Γυναίκα

Γιατί τα γυναικεία στήθη είναι τόσο μεγάλα

Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 5.000 είδη θηλαστικών κατοικούν στον πλανήτη. Ωστόσο, οι Homo sapiens είναι οι μόνες μορφές ζωής με μόνιμα στήθη. Κάποιοι μπορεί να αποκαλούν αυτή την ανθρώπινη «ανωμαλία» σέξι, αλλά τίθεται επίσης το ερώτημα: Γιατί τα ανθρώπινα στήθη είναι τόσο μεγάλα; Ήταν ένα εξελικτικό λάθος;

Κάθε άλλο θηλαστικό αναπτύσσει προσωρινά στήθη κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας ή του θηλασμού. Βασικά, ο σκοπός τους είναι να παράγουν γάλα. Έτσι, όταν το γάλα φύγει, τα στήθη εξαφανίζονται. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει για τα θηλυκά, των οποίων το στήθος σχηματίζεται κατά την εφηβεία και όχι κατά την εγκυμοσύνη. Έτσι, σε κάποια στιγμή της εξέλιξής μας, κάτι άλλαξε. Γιατί; Για παράδειγμα, το 1987 ο βιολόγος Tim Caro διερεύνησε επτά υπάρχουσες θεωρίες σχετικά με αυτό το θέμα. Η μια ήταν ότι τα στήθη επέτρεπαν στα νεογέννητα να θηλάζουν από το ισχίο, δίνοντας στις μητέρες τους περισσότερη κινητικότητα. Αλλά δεν εξηγεί γιατί τα στήθη παραμένουν μετά από το στάδιο του θηλασμού.

Ίσως η πιο δημοφιλής άποψη προτάθηκε αρχικά από τον Charles Darwin και αργότερα διερευνήθηκε από τον ζωολόγο Desmond Morris στο βιβλίο του του 1967, «The Naked Ape». Σε αυτό, ο Morris προτείνει ότι τα στήθη εξελίχθηκαν ως σύμβολο φύλου. Μόλις οι πρόγονοί μας άρχισαν να περπατούν όρθιοι, τα σεξουαλικά όργανα δεν ήταν πλέον τόσο προφανή για να εντοπιστούν. Έτσι τα αρσενικά δεν είχαν κανέναν προφανή τρόπο να γνωρίζουν πότε μια γυναίκα ήταν σεξουαλικά ώριμη και ότι τα στήθη μπορεί να έχουν σχηματιστεί ως αποτέλεσμα. Αυτή η θεωρία θα εξηγούσε τουλάχιστον γιατί τα στήθη των γυναικών φουσκώνουν κατά την εφηβεία, αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί παραμένουν στην εμμηνόπαυση.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο ανθρώπινο στήθος. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι περιέχει περισσότερο λίπος από άλλα θηλυκά θηλαστικά. Το λίπος γεμίζει τον ιστό του μαστού, χαρίζοντας του σχήμα. Τα ανθρώπινα στήθη μπορεί να γίνουν τόσο μεγάλα που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος και στην πλάτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές γυναίκες προχωρούν σε μειώσεις του μαστού. Περισσότερες από 61.000 γυναίκες έκαναν μείωση του μαστού το 2016 μόνο στις ΗΠΑ.

Αλλά τα στήθη δεν είναι μόνο άβολα για μερικούς. Μπορούν επίσης να είναι θανατηφόρα. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο σε γυναίκες παγκοσμίως. Αφορά περίπου 1.5 εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο και οδήγησε στο θάνατο 570.000 από αυτές το 2015. Ωστόσο, όσο οι επιστήμονες μπορούν να πουν, ο καρκίνος του μαστού δεν είναι κοινός σε άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία και άλλα πρωτεύοντα δεν ζουν αρκετά για να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Ή ίσως να έχει κάτι να κάνει με τον μόνιμο ιστό του μαστού.

Ο καρκίνος είναι πιο κοινός σε ταχέως διαιρούμενο ιστό. Κάθε φορά που τα κύτταρα γεννιούνται και πεθαίνουν υπάρχει μια ευκαιρία μέσα στον κυτταρικό κύκλο για να γίνουν λάθη στην επισκευή του DNA. Και ουσιαστικά ένα κύτταρο με λάθη μπορεί να γίνει κύτταρο καρκίνου. Ο ιστός του μαστού χωρίζεται σε ταχύ ρυθμό, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία να γίνουν λάθη. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί η αφαίρεση των δύο μαστών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά τουλάχιστον 95%.

Φυσικά, τα στήθη έχουν εδραιώσει τη θέση τους στον ανθρώπινο πολιτισμό και την κοινωνία. Μπορούν να κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται επιθυμητές, απελευθερωμένες ή με αυτοπεποίθηση. Βοήθησαν να οικοδομηθούν ολόκληρες αυτοκρατορίες βασισμένες απλώς στη δύναμή τους να προσελκύσουν.

Πηγή: newsauto.gr

Όλη η επικαιρότητα