Life

Γιατί τα παιδιά επηρεάζονται από τις επιλογές που έκανε η μαμά τους, όταν επιλέγουν σύντροφο

Ακούστε το άρθρο

Νέα αμερικανική έρευνα απέδειξε ότι τα άτομα, των οποίων οι μητέρες είχαν πολλούς συντρόφους στο παρελθόν, είτε ως συζύγους είτε συζώντας μαζί τους, έχουν την τάση να ακολουθούν τα ίδια «μονοπάτια». Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One.

Η μελέτη, η οποία είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, έδειξε ότι οι μανάδες συχνά «μεταδίδουν» τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους τόσα στα κορίτσια, όσο και στα αγόρια. Τα χαρακτηριστικά αυτά σχετίζονται άμεσα με τις προσωπικές σχέσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλερ Καμπ Ντας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο,  μελέτησαν στοιχεία για 7.152 άτομα σε διάστημα 24 ετών. Διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των γάμων και των σχέσεων συμβίωσης που έχει ένα άτομο, σχετίζεται με τις αντίστοιχες συνήθειες της μητέρας του.

«Τα παιδιά κληρονομούν και μαθαίνουν από τις μητέρες τους ορισμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που αφορούν τον γάμο και τις σχέσεις, μεταφέροντάς τα στις δικές τους σχέσεις», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης.
Η μεταβίβαση αυτών των χαρακτηριστικών και συνηθειών μπορεί να γίνει γενετικά ή συμπεριφορικά, δηλαδή όταν η μητέρα να γίνεται παράδειγμα προς μίμηση.

Για παράδειγμα, για κάθε πρόσθετο σύζυγο ή σύντροφο που είχε η μαμά, η κόρη έχει κατά μέσο όρο 6% αύξηση στον αριθμό των δικών της συντρόφων.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά διαζευγμένων γονιών, είναι πιο πιθανό να χωρίσουν και τα ίδια. Η νέα μελέτη δείχνει ότι δεν πρόκειται μόνο για το διαζύγιο, αλλά γενικότερα για τις σχέσεις με συντρόφους.

Γιατί όμως τα παιδιά τείνουν να μιμούνται τη μητέρα τους;

Δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση, απλώς θεωρίες. Μία από αυτές είναι ότι, αν μια μητέρα δυσκολεύεται να βρει έναν μόνιμο σύντροφο, αυτό θα δημιουργήσει μια οικονομική αστάθεια στην ίδια. Αυτό θα «μεταφραστεί» σε συναισθηματική αστάθεια του παιδιού, το οποίο, όταν μεγαλώσει, θα δυσκολεύεται και αυτό να βρει μόνιμο σύντροφο. Όμως, σύμφωνα με την έρευνα, δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη βάση αυτή η εξήγηση.

Όσοι προτιμούν να συμβιώνουν απλώς, χωρίς να δεσμεύονται και να παντρεύονται, αυξάνονται συνεχώς στις ανεπτυγμένες χώρες.

Σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Pew, στις ΗΠΑ το ποσοστό των ζευγαριών που συζούν, έχει αυξηθεί κατά 29% σε σχέση με το 2007. Από 14 εκατομμύρια που ήταν, σήμερα αγγίζουν περίπου τα 18 εκατομμύρια.

Πλέον, το 40% των παιδιών στις ΗΠΑ γεννιούνται εκτός γάμου. Αντίθετα, το 60% των συντρόφων σε σχέση συμβίωσης, όπου έχουν αποκτήσει παιδί, χωρίζουν προτού το παιδί γίνει πέντε χρονών.

Πηγή: valueforlife

Όλη η επικαιρότητα