Υγεία

Γιατί το παντζάρι είναι διατροφικός θησαυρός

Ακούστε το άρθρο

Με μόλις 43 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, το παντζάρι έχει τόσα πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας, που είναι παράξενο το ότι δεν το βλέπουμε στις λίστες με τα περιώνυμα super foods που κατακλύζουν τελευταία το ίντερνετ. Ανατρέξαμε στους φίλους μας στο Iatronet.gr, για λεπτομέρειες σχετικά με τη διατροφική αξία του παντζαριού, και ορίστε τι μάθαμε.

Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση

Τα νιτρικά που περιέχουν τα παντζάρια ο οργανισμός μας τα μετατρέπει σε νιτρικό οξύ, το οποίο χρησιμοποιεί για να διαστείλει τα αιμοφόρα αγγεία επιτρέποντας στο αίμα να κυκλοφορεί πιο άνετα. Έτσι, όχι μόνο μειώνεται η αρτηριακή πίεση, αλλά ελαχιστοποιείται και ο κίνδυνος θρομβώσεων.

Μας προστατεύει από καρδιοπάθειες

Τα παντζάρια περιέχουν βεταΐνη και φυλλικό οξύ, ο συνδυασμός των οποίων μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, η οποία σε υψηλά επίπεδα αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης στις αρτηρίες και καρδιοπάθειας.

Βελτιώνει τις αντοχές μας…

Επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι τα νιτρώδη ιόντα που περιέχονται στο παντζάρι αυξάνουν τη ροή του αίματος στους σκελετικούς μύες κατά την άσκηση, ενισχύοντας την απόδοσή μας.

…αλλά και την εγκεφαλική λειτουργία

Το νιτρικό οξύ χαλαρώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, όπως είπαμε, συνεπώς ο εγκέφαλός μας αιματώνεται καλύτερα. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο μεγαλώνουμε, καθώς η ικανότητα του σώματος να παράγει νιτρικό οξύ ελαττώνεται με τα χρόνια. Σε έρευνα που έγινε σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, διαπιστώθηκε πως όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε νιτρικά είχαν καλύτερη κυκλοφορία αίματος στον μετωπιαίο λοβό, ο οποίος διαχειρίζεται τις ικανότητες της συγκέντρωσης, της οργάνωσης και της προσοχής στις λεπτομέρειες.

Μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι

Το συκώτι μας δουλεύει ασταμάτητα, προσπαθώντας να καθαρίσει τον οργανισμό από τις τοξίνες με τις οποίες τον φορτώνουμε καθημερινά. Μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά του πιο εύκολη, κατά κάποιο τρόπο, πίνοντας χυμό παντζαριού. Η βεταΐνη που περιέχει (και την οποία βρίσκουμε και στο σπανάκι και στην κινόα) μπορεί να ελαττώσει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Έρευνα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη έδειξε πως η βεταΐνη ενισχύει την λειτουργία του συκωτιού, και μπορεί ελαφρώς να μειώσει την χοληστερόλη.

Βοηθά στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων

Τα παντζάρια περιέχουν βεταλαΐνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές, όπως και τις ασθένειες που οφείλονται σε αυτές: καρδιοπάθεια, παχυσαρκία, ίσως ακόμα και τον καρκίνο. Επιπλέον, εικάζεται πως η β-κυανίνη, η χρωστική που τους δίνει το έντονο χρώμα τους, μπορεί να μας προστατεύει από διάφορες καρκινογόνες ουσίες.

Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα

Ένας τρόπος να καταπολεμήσουμε τη δυσκοιλιότητα είναι να καταναλώνουμε τροφές με πολλές φυτικές ίνες, όπως τα παντζάρια. Επιπλέον, η βεταΐνη τους φαίνεται πως βοηθά και στην διαδικασία της πέψης.

Όλη η επικαιρότητα