Life Υγεία

Γιατροί προειδοποιούν: Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα τατουάζ

Ακούστε το άρθρο
Η περιπέτεια με την υγεία της που είχε μια 31χρονη, η οποία εμφάνισε σοβαρά προβλήματα μετά το δεύτερο τατουάζ που έκανε

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι γιατροί για όσους θέλουν να κάνουν τατουάζ αλλά έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για επιπλοκές.

Οι προειδοποιήσεις του ιατρικού κόσμου έρχονται μετά από την περίπτωση μιας γυναίκας με κυστική ίνωση και μεταμόσχευση πνεύμονα, η οποία μετά το τατουάζ εμφάνισε πόνους στο μηρό και στο γόνατο.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα θα πρέπει να παίρνουν προφυλάξεις εάν επιθυμούν να κοσμήσουν το σώμα τους με κάποιο τατουάζ. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται συνήθως μετά από μεταμόσχευση οργάνου ή για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως είναι η νόσος του Crohn, ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να έχουν και όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης.

“Γνωρίζουμε ότι σε αυτά τα άτομα ο κίνδυνος λοιμώξεων είναι υψηλότερος όταν πρόκειται να υποστούν οποιαδήποτε διαδικασία, είτε πρόκειται για μια προγραμματισμένη επέμβαση είτε για τατουάζ ή piercing. Γι’ αυτό λέμε ότι αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά. Να μιλάτε με τον γιατρό σας αν δεν είστε σίγουροι και να είστε βέβαιοι ότι το πρόσωπο που θα σας κάνει τατουάζ έχει τα κατάλληλα προσόντα και ακολουθεί όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την αποστείρωση”, δήλωσε ο Ουίλιαμς Ουίλσον, ειδικός στον τομέα των τραυμάτων και στην ορθοπεδική στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Queen Elizabeth της Γλασκώβης και εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Το θέμα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Case Reports, με τον Ουίλσον και τους συνεργάτες του να περιγράφουν πώς μια 31χρονη παραπέμφθηκε σε κλινική ρευματολογίας, 10 μήνες αφότου έκανε ένα μεγάλο τατουάζ στον μηρό της. Το γόνατο της είχε πρηστεί και ολόκληρο το πόδι στο οποίο ήταν το τατουάζ πονούσε έντονα.

Να σημειωθεί ότι η γυναίκα είχε και ένα τατουάζ στο άλλο της πόδι που το είχε κάνει πριν μερικά χρόνια, χωρίς να έχει εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα. Στο δεύτερο τατουάζ όμως, οι πόνοι έγιναν αφόρητοι μόλις μία εβδομάδα μετά, αναγκάζοντάς την να πάρει πλήθος φαρμάκων. Οι εξετάσεις αίματος και οι ακτινογραφίες δεν έδειξαν τίποτα ασυνήθιστο ενώ υγρό που ελήφθη από το γόνατό της ήταν αρνητικό σε μόλυνση από κάποιο βακτηρίδιο ή μήκυτα. Οι μαγνητικές τομογραφίες, ωστόσο, έδειξαν ότι ένας από τους μυς του μηρού είχε φλεγμονή.

“Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι οφείλεται στο τατουάζ αλλά πρώτα απ’ όλα λόγω της χρονικής στιγμής, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται μία εβδομάδα μετά το τατουάζ, καθώς και το σημείο, ακριβώς πίσω από εκεί που το έκανε, μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση” επεσήμανε ο Ουίλσον.

Και συνέχισε: “Σε πολλές περιπτώσεις είναι άγνωστο τι προκαλεί φλεγμονή στους μύες. Υποθέτουμε ότι θα μπορούσε να είναι κάτι στα βακτήριο που έχει εισέλθει στο σημείο ή μπορεί να είναι μια αντίδραση σε μια τοξίνη, όπως το μελάνι”.

Η γυναίκα ακολούθησε φυσιοθεραπείες και ένα χρόνο μετά το τατουάζ η κατάστασή της βελτιώθηκε. Οι πόνοι πάντως εξαφανίστηκαν μετά από τρία χρόνια.

Πηγή:Guardian

Όλη η επικαιρότητα