Ηλεία

Γιώργης Τ. Δόξας: “Οι δρόμοι της πόλης του Πύργου να πάρουν το όνομα επιφανών Πυργιωτών”

Ακούστε το άρθρο

Για μια ακόμα φορά ο γνωστός Πύργιος Γιώργης Τάκη Δόξα, με επιστολή του που κοινοποιείται στον δήμαρχο, στον πρόεδρο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πύργου, δίνει το ερέθισμα για να ανοίξει δημόσιος διάλογος με θεμα την ονοματοδοσία οδών του Πύργου. Ο κ. Δόξας προτείνει την δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει επισταμένα την ιστορία του Πύργου και θα ξεχωρίσει-προτείνει, και θα θέσει σε δημόσιο διάλογο στη συνέχεια, έναν κατάλογο με Πυργιώτες με σημαντική πορεία και προσφορά στον χώρο τους. Πυργιώτες που –ο καθ` ένας στο χώρο του- έγραψαν την δική τους ιστορία αποτλώντας πρεσβευτές της πρωτεύουσας της Ηλείας….

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Δόξα:

«Aγαπητοί μου Συμπατριώτες, Εκλεκτοί εκπρόσωποι του Πυργιώτικου λαού, μπορεί να ζω και να δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά – πολιτισμικά – (κοινωνικά) και Οικογενειακά (εδώ και χρόνια) στην Αθήνα, ο ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ήταν και παραμένει η πόλη της ΚΑΡΔΙΑΣ μου.

Στον ΠΥΡΓΟ ΜΑΣ γεννήθηκα, έπαιξα, έμαθα γράμματα και έχτισα τις πρώτες (αλλά παντοτινές) φιλίες. Για όλα αυτά η σκέψη μου (χωρίς οικονομικές – πολιτικές ή κοινωνικές δεσμεύσεις) είναι πάντοντε σ’ ό, τι καλό και δημιουργικό αξίζει (και πρέπει) να γίνει για την πρόοδο της πόλης μας…

Από την πόλη μας του 19ου και 20ου αιώνα «πέρασαν» σημαντικοί πολίτες, που πρόσφεραν (ο καθένας από το μετερίζι του). Έργο σημαντικό – πολύπλευρο και καθοριστικό για την εξέλιξη του Πύργου.

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΥΡΓΙΩΤΕΣ αποτελούν την Ιστορική καταξίωση της Πόλης. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΥΡΓΙΩΤΕΣ δόξασαν διαχρονικά την ΙΣΤΟΡΙΑ της ΠΟΛΗΣ. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΥΡΓΙΩΤΕΣ, δυστυχώς, με το πέρασμα ξεχάστηκαν -κι αυτό κατά την ταπεινή μου γνώμη – είναι η μέγιστη ιστορική ζημιά στην σημερινή και αυριανή πορεία της πόλης.

Ρωτήστε τους Νέους και τις Νέες που απολαμβάνουν την γοητεία της κεντρικής πλατείας τι γνωρίζουν:

  • για τους βιομήχανους Καραβασίλη, Πάσχο, Σορβατζιώτη κ.α.
  • για τον ιστορικό Διονύσιο Κόκκινο, για τον γιατρό των φτωχών (και δήμαρχο) Κορκολή, για τον ηρωικό Μίλτο Ιατρίδη για τον εκδότη Βαρουξή, τον πρ. Πρωθυπουργό Στέφανο Στεφανόπουλο, τον πολιτικό Σταύρο Πολυζωγόπουλο
  • για τον Δήμαρχο Καζάζη, τον αγωνιστή και αθλητή Σάκη Καράγιωργα, τον αγωνιστή Λάμπη Αλεξανδρόπουλο, τον ποιητή Γιώργη Παυλόπουλο, τον εικαστικό Δανιήλ Παπαδόπουλο κ.α.
  • για σημαντικούς ακόμα επιστήμονες (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, για εμπόρους, βιοτέχνες, αθλητές) κ.α.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το (οποιοδήποτε) Μέλλον καθορίζεται από την γνώση και διαφύλαξη της Ιστορίας.

ΠΡΟΤΕΙΝΩ

να μελετηθεί η τοπική ιστορία από ειδική ομάδα που θα συσταθεί γι` αυτό το σκοπό και οι οδοί και οι πλατείες να δοθούν ονοματικά σε εκείνους(ες) που συνέβαλλαν στην πρόοδο και εξέλιξη του Πύργου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

  1. Ονοματεπώνυμο 2. Ημερομηνία γέννησης – θανάτου και σε τρεις 3 γραμμές βιογραφικό.

Πιστεύοντας ότι είναι μια τιμή στο παρελθόν και σημαντική παρέμβαση για το αύριο του Πύργου μας, εύχομαι από καρδιάς η πρότασή μου να τύχει συνολικής θετικής αποδοχής και να γίνει πράξη…

Όλη η επικαιρότητα