Ηλεία Συνεντεύξεις

Γιώργος Ματσούκας: «Πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις…»

Ακούστε το άρθρο

Για τον εθελοντισμό μίλα ο Γ. Ματσούκας από την εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας δήμου Ήλιδας

Επί χρόνια, αφιερώνει τη ζωή του στον εθελοντισμό. Η εμπειρία του πλέον αναγνωρίζεται και μαζί με παλιούς και νέους εθελοντές, βρίσκεται πάντα στις επάλξεις, δίπλα στον συνάνθρωπο.

«Μέσα από τον εθελοντισμό μαθαίνουμε να εκτιμάμε τα σημαντικά πράγματα της ζωής…», λέει χαρακτηριστικά. Ο κ. Γιώργος Ματσούκας είναι ο ένας εκ των υπευθύνων – μαζί με τον κ. Βασίλη Παναγιωτόπουλο – της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ήλιδας και μιλάει στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής».

Τι σημαίνει για εσάς να είστε εθελοντής Πολιτικής Προστασίας;

Ο εθελοντής , είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς το χρόνο ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Ο εθελοντισμός αποτελεί μια πολυμορφική στάση ζωής η οποία δρα εποικοδομητικά όχι μόνο στο άτομο αλλά και στο κοινωνικό στερέωμα και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε . Ειδικά για τον εθελοντή της Πολιτικής Προστασίας οι υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες γιατί  η  αναγκαιότητα  ύπαρξης  εκπαιδευμένων  εθελοντών  σε  θέματα  παροχής  υγειονομικών  και  διασωστικών  υπηρεσιών  είναι  αναγκαία.  Γιατί  το  ατύχημα  θα  συμβεί  εκεί  ακριβώς  όπου  δεν  το  περιμένουμε.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει αύξηση στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις όπως σε ένα δύσκολο «κομμάτι» όπως αυτό της Πολιτικής Προστασίας;

Αν και η Ελλάδα λαμβάνει τη χαμηλότερη θέση στην ομάδα των Ευρωπαϊκών χωρών, με αναλογική συμμετοχή του πληθυσμού σε εθελοντικές δραστηριότητες, μικρότερη του 10% μπορούμε να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των φυσικών φαινομένων, και μετά από μερικές άσχημες καταστροφές στην χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα εθελοντισμού των πολιτών και ιδιαίτερα στο απαιτητικό κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας. 

Ποια είναι τα περιστατικά και οι δράσεις στις οποίες καλείστε να επέμβετε και να συμμετέχετε;

Κατά κύριο λόγο η ομάδα μας έχει εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση καταστροφών. Κατά συνέπεια η δράση μας για παράδειγμα  τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η  Δασοπροστασία, Δασοπυρόσβεση, τον χειμώνα οι πλημμύρες   και ότι απρόοπτο συμβάν προκύψει. Επίσης συμμετέχουμε σε υγειονομικές καλύψεις κύρια του Δήμου Ήλιδας. Ένα σημαντικό μέρος της δράσης μας είναι   η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση πολιτών στις Πρώτες βοήθειες, στην πρόληψη των καταστροφών κλπ.  Συμμετέχουμε σε αναδασώσεις, καθαρισμούς ακτών κλπ.

 Ποια «εφόδια» απαιτούνται ώστε κάποιος να συμμετέχει στην Πολιτική Προστασία ως εθελοντής;

Αυτό που απαιτείται είναι να είναι κύρια ενεργός πολίτης. Να μπορεί ύστερα από την κατάλληλη εκπαίδευση να αναλάβει πρωτοβουλίες όπου και όταν χρειαστεί.

Να είναι πρόθυμος να οργανωθεί και να συντονιστεί με τις υπόλοιπες ομάδες εθελοντών ή με άλλες κρατικές υπηρεσίες ή οργανωμένες ομάδες που έχουν αναπτύξει ένα εσωτερικό δεσμό και μπορούν να λειτουργούν πιο εύκολα μεταξύ τους. Να είναι εκπαιδεύσιμος, και συνεργάσιμος. Επίσης να έχει θέληση για πρόσφορα.

 Διαθέτετε προσωπικό χρόνο, με μοναδικό αντάλλαγμα την προσφορά. Τι συναισθήματα εγείρει η διαδικασία αυτή για κάποιον εθελοντή;

Μέσα από τον εθελοντισμό μαθαίνουμε να εκτιμάμε τα σημαντικά πράγματα της ζωής, ξέρεται πόση ικανοποίηση μας δίνει ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα ευγνωμοσύνης. Η μεγαλύτερη «πληρωμή» για εμάς  είναι η ηθική ικανοποίηση, η αίσθηση ότι βάζουμε ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της προσφορά, συνειδητοποιώντας την αξία της. Μαθαίνουμε  να ανακαλύπτουμε νέες πτυχές του εαυτού μας, μαθαίνουμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μας βοηθάει να δούμε το «εμείς» ξεφεύγοντας από το «εγώ». Πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις.

 Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείστε;

Η ομάδα μας σύμφωνα με την έγκριση της ΓΓΠΠ  δραστηριοποιείται στους τομείς της Δασοπροστασίας, Δασοπυρόσβεσης, Έρευνα και Διάσωση, Πρώτες Βοήθειες, Πρόληψη και Αντιμετώπιση Καταστροφών, Οργάνωση και Λειτουργία Χώρων Συγκέντρωσης Πληθυσμού μετά    από    καταστροφές,    Αρωγή    στους    Πληγέντες    μετά    από    καταστροφές,  Παροχή Ανθρωπιστικής   Βοήθειας, Επικοινωνίες, Ενημέρωση, Εκπαίδευση, Επιμόρφωση, Ευαισθητοποίηση   Πολιτών,   Ασκήσεις   επί   χάρτου,   Ασκήσεις   Ετοιμότητας,   διεξαγωγή Ημερίδων, Συνεδρίων, κ.α.

Όλη η επικαιρότητα