Ελλάδα

Γιώργος Πατούλης: «Η απλή αναλογική θα διαλύσει τους δήμους»

o-proedros-tis-kentrikis-enosis-dimon-elladas-g-patoulis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τις θέσεις της για την διοικητική μεταρρύθμιση έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Στα πλαίσια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας,ο κ. Πατούλης ζήτησε παράλληλα να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και την ΚΕΔΕ ώστε να συζητηθεί αναλυτικά πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους.

Όπως είπε, «η ΚΕΔΕ απαιτεί την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων με συγκεκριμένες πολιτικές όπως φορολογική αποκέντρωση, άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων, δημιουργία αναπτυξιακού προγράμματος, πρόσβαση των δήμων στο ΕΣΠΑ μέσω ειδικού προγράμματος δύο δισ. ευρώ κ.ά..

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο επισήμανε ότι η ΚΕΔΕ δεν συζητά καμία αλλαγή και πρόσθεσε ότι η απλή αναλογική δεν καλύπτει κανένα πρόβλημα, αντίθετα «θα οδηγήσει στη διάλυση των δήμων».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, Απόστολος Κοιμίσης, τόνισε ότι «πρόκειται για έναν αγώνα διαρκείας απέναντι στην αντίληψη ότι η χώρα μπορεί να πορεύεται με το σημερινό διοικητικό μοντέλο».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Ιωακειμίδης υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «οι μετωπικές συγκρούσεις δεν βοηθούν κανέναν, η αυτοδιοίκηση δεν ρίχνει κυβερνήσεις και δεν είναι ούτε φιλοκυβερνητική, ούτε αντικυβερνητική».

Τέλος, ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Μπίρμπας, κατηγόρησε την ηγεσία της ΚΕΔΕ ότι δεν συμμετείχε στο διάλογο, επεσήμανε ότι αρκετές από τις προτάσεις που περιέχονται στο πόρισμα της επιτροπής διαλόγου του υπουργείου ήταν πάγια αιτήματα της αυτοδιοίκησης και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση από νωρίς, από τη δεύτερη συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής, είχε καταθέσει 25σέλιδο πολιτικό πλαίσιο αλλά δεν συζητήθηκε ποτέ στην ΚΕΔΕ.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα