Πολιτική

Γ.Κουτσούκος: «Η παιδεία είναι εθνική υπόθεση και απαιτεί νηφάλιο και ουσιαστικό διάλογο»

koytsoyk.jpg
Ακούστε το άρθρο

Όλες οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, με κορυφαία του Γεώργιου Παπανδρέου το 1964 και όσες ακολούθησαν, ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες, στόχευαν στην ενίσχυση του Δημόσιου Σχολείου και την καταπολέμηση της παραπαιδείας. Τα προβλήματα, όμως, μεγάλωναν, ακόμα και την περίοδο της αύξησης, στις δαπάνες και στους διορισμούς εκπαιδευτικών και σε συνδυασμό με την αύξηση της προσβασιμότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είχαν ως αποτέλεσμα το Γενικό Λύκειο να χάσει το ρόλο του, να υποβαθμίζεται η Τεχνική Εκπαίδευση και να αιμορραγεί οικονομικά η ελληνική οικογένεια.

Για το λόγο αυτό έπρεπε να γίνουν αλλαγές που να αναβαθμίζουν το Λύκειο, να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες που θα διασφαλίζουν την ισότητα των μαθητών σε σχέση με τη διδακτέα ύλη, να αμβλύνουν το αποτέλεσμα της «μιας και έξω» δοκιμασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων και να ελαφρύνουν το βάρος των εξεταζόμενων μαθημάτων. 

Σ’ αυτή τη κατεύθυνση κινείται το Ν/Σ με τις διατάξεις για το Γενικό Λύκειο, χωρίς να αυξάνει τις προαγωγικές ενδοσχολικές εξετάσεις.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί η τεχνική εκπαίδευση με το ενιαίο πλέον Επαγγελματικό Λύκειο, στο οποίο ενοποιούνται ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, με ισότιμη πρόσβαση στα ΑΕΙ, με τις ΣΕΚ  και τα ΙΕΚ  για τα οποία διασφαλίζεται η δωρεάν φοίτηση, ενώ διευρύνονται οι επιλογές των μαθητών και αναβαθμίζεται το επίπεδο επαγγελματικών προσόντων με το τέταρτο έτος της μαθητείας.

Το αν θα επιτύχουν, όμως, οι αλλαγές εξαρτάται από τη δουλειά στο σχολείο και τις πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις.

Κατά συνέπεια, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πρέπει να λύσει τα εκκρεμή προβλήματα, να διασφαλίσει ότι οι 925 θέσεις στο ΙΕΚ και οι 325 στις διευθύνσεις Δια Βίου Μάθησης που δημιουργούνται με τις διατάξεις του Ν/Σ θα καλυφθούν από τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ώστε να παραμείνουν στην εκπαίδευση, καθώς επίσης και να καλύψει τα κενά που παρουσιάζονται σε όλη την Ελλάδα με τον ανάλογο αριθμό αναπληρωτών.

Η Παιδεία, είπε ο Κουτσούκος, είναι εθνική υπόθεση, δεν μπορεί να εντάσσεται στις στρατηγικές της έντασης και της σύγκρουσης, απαιτείται νηφάλιος και ουσιαστικός διάλογος για τα προβλήματα και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε σ’αυτό με τις προτάσεις Νόμου που κατέθεσε για το Γενικό και το Τεχνικό Λύκειο, με τις βελτιώσεις που επέφερε στο Ν/Σ και θα συνεχίσει σ’αυτή την κατεύθυνση να παρεμβαίνει με υπεύθυνο τρόπο.

Όλη η επικαιρότητα