Κόσμος

Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Κραυγή» αγωνίας από την έφηβη ακτιβίστρια

Ακούστε το άρθρο

«Θέλω να ενεργήσετε»: με λίγες μόλις λέξεις, η νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ κάλεσε σήμερα το αμερικανικό Κογκρέσο να ενώσει τις δυνάμεις του με τους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν για την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης εναντίον της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Με πρόσωπο παιδικό αλλά βλέμμα άκρως αποφασιστικό, η έφηβη πήρε θέση μπροστά από τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς φορώντας τζιν και αθλητικά παπούτσια, μαζί με άλλους τρεις νεαρούς ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

«Δεν έχω έρθει για να κάνω δηλώσεις, που έχω ήδη προετοιμάσει» υπογράμμισε η 16χρονη Σουηδέζα.

Εκεί, επικαλέστηκε την ανησυχητική έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την εξέλιξη του κλίματος (Giec), που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Θέλω να ακούσετε τους επιστήμονες. Και θέλω να ενωθείτε πίσω από την επιστήμη» δήλωσε προτού προσθέσει:

«Και επίσης, θέλω πραγματικά να αναλάβετε δράση».Γκρέτα Τούνμπεργκ

Εξηγώντας αργότερα ότι συναντήθηκε με κατοίκους οι συνοικίες των οποίων ισοπεδώθηκαν από φυσικές καταστροφές «που επιδεινώθηκαν από την κλιματική κρίση», η Τούνμπεργκ προειδοποίησε:

«Η κατάσταση θα επιδεινωθεί εάν αναβάλλουμε τη δράση μας».

«Δεν πρόκειται για πολιτικές αντιλήψεις ή για τις απόψεις μου, αλλά για επιστήμη» σχολίασε η 16χρονη ακτιβίστρια, η οποία πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ, μια μορφή αυτισμού.

Δεν είναι μόνη η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Μαζί της, άλλοι τρεις ακτιβιστές στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής εκφώνησαν επίσης παθιασμένους λόγους, κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων με θέμα την «παγκόσμια κλιματική κρίση»: η Τζέιμι Μάργκολιν, ο Βικ Μπαρέτ και ο Μπέντζι Μπέικερ.

Ο τελευταίος, μάλιστα, που χαρακτηρίζει τον εαυτό του συντηρητικό, απευθύνθηκε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα:

«Κύριε Τραμπ, η επιστήμη για το κλίμα είναι θεμελιωμένη, δεν είναι φάρσα».

via

Όλη η επικαιρότητα