Χριστούγεννα

Γλυκά για όλους! – Εύκολες συνταγές…

Ακούστε το άρθρο

Τα Χριστούγεννα και γενικά οι γιορτές αυτής της περιόδου χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες δεν μπορούν να υπάρχουν.

Έτσι, διαλέξαμε τις πιο νόστιμες και ιδιαίτερες συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας τα γλυκά που θέλετε. Και επειδή μιλάμε για γλυκά, κάποιες θερμίδες παραπάνω θα τις πάρουμε αυτές τις γιορτές, όμως, εσείς που κάνετε αυστηρή δίαιτα ή διατροφή και δεν θέλετε να «ξεφύγετε» από το πρόγραμμά σας, πλέον μπορείτε να απολαύσετε υπέροχα και νόστιμα γλυκά χρησιμοποιώντας αντί για ζάχαρη στέβια!

Ναι! Η στέβια είναι το ίδιο γλυκιά με τη ζάχαρη και δεν έχει καθόλου θερμίδες. Γιατί όχι λοιπόν, κάποια από τα γλυκά σας φέτος να τα δημιουργήσετε με στέβια;

Βρείτε παρακάτω συνταγές που σίγουρα θα σας ανταμείψουν…

Επίσης δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε και τις παραδοσιακές συνταγές για κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά και κάποιες συνταγές για βασιλόπιτα με ιδιαίτερη γεύση…

Μελομακάρονα με στέβια

Μια εξαιρετική εκδοχή για τα μελομακάρονα. Ιδανική συνταγή για αυτούς που λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να απολαύσουν αυτή τη Χριστουγεννιάτικη λιχουδιά.

Υλικά (για 30 κομμάτια)

-500γρ. Αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του ή για αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις με 1 κ.γ. σόδα και 1κ.γ.μπεικιν πάουντερ.

-2 κ.σ. Σιμιγδάλι

-300ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (ή 250ml χυμό και 50 ml κονιάκ)

-Ξύσμα απο 1 πορτοκαλί

-300ml απαλό ελαιόλαδο (ή μισό σπορέλαιο μισό ελαιόλαδο)

-Βανίλια

-Κανέλα

-Γαρύφαλλο

-30γρ. Στέβια sweetie

-2 κ.σ . Τριμμένα καρύδια

Για το σιρόπι:

-250ml νερό

-20γρ. Στέβια sweetie

-1 ξυλαράκι κανέλα και γαρίφαλα

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά μαζί το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τα μπαχαρικά και ρίχνουμε από πάνω όλα τα υγρά. Ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν, πλάθουμε σε μικρά μελομακάρονα γιατί φουσκώνουν πολύ (όχι πολύ πλάσιμο να μην βγάλει η ζύμη το λάδι της) και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά.

Εν τω μεταξύ για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά να πάρουν μια βράση για 1 λεπτό σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε στο μάτι μέχρι να γίνουν τα μελομακάρονα.

Μόλις γίνουν σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα με το χλιαρό σιρόπι βουτώντας τα για 20″ στο σιρόπι.

Αφήνουμε να κρυώσουν, πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και τα συντηρούμε για 4 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο για περισσότερο.

Προσοχή! λόγω έλλειψης μελιού και ζάχαρης που δρουν ως συντηρητικά μουχλιάζουν γρήγορα.

Κουραμπιέδες

Οι καλύτεροι παραδοσιακοί κουραμπιέδες βουτύρου που λιώνουν στο στόμα! Η Νο1 συνταγή της Αργυρώς, με όλα τα μυστικά για να γίνουν οι πιο αφράτοι και οι ωραιότεροι κουραμπιέδες που φτιάξατε ποτέ! Δώστε προσοχή στο ψήσιμό τους και στα μυστικά τους.

Υλικά

-100 γραμ. ζάχαρη άχνη

-500 γραμ. βούτυρο Χωριό τ. Κερκύρας πλακάκι

-2 κρόκοι

-1 αυγό

-2 βανίλιες

-1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο

-1/3 φλ. κονιάκ

-1 κοφτό κ.γλ. σόδα μαγειρική

-150-250 γραµ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο (κατά βούληση)

-850 γραµ. (περίπου) αλεύρι γ.ο.χ (ή αλεύρι μαλακό) κοσκινισμένο

-1 κιλό άχνη ζάχαρη

-2 βανίλιες

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με την ζύμη του κουραμπιέ: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (21-23 βαθμούς C). Για αφράτους κουραμπιέδες κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη. Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα. Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα ή τα αμύγδαλα με τη φλούδα (ότι σας αρέσει) σε λαμαρίνα να είναι αραιά τα αμύγδαλα μεταξύ τους και ψήνουμε για 10′ στους 200 βαθμούς να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο αγελάδος και την άχνη και τα χτυπάμε για 10′ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κατάλευκη κρέμα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ βασικό γιατί όσο περισσότερο αέρα εγκλωβίσει το βούτυρο τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι θεϊκοί κουραμπιέδες. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε και το ολόκληρο αυγό. Χτυπάμε το μείγμα να ενσωματωθεί το αυγό και να μη φαίνεται.

Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το συνολικό αλεύρι. Για να μην κόψει το μείγμα με την προσθήκη του κονιάκ, το διαλύουμε στη σόδα και τα ρίχνουμε μαζί στη ζύμη του κουραμπιέ.

Εναλλάξ, προσθέτουμε το αμύγδαλο και το κοσκινισμένο αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη.

Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε.

Ψήνουμε τους κουραμπιέδες: Τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 35′ μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν καλά. Τους αφήνουμε για 5′ να κρυώσουν ελαφρά, για να μην τραβήξει υγρασία το άχνισμα.

Πάμε για το άχνισμα των κουραμπιέδων: Κοσκινίζουμε καταρχήν την άχνη με τη βανίλια σε ένα μπολ. Μετά σταδιακά λίγη-λίγη κοσκινίζουμε μπόλικη άχνη σε ένα ταψί (να κάνει γερή στρώση ζάχαρη άχνη στο ταψί). Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες όσο ακόμα είναι ζεστοί αλλά όχι καυτοί. Τους πασπαλίζουμε ξανά με μπόλικη άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, δεν τους μετακινούμε όσο είναι ζεστοί γιατί είναι τόσο αφράτοι που διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα σειρά-σειρά και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.

Μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες βουτύρου

Τα «γιατί» του κουραμπιέ!

Όλες οι απορίες για τους κουραμπιέδες: τι βούτυρο, τι αλεύρι, πώς και πόση ώρα ψήνουμε τους κουραμπιέδες, γιατί άπλωσαν, γιατί τρίβονται, γιατί σκάνε, γιατί βγήκαν σκληροί, πόσο καιρό και πώς διατηρούνται;

Προσέξτε λοιπόν όλα τα παρακάτω:

–Το βούτυρο και τα αυγά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

–Το καλό χτύπημα του βουτύρου και της άχνης (ή της κρυσταλλικής ζάχαρης) θα μας δώσει μια κρέμα που θα θυμίζει σαντιγί. Αυτό θα κάνει τους κουραμπιέδες αφράτους και μπισκοτένιους.

–Η σόδα θα μαζέψει και θα ενώσει το πλέγμα της ζύμης του κουραμπιέ. Τα αμύγδαλα πρέπει να είναι κρύα και χοντροκομμένα, αλλιώς θα αλλάξει η σύσταση της ζύμης αν τα βάλετε στο μπλέντερ και γίνουν σκόνη θα σφίξει η ζύμη του κουραμπιέ.

–Μην παραλείψετε το μοσχοκάρυδο! Είναι το μυστικό μου για τους ωραιότερους κουραμπιέδες βουτύρου. 1/4 από τον συνολικό καρπό τρίβω μέσα στο μείγμα. Μην βάλετε σκόνη μοσχοκάρυδο. Τρίψτε τον καρπό και το αποτέλεσμα θα σας τρελάνει από την ώρα που θα ψήνονται!

–Το αλεύρι από την ώρα που θα το προσθέσετε, όχι όλο με μιας, δεν πρέπει να το παραζυμώσετε, γιατί θα βγουν σκληροί οι κουραμπιέδες στο τέλος και θα τρίβονται όταν τους πλάθετε.

–Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή μαλακή βουτυράτη και εύπλαστη. Καλύτερα πλάστε τους στο χέρι, γιατί με το αμύγδαλο θα σας δυσκολέψει το κουπ-πατ.

–Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 20 λεπτά. Έτσι θα πλάθονται πιο εύκολα.

–Στρώστε αντικολλητικό χαρτί στις λαμαρίνες ή το ταψί σας. Εάν ψήνετε ταυτόχρονα δύο ταψιά με κουραμπιέδες, τότε στα μισά του ψησίματος ανεβοκατεβάστε και αλλάξτε θέση στα ταψιά, για να πετύχετε ομοιόμορφο ψήσιμο.

–Βάλτε τους αραιά στο ταψί, για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο και να περνάει σωστά ο αέρας ανάμεσά τους.

–Οι κουραμπιέδες χρειάζονται καλό ψήσιμο μέχρι να σκάσουν. Γιατί όταν σκάνε τότε είναι σωστά ψημένοι.

–Ραντίστε τους με ανθόνερο αν θέλετε όπως βγαίνουν καυτοί από το φούρνο, για να εξατμιστεί το υγρό και να «φυλακίσετε» μόνο το άρωμα του ανθόνερου.

–Για να παραμείνουν αφράτοι αφήστε τους να κρυώσουν λίγο και μετά αχνίστε τους. Αν τους αχνίσετε καυτούς όλη η υγρασία του ατμού θα βγει στην επιφάνεια της ζάχαρης και θα είναι σαν βρεγμένοι με ελαφρώς αχνοκίτρινα σημάδια.

Όλη η επικαιρότητα