Υγεία

Γονιδιακή μετάλλαξη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

76552100bafad86ed3201dfdadf5f86a.jpg
Ακούστε το άρθρο
Το τμήμα του γονιδιώματος που σχετίζεται με την κόκκινη απόχρωση των μαλλιών, το ανοιχτόχρωμο δέρμα και τις φακίδες, συνδέεται άμεσα και με τις γενετικές πιθανότητες που έχει το άτομο να εκδηλώσει καρκίνο του δέρματος, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger εκτιμά ότι η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου γονιδίου στο DNA του ατόμου αναλογεί με την έκθεση του ανθρώπου επιπλέον 21 χρόνια στον ήλιο.

«Έχει τεκμηριωθεί ότι τα άτομα με κόκκινα μαλλιά έχουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος, αλλά τώρα για πρώτη φορά καταφέραμε να αποδείξουμε ότι το γονίδιο που καθορίζει την απόχρωση των μαλλιών σχετίζεται όντως με τον καρκίνο του δέρματος με περισσότερες μεταλλάξεις» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Ντέιβιντ Ανταμς.

Η ύποπτη γενετική μετάλλαξη είναι η MC1R, η οποία επηρεάζει τα επίπεδα της μελανίνης που παράγει το δέρμα μας. «Οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά έχουν δύο αντίγραφα της μετάλλαξης αυτού του γονιδίου, με αποτέλεσμα να έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, το οποίο είναι πιο ευάλωτο σε ηλιακά εγκαύματα και φακίδες» εξηγεί ο Δρ Ανταμς.

Αλλά και όσοι έχουν ένα αντίγραφο του συγκεκριμένου γονιδίου φαίνεται να έχουν αυξημένο αριθμό μεταλλάξεων που σχετίζονται με το μελάνωμα, την επιθετικότερη μορφή του καρκίνου του δέρματος.

«Ωστόσο δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι τα άτομα με άλλες αποχρώσεις δέρματος και μαλλιών είναι απαλλαγμένοι από τον κίνδυνο. Διότι, ακόμα κι αν δεν έχουν κόκκινα μαλλιά, μπορεί να είναι φορείς των συγκεκριμένων κοινών μεταλλάξεων, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχουν την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου» προσθέτει ο ερευνητής.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν αλληλουχίες DNA από δείγματα όγκων που είχαν συλλέξει από 400 άτομα. Διαπίστωσαν ότι, 42% περισσότερες μεταλλάξεις σχετίζονταν με την έκθεση στον ήλιο στους όγκους όσων είχαν το γονίδιο των κόκκινων μαλλιών, εν αντιθέσει με τους όγκους αυτών χωρίς το συγκεκριμένο DNA.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, τα άτομα με φακίδες, κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα δεν είναι απλώς πιο ευάλωτα στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Αλλά, το γεγονός ότι είναι φορείς της γονιδιακής μετάλλαξης MC1R αυξάνει τον αριθμό των μεταλλάξεων που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο, αλλά και το επίπεδο των μεταλλάξεων εντός των όγκων που δεν σχετίζονται με την ηλιακή έκθεση.

«Η μελέτη εξηγεί γιατί τα συγκεκριμένα άτομα θα πρέπει να προσέχουν την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως απόχρωσης δέρματος και μαλλιών, και ιδιαίτερα όσοι έχουν την τάση να καίγονται αντί να μαυρίζουν. Και ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 το πρωί και 15:00 μ.μ., να φοράμε πάντα αντηλιακά προϊόντα με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF15, γυαλιά ηλίου και καπέλο και ανοιχτόχρωμα ρούχα που καλύπτουν τα ευαίσθητα σημεία του σώματος» συμβουλεύει η Δρ Τζούλι Σαρπ, επικεφαλής Υγείας και Πληροφόρησης Ασθενών στο Cancer Research UK.

health.in.gr

Όλη η επικαιρότητα