Ζώα

Γράμμα του Αδέσποτου για τον κάθε υποψήφιο Δήμαρχο…

2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αγαπητέ υποψήφιε Δήμαρχε…

Δεν ξέρω τι γνώσεις, αισθήματα και ευαισθησία έχεις για μας τα τετράποδα, που οι δίποδοι πολιτισμένοι μας ονομάσατε «ζώα συντροφιάς»… Δεν ξέρω αν γεύτηκες μικρός ή μεγαλύτερος, αισθήματα από τη συνύπαρξη ανθρώπου- ζώου στην καθημερινότητα αλλά και στις ευθύνες της.

Σημασία έχει ότι θέλεις να γίνεις Δήμαρχος και να σηκώσεις στις πλάτες σου την πόλη μας.

Αυτό το κτητικό “μας” δε μου… ξέφυγε γράφοντας αυτό το γράμμα.

Είμαι βλέπεις και εγώ πολίτης της… Και σαν τέτοιος, βρωμίζω πολύ συχνά πεζοδρόμια αφοδεύοντας, γαβγίζω σε αυτοκίνητα, δαγκώνω κιόλας σε ατυχή, μεμονωμένα περιστατικά. Πάντως υπάρχω. Η διαφορά μου με τους δίποδους πολίτες που θα ζητήσεις την ψήφο τους είναι ότι εγώ δεν διάλεξα να πολιτογραφηθώ στην πόλη. Την ύπαρξή μου την οφείλω στους προηγούμενους. Αυτοί αποφάσισαν για μένα. Κι έγινα συμπολίτης τους, προβληματικός όπως αποδεικνύεται.

Όμως δεν φταίω! Αυτή είναι η πρώτη αλήθεια κι αναρωτιέμαι αν την ξέρεις.

Έχω και άλλες, θα στις γράψω σήμερα γιατί είναι μοναδική ευκαιρία για μένα να τις διαβάσεις. Όταν θα είσαι δήμαρχος κι όχι υποψήφιος, δεν θα έχεις καλόπιστα κι ανοιχτά τ’ αυτιά σου. Έτσι είστε εσείς οι άνθρωποι και μακάρι να με διαψεύσεις πράττοντας διαφορετικά.

Αγαπητέ υποψήφιε Δήμαρχε, η πολιτεία μέσα στο βαρύ πακέτο των θεμάτων που σου ανάθεσε να επιλύσεις στο Δήμο που θέλεις να πρωταγωνιστήσεις, περιέλαβε και μένα ως «διαχείριση αδέσποτων ζώων». Δυστυχώς για σένα δεν μπορείς να απαλλαγείς από το βάρος αυτό. Πάει… πακέτο βλέπεις με την καρέκλα του δημαρχιακού σου γραφείου, οπότε χάρη σου κάνω, προσπάθησε να μ’ ακούσεις, θα σε διευκολύνω:

Τον Νόμο που καθορίζει τα περί της διαχειρίσεώς μου οφείλεις να τον ξέρεις. Να τον διαβάσεις προσεκτικά γιατί θα είναι ο μπούσουλας σου στην περίπτωσή μου. Αυτός θα σου υποδεικνύει τα νόμιμα και το σκεπτικό των αποφάσεών σου και κανένας άλλος. Αυτό οφείλεις να το κάνεις γνωστό και στους συμπολίτες σου με κάθε τρόπο.
Με αξιοπρέπεια και παρρησία. Δεν είναι φιλοζωικές οργανώσεις αυτές που τον επιβάλλουν. Είναι το κράτος, η νομοθετική εξουσία ,το σύνταγμα! Η αξιοπρέπεια σου θα κριθεί από το αν θα τον υπερασπιστείς και δεν θα τον προβάλλεις ως εμπόδιο στη διαχείριση που θα προσπαθείς! Κι αυτό που σου γράφω τώρα έχει συμβεί (!!!) δεν το κατεβάζω απ’ το αδέσποτο κεφαλάκι μου αρθρογραφώντας.

Όμως ο Νόμος μόνος του, να το ξέρεις, ποτέ δε θα είναι αρκετός για να δώσει τέλος, αφενός στη δική μου δυστυχία, αφετέρου στη δική σου ταλαιπωρία. Απαίτησε από την αστυνομία να βοηθήσει στην εφαρμογή του. Τα πρόστιμα και οι καταγγελίες μπορούν τελικά να συνετίσουν τους απείθαρχους στο νόμο πολίτες.

Χρησιμοποίησε τους εθελοντές που προσφέρονται να συνδράμουν πάντα στα θέματά μου. Απόδειξε ότι έχεις την πολιτική βούληση όπως οφείλεις, στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και κάνε το, εκτός των άλλων, με φαντασία, ευελιξία και ηθική. Αξιοποίησε προγράμματα, αξιοποίησε ανθρώπους που πονούν για μένα, βρίζονται και κακολογούνται από άλλους που ενοχλούνται ή αδιαφορούν.

Κι άλλη μια φορά σου το λέω: Η πραγματική ελπίδα στο θέμα μου είναι η ενημέρωση των δημοτών σου. Μικρών και μεγάλων. Δεν φύτρωσα στους δρόμους και στα πεζοδρόμια της πόλης σου. Εξαιτίας κάποιων ανθρώπων υπάρχω. Εκεί στόχευσε. Κάνε λοιπόν σημαία σου υποψήφιε Δήμαρχε την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση! Απευθύνσου και στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Βάλε το λιθαράκι σου στην εκπαίδευση.

Μπορεί εσύ να μην χρεωθείς την θετική αλλαγή που θα κερδίσει ο κόσμος, αλλά είναι ένας τρόπος αυτός ν’ αποδείξεις ότι έχεις όραμα και όχι μικροπολιτικούς στόχους. Το σχολείο είναι το όχημα της παιδείας κι από αυτήν πάσχει πριν απ’ όλα ο νεοέλληνας πολίτης… Τέλος υποψήφιε Δήμαρχε κατανόησε πως κανένας δεν χρειάζεται να δηλώνει φιλόζωος αν είναι Άνθρωπος. Άλλο δεν έχω να σου πω πέρα από αυτό.

Καλή σου επιτυχία!

Αδέσποτος
(Της Κικής Δημητριάδου, “μαμάς” του Αδέσποτου)

Όλη η επικαιρότητα