Περιβάλλον

«Γρίφος» η χρηματοδότηση του βιολογικού καθαρισμού Ζαχάρως

biologikos_aftodioikisi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το σημαντικό ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ με το οποίο θα πρέπει να γίνει το μεγάλο έργο του βιολογικού καθαρισμού, φαίνεται ότι αναζητά εναγωνίως ο δήμος Ζαχάρως – Φιγαλείας.

Και τούτο διότι η δωρεά του αντίστοιχου ύψους από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) που είχε ανακοινωθεί λίγο μετά τις πυρκαγιές του 2007, εξαιτίας καθυστερήσεων και ολιγωρίας ως προς την αποδοχή και αξιοποίησή τους, έχει πάψει πλέον να ισχύει…

Ο δήμος πάντως είχε ανακοινώσει με σχετική πρόσκλησή του, η οποία δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο τη δημοπράτηση του έργου, δίνοντας προσωρινά έστω την ελπίδα, ότι επιτέλους ο βιολογικός στη Ζαχάρω θα μπορούσε να προχωρήσει.

Έκτοτε, δεν υπήρξε η οποιαδήποτε κίνηση, ή ανακοίνωση για την εξέλιξη της υπόθεσης και την τύχη του έργου, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες ότι τα ΕΛΠΕ έχουν «διαγράψει» εδώ και αρκετό καιρό τον συγκεκριμένο δήμο από τις δωρεές τους…

Ερωτηματικά και προβληματισμός

Έτσι και αλλιώς, το ίδιο το θέμα από την αρχή έχει προκαλέσει αρκετά ερωτηματικά, γιατί δεν έγιναν άμεσα οι διαδικασίες όταν τα «ελληνικά πετρέλαια» έδιναν τα χρήματα για το έργο και ξαφνικά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα κινήθηκαν χωρίς ωστόσο να θεωρείται εξασφαλισμένη τώρα η πίστωση.

Ο προβληματισμός που επικρατεί είναι εμφανέστατος καθώς ο δήμος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι συμβαίνει τόσο με το έργο όσο και με την χρηματοδότησή του. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι, κατά την περίοδο της δημοπρασίας είχε αναπτυχθεί αλληλογραφία μεταξύ της Δημ. Αρχής και της διοίκησης των ΕΛΠΕ. Το περιεχόμενο όμως αυτής της αλληλογραφίας δεν έγινε ευρύτερα γνωστό.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φώτης Αλεξανδρόπουλος, με αίτησή του, τον περ. Απρίλιο, αλλά και τον Μάιο, είχε ζητήσει αντίγραφο επιστολής των ΕΛΠΕ και γενικότερα οποιοδήποτε έγγραφο αφορούσε στη χρηματοδότηση του έργου μεταξύ δήμου και «Ελληνικών πετρελαίων».

Η απάντηση του δήμου που έγινε τελικώς τον Ιούνιο δηλαδή τον περασμένο μήνα, ενημερώνει τον δημοτικό σύμβουλο, ότι δεν έχει κανένα έγγραφο ή επιστολή της εταιρίας, που να αφορά την υλοποίηση του έργου «Αναβάθμιση εγκατάστασης, επεξεργασίας λυμάτων Ζαχάρως…».

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες η ανωτέρω εταιρία έχει γνωστοποιήσει ήδη από την πλευρά της ότι έχει απαντήσει σε ερωτήματα του δήμου με έγγραφο που έστειλε στις 10 Απριλίου 2013, δηλαδή την περίοδο της δημοπράτησης του έργου. Δεν μπαίνει όμως σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του εγγράφου, αυξάνοντας έτσι τα ερωτηματικά για την ισχύ της δωρεάς και τη χρηματοδότηση ή μη του έργου!

Πιθανότατα, σε ένα από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια να γίνει συζήτηση επ’ αυτού καθώς όχι μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι και αιρετοί, αλλά όλοι οι πολίτες θέλουν και πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει…

Όλη η επικαιρότητα