Συνεντεύξεις

Γρηγόρης Παπαγρηγορίου : Ένας «στρατιώτης» του τριάθλου!

Ακούστε το άρθρο

Το τρίαθλο αποτελεί άθλημα που σύμφωνα με την κοινή γνώμη αποκαλύπτει χαρακτήρες και δεν τους χτίζει.

Ο Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, με καταγωγή από την Ηλεία και που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με το τρίαθλο τα τελευταία πέντε χρόνια, έχοντας αποκτήσει σιδερένια αντοχή και ατσαλένια θέληση. Μόλις στα 32 του χρόνια, έχει καταφέρει να έχει μια ισορροπία στη ζωή του, συνδυάζοντας άθληση με οικογένεια και εργασία.

Και μπορεί η ενασχόλησή του με το άθλημα να αποτελεί γι’ αυτόν ένα χόμπι και να βρίσκεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο, ωστόσο τα οφέλη στην καθημερινότητά του είναι τεράστια σωματικά και ψυχικά.

Η αφορμή που τον οδήγησε στο ξεκίνημα του τριάθλου όμως είναι ακόμα πιο συγκινητική, αφού ένα βίντεο με πατέρα που έπαιρνε τον παραπληγικό γιο του σε κάθε αγώνα ήταν αυτό που τον παρακίνησε.

Όντας ένας καλός σύζυγος και πατέρας μιας πανέμορφης κόρης 7 μηνών, προσπαθεί να περάσει την έννοια του αθλητισμού και όλα τα οφέλη του και στα κοντινά του πρόσωπα. Παρακάτω ακολουθεί όλη η συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πατρίς»:

Από ποια ηλικία ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με τον αθλητισμό; Υπήρξε κάποια πρόσωπο ή αφορμή που σε οδήγησε σ’ αυτή την επιλογή;

Η ενασχόληση με το τρίαθλο ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια. Αφορμή στάθηκε ένα βιντεάκι που είδα στο YouTube. Ήταν ένα πατέρας που έκανε αγώνες IRONMAN και έπαιρνε και στα τρία αθλήματα μαζί του, τον παραπληγικό γιο του.

Όντας αθλητής του τριάθλου, μπορείς να κάνεις μια σύντομη περιγραφή του αθλήματος;

Το τρίαθλο είναι η διαδοχική συμμετοχή σε τρία αγωνίσματα: κολύμβηση, ποδηλασία, τρέξιμο. Οι πιο διαδεδομένες αποστάσεις είναι: α) IRONMAN (4χλμ. κολύμπι-180χλμ. ποδήλατο-42χλμ. τρέξιμο), 70.3 IRONMAN (2χλμ. κολύμπι-90χλμ. ποδήλατο-21χλμ. Τρέξιμο), Τρίαθλο Ολυμπιακής Απόστασης (1500μ. κολύμπι-40χλμ. ποδήλατο-10χλμ. τρέξιμο), Sprint Τρίαθλο (750μ. κολύμπι-20χλμ. Ποδήλατο-5χλμ. τρέξιμο).

Από τα τρία αγωνίσματα, ποιο είναι εκείνο στο οποίο έχεις συγκριτικά τις καλύτερες επιδόσεις;

Από τα 3 αγωνίσματα, την καλύτερη επίδοση την έχω στο ποδήλατο. Είναι το αγώνισμα που αισθάνομαι και περισσότερο ασφάλεια μιας και έχω την περισσότερη εμπειρία. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως τις πρώτες πεταλιές σε αγωνιστικό επίπεδο τις έκανα με την Ομάδα Ποδηλατόδρομου Πύργου.

Τι προσφέρει το άθλημα αυτό στον οργανισμό ενός αθλητή; Πόσες ώρες και πόσες μέρες προπονείστε την εβδομάδα;

Όλοι ξέρουμε πως η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε το σώμα μας υγείες και σε φόρμα. Εκεί όμως που στέκομαι εγώ, είναι στη θετική επίδραση στο νου! Μας φτιάχνει τη διάθεση, βοηθά στη συγκέντρωση, ελαττώνει το στρες και την κατάθλιψη, καλυτερεύει τον ύπνο και βελτιώνει την αυτοπεποίθηση! Γυμνάζομαι 5 φορές την εβδομάδα από 2 έως και 5 ώρες τα σαββατοκύριακα.

Πως γίνεται η τακτική προπόνηση και πως η προετοιμασία για αγώνες; Η Διατροφή πριν ένα αγώνα είναι σημαντικός παράγοντας στην απόδοση ενός αθλητή;

Προσωπικά είμαι «στρατιώτης» στις προπονήσεις μου. Εμπιστεύομαι τον προπονητή μου και το σημαντικότερο έχω μάθει να «ακούω το σώμα μου». Η διατροφή είναι πολύ σημαντική, ειδικά όσο πλησιάζουμε την ημέρα του αγώνα. «Η ημέρα του αγώνα, δεν είναι η πρόκληση. Η ημέρα του αγώνα είναι η ανταμοιβή όλης της σκληρής προπόνησης των τελευταίων Μηνών».

Ποιο είναι το μυστικό για να αντέξεις αλλά και να κερδίσεις έναν αγώνα τριάθλου;

Δυστυχώς, εδώ μπορώ να απαντήσω μόνο στην μισή ερώτηση, μιας και δε θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία αθλητή αλλά ενθουσιώδη χομπίστα. Οπότε θεωρώ δύσκολο να κερδίσω κάποιον αγώνα! Μπορώ να απαντήσω όμως με σιγουριά τι χρειάζεται για να αντέξεις… Οι αγώνες IRONMAN χρειάζονται ΨΥΧΗ, ΥΠΟΜΟΝΗ και ΚΙΝΗΤΡΟ!

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Επόμενοι αγώνες-στόχοι είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών, που ευελπιστώ και σε ένα προσωπικό ρεκόρ διαδρομής και το IRON MAN 70.3 στην Νίκαια της Γαλλίας.

Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου εκτός αθλητισμού;

ΟΧΙ!

Πως καταφέρνεις και ισορροπείς ανάμεσα στις απαιτήσεις της προσωπικής σου ζωής όντας σύζυγος και πατέρας, της εργασίας σου και του αθλητισμού;

Σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσα να τα καταφέρω χωρίς τη στήριξη της οικογένειάς μου και του εργασιακού μου περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά η απάντηση βρίσκεται μέσα στην ερώτηση… Η λέξη κλειδί είναι η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ! Η ισορροπία είναι το Α και το Ω, προκειμένου να συνδυαστούν όλα τα παραπάνω. Ένα μικρό μυστικό είναι να αφιερώνεις και κανένα μετάλλιο που και που. Έτσι για σταχτή στα μάτια! Χαχα!

Πόσο εύκολο είναι για έναν αθλητή ενός αν μη τι άλλο όχι και τόσο δημοφιλούς αθλήματος στη χώρα μας, να χρηματοδοτήσει τις προπονήσεις και τα έξοδα των αγώνων;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πόσο μάλλον όσον αφορά το αγώνισμα του τριάθλου που στην ουσία χρειάζεσαι εξοπλισμό όχι για 1 αλλά για 3 αθλήματα!

Έχεις συμμετοχές σε αρκετούς αγώνες. Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι αγώνες και ποιες οι μεγαλύτερες διακρίσεις σου;

Έχω αρκετές συμμετοχές σε αγώνες. Ξεχωρίζουν οι 5 συνεχόμενες συμμετοχές μου στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών, η συμμετοχή στον Ορεινό Μαραθώνιο του Ολύμπου και το IRONMAN 70.3 Costa Navarino.

Τι συμβουλή θα έδινες στους λάτρεις του στίβου που θέλουν να ασχοληθούν με το τρίαθλο;

Να το δοκιμάσουν! Μπορούν να ξεκινήσουν με ένα sprint τρίαθλο που διοργανώνονται σε πανέμορφα μέρη ανά την Ελλάδα. Εμένα το πρώτο μου ήταν το SPETSATLON στο νησί των Σπετσών. Το προτείνω ανεπιφύλαχτα!

Όλη η επικαιρότητα