Ηλεία

Γρίπη: Τρεις θάνατοι στο Νοσοκομείο του Πύργου (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ ΑΤΟΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΘ

Σε έξαρση φαίνεται πως βρίσκεται φέτος η εποχική γρίπη στην Ηλεία, δείχνοντας ένα πιο απειλητικό και θανατηφόρο πρόσωπο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, στοιχίζοντας τη ζωή σε τρεις συνανθρώπους μας. Στατιστικά αποδεικνύεται και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της, αφού σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας τα περιστατικά εποχικής γρίπης είναι αυξημένα.

Ιδιαίτερη αύξηση παρατηρείται φέτος στην προσέλευση του κόσμου στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, καθώς τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης είναι όπως φαίνεται πιο διαδεδομένα και απειλητικά.

Σύμφωνα με το διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Χρήστο Χριστόπουλο, μόλις πέντε περιστατικά από τα πολλά που έχουν εμφανιστεί φέτος νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όντας διαπιστωμένη γρίπη από το Ινστιτούτο Παστέρ. Από τα πέντε περιστατικά, τρεις ασθενείς που ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες κατέληξαν και δυο παραμένουν ακόμα στη ΜΕΘ καθώς έχουν επιβαρυντικά στοιχεία και η έκβασή τους δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Τα πέντε κρούσματα

Τα πέντε περιστατικά παρουσιάστηκαν στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση και φανερά επηρεασμένοι από τη γρίπη. Τα τρία θύματα της γρίπης που δεν τα κατάφεραν και απεβίωσαν ήταν ένας 63χρονος άνδρας στις 13 Ιανουαρίου, μια 80χρονη γυναίκα στις 27 Ιανουαρίου και ένας 67χρονος άνδρας στις 8 Φεβρουαρίου. Μια 62χρονη και ένας 37χρονος αλλοδαπός εργάτης γης παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση στην ΜΕΘ, με το ιατρικό προσωπικό να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μπορέσει να τους κρατήσει εν ζωή.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πέντε αυτά κρούσματα που παρουσιάστηκαν στη ΜΕΘ είχαν σοβαρότατα χρόνια υποκείμενα νοσήματα, είτε αυτά ήταν χρόνιες αναπνευστικές ανεπάρκειες, είτε καρδιολογικά νοσήματα, είτε ζαχαροδιαβητική, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η βελτίωση της υγείας τους και η γρίπη να τους «αποτελειώνει». Επιπλέον, δυο εκ των αποθανόντων είχαν εμβολιαστεί, με τον ένα νεκρό και τους δυο επιζήσαντες να μην έχουν κάνει το απαραίτητο εμβόλιο κατά της γρίπης.

Τα πρώτα συμπτώματα

Η διευθύντρια της ΜΕΘ Ευστρατία Βρεττού, μιλώντας για την έξαρση της εποχικής γρίπης ανέφερε πως το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό εμφανίστηκε στις 2 Ιανουαρίου. Τα περιστατικά όλο αυτό το διάστημα ήταν πολλά, ενώ υπήρχαν και μερικά που είχαν παρόμοια συμπτώματα με αυτά της γρίπης αλλά ήταν απλές ιώσεις.

Τα πέντε περιστατικά για τα οποία κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή τους στη ΜΕΘ, νοσηλεύτηκαν σε αυτή για περίπου 10 με 15 ημέρες, ενώ οι δυο επιζήσαντες παραμένουν βρίσκονται σ’ αυτή περισσότερες από 20 ημέρες.

Συμπτώματα ασθενών

Στα συμπτώματα που παρουσίασαν οι ασθενείς, όπως είπε η κ. Βρεττού, ήταν ο συνεχής πυρετός χωρίς ωστόσο να φτάσει σε  υψηλά επίπεδα, ο βήχας και η έντονη δύσπνοια. Και τα πέντε περιστατικά, έφτασαν με εικόνα ως επί πνευμονικού οιδήματος, μια κατάσταση που στην ιατρική ορολογία αποκαλείται ARDS, δηλαδή Οξεία Αναπνευστική Ανεπάρκεια των Ενηλίκων.

Όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Στους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες προκειμένου να αποφύγουν να ασθενήσουν, εστίασε η κ. Βρεττού. Πρωταρχικό βήμα είναι ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου, στους οποίους ανήκουν κυρίως άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και παιδιά μικρής ηλικίας. Επιπλέον, τόνισε πως θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες καθαριότητας, όσοι έχουν συμπτώματα ή έχουν έρθει σε επαφή με άλλους που έχουν να μην αγγίζουν στόμα, μύτη και μάτια, να αποφεύγονται οι κλειστοί χώροι με πολύ κόσμο, να γίνεται συχνά αερισμός των προσωπικών χώρων, να αποφεύγεται η εναλλαγή ζέστης και κρύου και τέλος να μην γίνονται μετακινήσεις χωρίς λόγο σε μέρη που υπάρχει αρκετός κόσμος από ανθρώπους που έχουν ήδη συμπτώματα. Όσον αφορά τα άτομα που το τελευταίο διάστημα συνηθίζουν να φορούν μάσκα, η κ. Βρεττού σημείωσε πως νόημα για να φορέσει κάποιος μάσκα είναι να έχει ήδη τη γρίπη, μιας και με αυτό τον τρόπο δε βοηθά στη μετάδοση του ιού.

Απαραίτητη ενημέρωση από Υπουργείο Παιδείας

Ωστόσο, η κ. Βρεττού έκανε σημαντική αναφορά και στο Υπουργείο Παιδείας, που όπως τόνισε θα πρέπει σε εποχή γρίπης να ενημερώνει έγκαιρα τα σχολεία πως σε περιπτώσεις που λείπουν παιδιά λόγω συμπτωμάτων γρίπης από το μάθημα, δε θα πρέπει να επιβαρύνονται με απουσίες.

Μέχρι τον Απρίλιο;

Όσον αφορά την περίοδο που θα διαρκέσει η εποχική γρίπη, η κ. Βρεττού ανέφερε πως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως θα διαρκέσει μέχρι και τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα υπάρχει πτωτική πορεία. Σημαντική αναφορά έκανε όμως και στην κατάσταση που επικρατεί φέτος, σημειώνοντας πως τα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα σε αριθμό, όπως και οι θάνατοι που έχουν φτάσει ήδη τους 3, τη στιγμή που πέρυσι ήταν μηδενικοί.

Βασική διαφορά της φετινής εποχικής γρίπης με προηγούμενων χρόνων είναι η θνησιμότητα. Σε παλαιότερες περιόδους, ο χρόνος νοσηλείας μπορεί να ήταν μακρύτερος αλλά επιβίωναν. Η φετινή γρίπη όπως φαίνεται είναι ιδιαίτερα θανάσιμη και ξεκίνησε με θορυβώδη τρόπο. Όπως σημειώθηκε από την κ. Βρεττού κλείνοντας, η γρίπη κάνει ευάλωτο το ανοσοποιητικό και σε άλλες λοιμώξεις, με αποτέλεσμα να εξουθενώνει σε μεγάλο βαθμό τους ασθενείς και να μην επιτρέπει στους οργανισμούς τους να πολεμήσουν οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

Σύνολο θανάτων από τη γρίπη

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από 3 έως 9 Φεβρουαρίου υπήρξαν 135 νέα κρούσματα, ενώ την ίδια εβδομάδα 24 άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ο συνολικός αριθμός θανάτων από επιπλοκές της γρίπης πλέον ανέρχεται σε 53. Πρόκειται για 28 άνδρες και 25 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη, μέση ηλικία 68 έτη και διάμεση 75 έτη. Τα 50 (94,3%) από τα 53 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου. Εμβολιασμένοι ήταν οι 18 (36%).

Όλη η επικαιρότητα