Κινηματογράφος

«Guardians of the Galaxy» το πιο απολαυστικό blockbuster της χρονιάς!

guardian0208.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πιθανότατα έχει να κάνει με το πως, όλα αυτά τα χρήματα που έβγαλε η Marvel τα τελευταία χρόνια με τα τα υπόλοιπα superhero franchise της, επέτρεψαν στο στούντιο να τολμήσει να πάρειμεγαλύτερα ρίσκα.

Βλέποντας το «Guardians of the Galaxy» πάντως δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς πως ένα τόσο ακατάτακτο, αναρχικό, κατά στιγμές στα όρια της παρωδίας φιλμ πήρε το πράσινο φως από ένα χολιγουντιανό στούντιο σε μια εποχή όπου όλα μετριούνται με εισιτήρια και εισπράξεις.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Γκαν, όλα έχουν να κάνουν με το γεγονός πως επικεφαλής του στούντιο της Marvel βρίσκεται ένας άνθρωπος που έχει γούστο κι όραμα και την δύναμη να αποφασίσει ποια σχέδια θα πάρουν μπρος και ποια θα μείνουν πίσω. Ο Κέβιν Φάιγκι λοιπόν έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ότι το φιλμ του Γκαν έγινε πραγματικότητα και γι αυτό, του χρωστάμε ένα ευχαριστώ.

Οχι μόνο γιατί το «Guardians» προσφέρει ένα απολαυστικό δίωρο, αλλά γιατί εν δυνάμει, αν όλα πάνε καλά (και προφανώς θα πάνε αφού το σίκουελ μόλις ανακοινώθηκε για το 2017), η ταινία του Γκαν, έχει τα φόντα να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις ταινίες με υπερήρωες και τα καλοκαιρινά blockbuster.

Περισσότερο κοντά στο «Πως να Γυρίσετε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ» παρά στο «Star Trek» και σίγουρα πιο συγγενές με τους «Ιντιάνα Τζόουνς» του Σπίλμπεργκ απ΄ότι με οποιαδήποτε άλλη ταινία της Marvel, το «Guardians» δεν παίρνει ποτέ τον εαυτό του υπερβολικά στα σοβαρά, δεν φοβάται να φλερτάρει με την σάτιρα και το αυτοσαρκαστικό χιούμορ.

‘Η με τα ’80s. O ήρωας θα βρεθεί στο διάστημα ανήλικος ακόμη, όταν ένα διαστημόπλοιο θα τον πάρει στους ουρανούς και ενήλικος πια, μοιάζει καθηλωμένος στην εποχή στην οποία μεγάλωσε στην γη: ο ομφάλιος λώρος του μια κασέτα με επιτυχίες από εκείνες τις μέρες. Περισσότερο από νοσταλγικό, το εύρημα έχει μαζί πλάκα και μια δόση από συγκίνηση και δίνει την ευκαιρία στο φιλμ να το εκμεταλλευτεί με τρόπους απρόβλεπτους.

Το look και η παλέτα του για παράδειγμα, μοιάζουν δανεισμένα από εποχές όπου η επιστημονική φαντασία δεν φοβόταν το χρώμα και κατά στιγμές φλερτάρουν με ένα sci fi κιτς που θα πίστευε κανείς ότι έχει πεθάνει με τον «Flash Gordon» ή έστω το « Πέμπτο Στοιχειο». Κι αντίθετα απ΄ότι θα μπορούσατε να φοβάστε, όλα αυτά λειτουργούν υπέρ του.

Οπως άλλωστε και το ρίσκο του να τοποθετήσει στην θέση του πρωταγωνιστή τον Κρις Πρατ, που μπορεί μέχρι να πάρει τον ρόλο του Πίτερ Κουίλ να χρειάστηκε να χάσει τα κιλά του «Parks and Recreations» και να τα αντικαταστήσει με μύες, αλλά δεν χρειάστηκε να χάσει ούτε γραμμάριο από το χιούμορ και το πνεύμα του.

Από την πρώτη, αληθινά συγκινητική, τρυφερή και σχεδόν απροσδόκητα ενήλικη σκηνή του φιλμ, μέχρι την τελευταία, ξεδιάντροπα σαχλή, μα τόσο, τόσο αστεία σεκάνς, το «Guardians of the Galaxy» δεν σταματά να σε διασκεδάζει και να σε εκπλήσσει. Αυτό ακριβώς στο οποίο ελπίζεις από μια «καλοκαιρινή» «popcorn» ταινία και που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έμοιαζε να είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεις.

Μέχρις ότου σε βρήκαν οι «Guardians of the Galaxy»! [Διαβάζεται με βαθιά φωνή κι επική μουσική να συνοδεύει…


Πηγή: flix.gr



Όλη η επικαιρότητα