Ιστορικά

H «άγνωστη» ιστορία της Φιλικής Εταιρείας στη «Μηχανή του Χρόνου»

Ακούστε το άρθρο

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα τη γνωστή, αλλά και την «άγνωστη» ιστορία της Φιλικής Εταιρείας, της μυστικής οργάνωσης που άναψε τη σπίθα του Αγώνα για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό (Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 21.00).

Η εκπομπή ακολουθεί την πορεία των εμπόρων, Νικολάου Σκουφά, Εμμανουήλ Ξάνθου και Αθανασίου Τσακάλωφ, που πρωτοσυναντήθηκαν το 1814 στην Οδησσό και έμελλε να γίνουν οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας. Από το αρχικό όραμα των τριών αυτών ανδρών για την απελευθέρωση του γένους, χωρίς τη βοήθεια των ξένων δυνάμεων, μέχρι τη γιγάντωση της οργάνωσης, αλλά και τις εκκαθαρίσεις κορυφαίων στελεχών, η «Μηχανή του Χρόνου» διερευνά την ένδοξη, αλλά και τη «σκοτεινή» πλευρά της ιστορίας της Φιλικής Εταιρείας.

Η εκπομπή δίνει, επίσης, απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν στη δημιουργία των ιδιαίτερων συμβόλων, των μυστικών κωδίκων και του κρυπτογραφημένου αλφάβητου της Φιλικής Εταιρείας και φέρνει στο φως τις λεπτομέρειες πίσω από την τελετή μύησης και τον όρκο των μελών της.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17:00, στο COSMOTE HISTORY.

Όλη η επικαιρότητα