Οικονομία

H ακτινογραφία της πρώτης μετά το 2014 εξόδου στις αγορές

Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα του 2014 κινήθηκε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με το 5ετές ομόλογο. Ήταν ένα πρώτο βήμα, καθώς το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η διατηρήσιμη πρόσβαση στις αγορές. Για το αν δικαιολογούνται οι πανηγυρισμοί, υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις.

Από την έκδοση του ομολόγου το Δημόσιο άντλησε τελικά το ποσό των 3 δισ. ευρώ ενώ στόχευσε σε 4 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 4,625%, το οποίο είναι ακριβότερο από αυτό με το οποίο είχε δανειστεί η χώρα τρία χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 2014, με το πενταετές ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά.

Και αυτό γιατί το spread (η διαφορά) μεταξύ του επιτοκίου του ελληνικού πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε χθες και του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώθηκε στις 4,81 μονάδες. Η αντίστοιχη διαφορά του επιτοκίου του ομολόγου του 2014 και των αντίστοιχων γερμανικών ήταν τότε στις 4,41 μονάδες, που σημαίνει ότι η χώρα μας δανείστηκε τώρα ακριβότερα κατά 40 μονάδες σε σχέση με το επίπεδο που είχε δανειστεί τότε.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το επιτόκιο των χθεσινών ομολόγων για να είναι, σε συγκρίσιμους όρους, χαμηλότερο από το επιτόκιο του ομολόγου του 2014 θα έπρεπε να κινούνταν σε επίπεδο κάτω από το 4,1-4,2%.

Η «Καθημερινή» στην ανάλυσή της σημειώνει: Το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ. Το 1,5 δισ. προήλθε από επενδυτές, οι οποίοι αντάλλαξαν το ομόλογο που λήγει τον Απρίλιο του 2019 με το νέο, και το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ από επενδυτές που αγόρασαν απευθείας τον νέο τίτλο.

Το πραγματικό κόστος είναι στα επίπεδα του 4,9%, σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της αγοράς, καθώς η ανταλλαγή του ομολόγου του 2019 έγινε σε τιμή 102,6. Δηλαδή, οι κάτοχοί του πληρώθηκαν από το Δημόσιο 102,6 ευρώ για κάθε 100 ευρώ ομολόγου που έδωσαν πίσω για να πάρουν το νέο.

Επιπλέον, σύμφωνα με Τα Νέα, σε μια περίοδο που η Ελλάδα δανείζεται από τον ΕSM με μέσο επιτόκιο 1,2%, ο δανεισμός μέσω του νέου πενταετούς ομολόγου με επιτόκιο 4,625% οδηγεί στην ανάληψη από το Δημόσιο ενός επιπλέον ετήσιου κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ουσιαστικά μετατρέπεται σε κέρδος για τους ξένους επενδυτές.

Πάντως, όπως επισημαίνει η Καθημερινή, η έκδοση ήταν επιτυχής, δεδομένης της κατάστασης της χώρας: (βρίσκονται ακόμη σε ισχύ περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, τα ελληνικά ομόλογα είναι αποκλεισμένα από το QE, υπάρχουν αβεβαιότητες ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους).

Επίσης, το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλότερο από το 6% που υπολογίζει το ΔΝΤ για να κάνει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Το στοιχείο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Αθήνα ως επιχείρημα για να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των υπολογισμών του Ταμείου. Μπορεί όμως να αξιοποιηθεί απ’ όσους Ευρωπαίους αρνούνται να συναινέσουν σε ελάφρυνση του χρέους. Ενδεχομένως να υποστηρίξουν ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης, αφού η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ανεκτό κόστος από τις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, μια επιτυχημένη έκδοση δεν εγγυάται την επιτυχία της επόμενης…

Όλη η επικαιρότητα