H μεταμόρφωση ενός επιβλητικού αρχοντικού του 17ου αιώνα στη Μονεμβάσια

Το αρχοντικό είναι κτισμένο σε διαφορετικές φάσεις, με τα παλαιότερα τμήματά του να ανάγονται στον 13ο αιώνα και την κατασκευή του να ολοκληρώνεται στα τέλη του 18ου αιώνα.

To Kinsterna Hotel & Spa βρίσκεται σε μια μοναδική τοποθεσία κοντά στο βυζαντινό κάστρο της Μονεμβάσιας, σε μια μεγάλη, κατάφυτη έκταση με ελαιώνες, αμπελώνες και εσπεριδοειδή. Εκτός από το αρχοντικό, στο κτήμα βρίσκεται και η επέκταση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, η οποία φιλοξενεί επιπλέον κοινόχρηστους χώρους.

Αρχιτεκτονικά, το κτίριο αποτελεί υπόδειγμα του πώς ένα κτίσμα ιστορικής σημασίας μπορεί να αποκτήσει νέα χρήση και ζωή στα χέρια των κατάλληλων ανθρώπων. Το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ ανέλαβε και ολοκλήρωσε η δημιουργική ομάδα των ταλαντούχων και βραβευμένων Divercity Architects μαζί με μια μεγάλη ομάδα συνεργατών, διατηρώντας ανέπαφη τη διαχρονική κομψότητα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και αναδεικνύοντάς την με σύγχρονες αισθητικές παρεμβάσεις.

Κύριο μέλημα για την ομάδα αρχιτεκτόνων που βρέθηκε μπροστά το υπέροχο αυτό αρχοντικό: Να χαραχθεί μια στρατηγική αποκατάστασής του η οποία θα το διαμόρφωνε σε ξενοδοχείο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου.

Η χωρική αφήγηση στήθηκε με κεντρικό θέμα το νερό και το σύστημα ποτίσματος των περιβολιών και των εύφορων εδάφων της περιοχής. Ξεκινώντας από τις πηγές στα βουνά, μέσα από ένα ρυάκι, το νερό καταλήγει στην κεντρική στέρνα του συγκροτήματος.

Ακολουθώντας τη φυσική ροή του νερού, η πρόταση των Divercity Architects εστίασε στην ενίσχυση και επέκταση αυτής της διαδρομής του νερού στο τοπίο και στη συγκρότηση μιας χωρικής αφήγησης γύρω από αυτή: ο επισκέπτης καθώς φτάνει στο αρχοντικό ακούει το τρεχούμενο νερό, γευματίζει σε πλατφόρμες που ‘αιωρούνται’ πάνω από το νερό της κεντρικής στέρνας, κατευθύνεται στο spa μέσα από ίχνη της πορείας του νερού που συναντά στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου, και κατεβαίνει τις εξωτερικές σκάλες έχοντας στα πόδια του το τρεχούμενο νερό λίγο πριν αυτό μεταμορφωθεί σε μια πισίνα- ποτάμι στο καταπράσινο τοπίο με θέα ως το κάστρο της Μονεμβάσιας και τη θάλασσα.

Σχετικά με την αποκατάσταση του αρχοντικού, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην προστασία του κελύφους και στην ανάδειξη των μορφολογικών στοιχείων του τόσο στους εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Για το νέο κτίριο επιλέχθηκαν παραδοσιακοί μέθοδοι κατασκευής, τοπικές τεχνοτροπίες και υλικά από τον ίδιο τόπο. Οι σουίτες και τα δωμάτια φέρουν οροφές άλλοτε από εμφανείς πέτρινους θόλους και άλλοτε στέγες με φυσική πελεκητή ξυλεία. Τα δάπεδα πληρώνονται με τοπική πέτρα ή ξύλινα πατώματα σε υπόμνηση των δαπέδων του αρχοντικού. Παραδοσιακές τεχνοτροπίες και μοτίβα που προέρχονται από τη διαδικασία της ύφανσης της δαντέλας μετατρέπονται σε επενδύσεις στους εσωτερικούς τοίχους, ενώ τα τζάκια και τα οξύκορφα τόξα που έχουν διασωθεί στο αρχοντικό, εμπλουτίζουν το σχεδιασμό των δωματίων. Το spa προσφέρει μια κινηματογραφική εμπειρία στον επισκέπτη, καθώς αυτός οδηγείται από το μυσταγωγικό σκοτάδι της reception, στα δωμάτια θεραπείας και στους υγρούς χώρους που λούζονται από το φυσικό φως.

Για το σχεδιασμό της επέκτασης το ερώτημα που τέθηκε ήταν πώς μπορεί να σχεδιάσει κάποιος ένα σύγχρονο κτίριο δίπλα σε ένα παλαιό αρχοντικό, σε έναν τόπο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κληρονομιά και σε ένα τοπίο εξαιρετικού πλούτου και φυσικής ομορφιάς. Η απάντηση δόθηκε μέσα από τον σχεδιασμό ενός κτιρίου του οποίου η στέγη, διατηρώντας τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, επανασχεδιάζεται ως τοπίο – γίνεται καμβάς ο οποίος ακολουθεί το τοπίο και ξετυλίγεται μαζί του καθώς ο επισκέπτης εισέρχεται στο κτήμα, ενώ παράλληλα, λόγω της γεωμετρίας και της στροφής του κτιρίου, ο όγκος του κτιρίου «εξαφανίζεται» όταν κάποιος κοιτάει το κτίριο από την πισίνα. Με αντίστοιχη προσοχή μελετήθηκε ο χειρισμός του αμφιθεατρικού τοπίου ώστε η νέα πισίνα και ο περιβάλλοντας χώρος της να λειτουργεί αρμονικά με την υπάρχουσα πισίνα και το τοπίο.

Divercity Architects Design Team: Nikolas Travasaros, Christina Achtypi, Marios Triantafyllou, Sandy Papastavropoulou, Danielle Hodgson, David Rhys Jones, Lisa McSweeney, Chris Mobbs

Architects Developed Design Phase 1: Ergastiri 73 – Apostolos Parpairis & Associates Collaborating Architects: Nostos – M. Nikolakopoulou (Technical Design Phase 1), Nostos – N. Koukoula, El. Maliarou (Phase 2)

Structural Engineer: G. Dimitrakopoulos & Associates (Phase 1), OTM – M. Travasarou (Phase 2)

Services Engineer: ENG (Phase 1), GKA engineers – K. Chaniotis, M. Grispos, Th. Zacharis, G. Koliopanos, Gkazka & Nostos S.A. – K. Manolas (Phase 2)

Lighting Designer: Diathlasis (Phase 1), D. Kamba (Phase 2)

Space Consultant: Sofia Vantaraki Contractor: Nostos

 

 

 

Πηγή: www.lifo.gr