Αγροτικά

Χειμαδιό: Έντομο καταστρέφει τις σταφίδες

stafides_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με ένα έντομο το οποίο φαίνεται πως προκαλεί προβλήματα στις καλλιέργειες της σταφίδας είναι οι αγρότες της τοπικής κοινότητας Χειμαδιού, που το τελευταίο διάστημα βλέπουν τις καλλιέργειές τους να “χάνονται” και να μην αναπτύσσονται όπως άλλοτε. Το πρόβλημα, που φαίνεται να προκαλείται από ένα έντομο που έχει εμφανισθεί πάνω στα φύλλα της σταφίδας, οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα φυτά στην ξηρασία μην επιτρέποντας την ανάπτυξή τους.

Εκείνο που έχει δημιουργήσει μεγάλα ερωτηματικά στους παραγωγούς, που μέχρι σήμερα, έχουν παλέψει για να αναπτύξουν τις καλλιέργειές τους, είναι πώς το συγκεκριμένο φαινόμενο εντοπίζεται μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Χειμαδιού και όχι σε κάποια άλλη κοντινή τοπική κοινότητα, κάτι που δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Λαμπρινός Ξουλεής, εκείνο που κρίνεται απαραίτητο είναι τις καλλιέργειες να εξετάσει γεωπόνος, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα στην επίλυση του προβλήματος, προτού αυτό επεκταθεί και στις υπόλοιπες καλλιέργειες αλλά και σε καλλιέργειες σταφίδας άλλων κοινοτήτων.

Επίσης, όπως ανέφεραν στην εφ. “ΠΑΤΡΙΣ”, παραγωγοί σταφίδας από την περιοχή του Χειμαδιού, η κατάσταση είναι αρκετά επικίνδυνη, καθώς, στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι καλλιέργειες έχουν υποστεί καταστροφή. “Είμαστε πάνω στον τρύγο και τα φύλλα της σταφίδας φαίνονται ξερά. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, τότε του χρόνου, αν το έντομο αυτό μείνει πάνω στις καλλιέργειες, ίσως να μην αναπτυχθούν οι σταφίδες”.

Πρόκειται, όπως εξήγησαν οι αγρότες του Χειμαδιού, για ένα έντομο που “κάθεται” πάνω στα φύλλα της σταφίδας με αποτέλεσμα να τα τρώει και στη συνέχεια αυτά ξεραίνονται. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Λαμπρινός Ξουλεής, αυτή τη στιγμή τουλάχιστο 200 στρέμματα σταφίδας έχουν “χτυπηθεί” από το εν λόγω έντομο και έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή. Εκείνο που ζητούν οι παραγωγοί τώρα, είναι τις καλλιέργειες να εξετάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ώστε να βρεθεί αφενός μεν η “πηγή” του προβλήματος και αφετέρου η λύση του. 

 

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com 

Όλη η επικαιρότητα