Αρθρογραφία

Χειμερινή αναλγησία…

mallios.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Κυβέρνησης να πείσει την Τρόικα για την μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ενέργεια που μάλλον φαινόταν χωρίς αποτέλεσμα, πριν την κατάθεσή της, επανήλθαμε στην συνηθισμένη ασάφεια και αοριστία, χωρίς να υπολογίζει κανείς, ότι στην Βόρεια Ελλάδα, θα έπρεπε να λειτουργούν ήδη τα καλοριφέρ.

Ψάχνοντας λίγο περισσότερο το ζήτημα, διαπιστώνει κανείς ότι ένα μεγάλο τμήμα των δικαιούχων επιδότησης πετρελαίου για την περσινή περίοδο, δεν έχει λάβει ποτέ τα χρήματα, μέσω  του λογαριασμού που υπέδειξε και για τούτο, δεν εκδόθηκε ουδεμία ανακοίνωση, αλλά δεν σημειώθηκε και ουδεμία διαμαρτυρία, από ευαίσθητους της πολιτικής και της κοινωνίας, περί άλλων επουσιωδών.

Βέβαια η περσινή εμπειρία της Κυβέρνησης, που τελικά πληρώθηκαν πολύ λίγα χρήματα για επιδότηση πετρελαίου, περίπου περί τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν προϋπολογισθεί άνω των 150, μάλλον  αφήνει την κατάσταση στο ίδιο νομικό πλαίσιο, με την ελπίδα το φετινό αποτέλεσμα να είναι παρόμοιο με το περσινό και τέτοιο που για την χρήση του τρέχοντος έτους, να συμβάλει γενναία στην εμφάνιση του προϋπολογιζόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Όλα λοιπόν μπαίνουν κάτω από το πρίσμα μιας απαράδεκτης συλλογιστικής και στις διαδικασίες  της λεγόμενης δημιουργικής λογιστικής, προδιαγράφοντας  το αποτέλεσμα και παρουσιάζοντας στην Τρόικα πλαστά αποτελέσματα, ώστε να ανανεώνονται τα κρατικά δάνεια, να μην εκσυγχρονίζεται το Δημόσιο και να σέρνεται μία ανίκανη κατά τα λοιπά Κυβέρνηση.

Κανείς από τους σχεδιαστές τέτοιων πλαστών πολιτικών, δεν μπορεί να σκεφτεί και να υπολογίσει τον χειμώνα και τους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν για την  θέρμανσή τους και κυρίως για την απαραίτητη ζεστασιά, αλλά ούτε  να εμποδίσουν την προσφυγή σε μεθόδους θέρμανσης του 1960, με ξυλόσομπες και άλλα αμφισβητούμενα θερμαντικά μέσα, ως προς την απόδοση, αλλά και την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Φυσικά κανείς δεν μέτρησε το κόστος επαναφοράς μεγάλου τμήματος των νοικοκυριών, στα παραδοσιακά θερμαντικά του 1960, με ξυλόσομπες και τζάκια και ουδείς τολμά να αναφερθεί στην αποψίλωση δασικών αλλά και καλλιεργημένων εκτάσεων, ώστε να ανευρεθούν  τα «καύσιμα» των σομπών και των τζακιών.

Βολεύει την πολιτική εξουσία η επίδειξη  «μόστρας» προς τους δανειστές και κηδεμόνες, άσχετα αν ο κόσμος προβληματίζεται για τον χειμώνα, μάλιστα δε  μελετητές και προπαγανδιστές, μιλάνε για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και απασχόλησης, από τον αναπροσανατολισμό στην αντιμετώπιση του ψύχους.

Δυστυχώς από μαθητευόμενους και προπαγανδιστές μιας τόσο αναποτελεσματικής  και ανάλγητης πολιτικής, έχουμε ακούσει και έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα πολύ χειρότερα και ακραία πράγματα και οι ίδιοι γνωρίζουν πλέον, ότι μπορούμε να υποστούμε έναν ακόμα παγωμένο χειμώνα, με τις ελάχιστες ή μέγιστες απώλειες, οι οποίες άλλωστε δεν καταμετρώνται  και δεν υπολογίζονται.

Δημήτρης Μάλλιος

Όλη η επικαιρότητα