Ηλεία

«Χείρα βοηθείας» σε Πύργο και Ολυμπία για τα σκουπίδια

simvoulio-1.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Χείρα βοηθείας» στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, για το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, δίνει ο δήμος Ήλιδας μετά τις δύο αποφάσεις που έλαβε κατά τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας.

Δύο αποφάσεις που ελήφθησαν με αυξημένη πλειοψηφία, καθώς ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Άγγελος Κολόσακας.

Η δε παρουσία αντιπροσωπείας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στη συνεδρίαση με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Θύμιο Κοτζιά, αποτέλεσε την απαρχή μίας γόνιμης συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων σε όλα τα επίπεδα.

 

Δεκτό το αίτημα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας έκανε δεκτό το αίτημα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για δεματοποίηση των απορριμμάτων του,  μετά και τη διευκρίνιση που έκανε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί επί της ουσίας δικλείδα ασφαλείας για το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Και αυτό γιατί έχει ληφθεί σχετική απόφαση για μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΑΔΑ της Βόνιτσας, ωστόσο σε περίπτωση που συμβεί κάποιο απρόοπτο, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θα είναι καλυμμένος για την διαχείριση 15 τόνων απορριμμάτων την ημέρα από τον δεματοποίητη στα ‘Κονιδέϊκα’.

Φυσικά, η χθεσινή απόφαση θα γίνει πιο συγκεκριμένη όταν προχωρήσει και η σύνταξη της σχετικής προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων.

 


Αλληλεγγύη

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θύμιος Κοτζιάς, που κλήθηκε να καθίσει στο προεδρείο του δήμου Ήλιδας, δήλωσε συγκινημένος και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των δήμων στα δύσκολα προβλήματα. Έκανε λόγο για κοινές ιστορικές αναφορές μεταξύ των δήμων Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας και τόνισε ότι μέσα από τον πολιτισμό μπορούν να δοθούν λύσεις σε πολλά ζητήματα, γι’ αυτό άλλωστε έκανε αποδεκτή και την πρόταση του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου και του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νίκου Διαμαντόπουλου για διενέργεια κοινού Φεστιβάλ. Στο επίμαχο θέμα των απορριμμάτων τόνισε ότι πρόκειται για συνολικό πρόβλημα του νομού και παρακάλεσε να γίνει αποδεκτό το αίτημα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, εξηγώντας και αυτός με τη σειρά του ότι πρόκειται για μικρές ποσότητες που ενδεχομένως θα χρειαστούν δεματοποίηση, ως εναλλακτική λύση.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο κ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος που ήταν ο επικεφαλής, αφού ο κ. Λυμπέρης απουσίαζε στο συμβούλιο της ΚΕΔΕ, έκανε αποδεκτό το αίτημα και το ίδιο και οι επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νίκος Διαμαντόπουλος και  κ. Αναστάσιος Σμέρος.

 

Προγραμματική με το δήμο Πύργου

Κατά πλειοψηφία ελήφθη και η απόφαση για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Πύργου για παραχώρηση χρήσης του δεματοποιητή.  

Στα βασικά σημεία της σύμβασης επισημαίνεται ότι αφορά σε παραχώρηση περιορισμένης χρήσης του δεματοποιητή, σε συγκεκριμένο χρόνο που θα καθορίζεται αποκλειστικά από τον δήμο Ήλιδας, το κόστος για την μεταφορά των απορριμμάτων του Πύργου στο δεματοποιητή και το κόστος μεταφοράς των δεμάτων σε νόμιμο αδειοδοτημένο χώρο αποθήκευσης που θα βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Πύργου αναλαμβάνει αποκλειστικά ο δήμος Πύργου και τη δαπάνη δεματοποίησης των απορριμμάτων αναλαμβάνει επίσης ο δήμος Πύργου μέσω ξεχωριστής σύμβασης που θα συνάψει με τον ίδιο ανάδοχο του έργου λειτουργίας του δεματοποιητή. Επίσης θα επιβαρύνεται και με τις λοιπές λειτουργικές δαπάνες.

 Στη δε σύμβαση ξεκαθαρίζεται ότι η αδειοδότηση κατάλληλου χώρου προσωρινής αποθήκευσης των δεματοποιημένων αστικών στερεών απορριμμάτων του δήμου Πύργου θα γίνει εντός των διοικητικών ορίων  του Δήμου Πύργου και εκτός του υδροκρίτη της λεκάνης απορροής του ρέματος που έχει αποδέκτη την θαλάσσια περιοχή του Παλουκίου- Αγίας Μαρίνας Δουνεϊκων, συμπεριλαμβανομένης ρητά της περιοχής που βρίσκεται στην Οσία Ξένη- Τριανταφυλλιά .

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ήταν μάλιστα ξεκάθαρος ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

Αποθεματικά

Στην αρχή της συνεδρίασης το Συμβούλιο ασχολήθηκε και με το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου για τα αποθεματικά των δήμων και ο κ. Χριστοδουλόπουλος αφού διάβασε τη χθεσινή απόφαση της ΚΕΔΕ που θα πάρει τις οριστικές της αποφάσεις στο συνέδριό της στις 7 Μαΐου, ζήτησε από το Σώμα να ληφθεί απόφαση έκδοσης σχετικού ψηφίσματος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν διαφωνίες ως προς τη διατύπωση του ψηφίσματος και τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τελική πρόταση του κ. Χριστοδουλόπουλου να υιοθετήσει το Συμβούλιο την πρόταση της ΚΕΔΕ, Μειοψήφησαν η πρόταση του κ. Κολόσακα που ψηφίστηκε και από τον κ. Πατρινό για πιο σκληρό ψήφισμα και η πρόταση του κ. Σμέρου και του κ. Διαμαντόπουλου για να μην υπάρξει ψήφισμα.

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα