Κόσμος

Χειρουργούσαν διαδηλωτές χωρίς αναισθητικό!

eirourgio.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνάει την πιο αρρωστημένη φαντασία η «τιμωρία» της κυβέρνησης της Αιγύπτου σε όσους «τόλμησαν» να διαδηλώσουν εναντίον της. Ο στρατός είχε δώσει εντολή να χειρουργούνται οι τραυματίες χωρίς αναισθησία!

Η αποκάλυψη έρχεται μέσα από έκθεση, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει ο Guardian. Σύμφωνα με αυτή, ο αιγυπτιακός στρατός διέταξε γιατρούς να χειρουργούν χωρίς αναισθησία διαδηλωτές που είχαν τραυματιστεί σε συγκεντρώσεις κατά του καθεστώτος.

Η έκθεση για τις θηριωδίες του στρατού και της αστυνομίας από το 2011, συντάχθηκε με εντολή του νυν προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι. Και δείχνει επίσης ότι ιατρικό προσωπικό και στρατιώτες επιτέθηκαν σε διαδηλωτές ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο του Καΐρου.

Η έκθεση κατηγορεί το στρατό για βασανιστήρια και εξαφανίσεις κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011. Και να σκεφτεί κανείς πως κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ, ο στρατός πανηγύριζε στην πλατεία Ταχρίρ με τον κόσμο και η ηγεσία του «ορκιζόταν» πως δεν έχουν ρίξει ούτε μια σφαίρα εναντίον τους. Τους τιμωρούσαν αλλιώς…

Στο τελευταίο κεφάλαιο, όμως, περιγράφεται η μεταχείριση που είχαν διαδηλωτές στο στρατιωτικό νοσοκομείο Κόμπρι ελ-Κόμπα του Καΐρου, τον Μάιο του 2012, όταν πια ο Μουμπάρακ είχε «πέσει».
Σύμφωνα με τα αποσπάσματα της έκθεσης, τα οποία είχαν διαρρεύσει νωρίτερα στον Τύπο, πηγή αποκάλυψε ότι ένας στρατιωτικός γιατρός διέταξε γιατρούς να χειρουργούν χωρίς αναισθησία και αποστειρωμένα εργαλεία.

Ένας άλλος μάρτυρας περιέγραψε πώς στρατιωτικοί γιατροί και στρατιώτες “επιτέθηκαν σε διαδηλωτές χτυπώντας τους άγρια και προσβάλλοντάς τους”.
“Δεν μπορώ να υπερεκτιμήσω τη σημασία της έκθεσης αυτής”, δήλωσε ο Χέμπα Μοράγεφ, διευθυντής της οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

“Ο στρατός έλεγε πάντα ότι ήταν με το μέρος των διαδηλωτών και ότι ποτέ δεν έριξε ούτε μια σφαίρα εναντίον τους. Η έκθεση αυτή περιέχει για πρώτη φορά μια επίσημη καταδίκη του στρατού για τις ευθύνες του σε βασανιστήρια, δολοφονίες και εξαφανίσεις”, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, μετά τις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας, ο πρόεδρος Μόρσι σε ένδειξη υποστήριξης προς το στρατό με τον οποίο οι σχέσεις του είναι τεταμένες, προήγαγε την Τετάρτη σε αρχιστρατήγους τρεις στρατηγούς.
Η προαγωγή των τριών στρατηγών αποφασίστηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο βρέθηκε στην εξουσία την περίοδο που ακολούθησε την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ ως την εκλογή του Μόρσι τον Ιούνιο.

Όλη η επικαιρότητα