Τεχνολογία

Χέρμαν Ρόρσαχ: Ένα ψυχολογικό τεστ στο doodle της google

test.jpg
Ακούστε το άρθρο

Είστε έτοιμoι για ένα ψυχολογικό τεστ Ρορσαχ; Με έναν έναν άντρα που απεικονίζει τον Ελβετό ψυχίατρο Χέρμαν Ρόρσαχ και τις κάρτες του ψυχολογικού τεστ που δημιούργησε και πήρε το ονομά του να εναλλάσσονται πατώντας τα βέλη η google τιμά και αφιερώνει με αυτό το doodle της τον μεγάλο Ελβετό ψυχίατρο.

Ο Χέρμαν Ρόρσαχ γεννήθηκε το 1884 και πέθανε το 1922 Το Ρόρσαχ είναι ένα τεστ κηλίδων μελάνης είναι μία μέθοδος ψυχολογικής διάγνωσης που σχετίζεται με την εικόνα. Το τεστ επινόησε αρχικά ο Χέρμαν Ρόρσαχ το 1921 αλλά το σύστημα βαθμολόγησης βελτιώθηκε μετά από τον θάνατό του από αρκετούς ψυχολόγους, ανάμεσα στους οποίους και ο Μπρούνο Κλόπφερ. Ο Ρόρσαχ το 1911 πειραματιζόταν με έναν φίλο δάσκαλο, τον Κ. Gehring, με τις κηλίδες μελάνης και συνειρμικό τεστ του Γιουνγκ σε μαθητές και ασθενείς του. Περιέγραψε αυτά τα πειράματα το 1911, αν και μη συστηματικά.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του για την ψυχανάλυση ήταν πιθανώς ο λόγος για τον οποίο έβαλε κατά μέρος τούτο το διαγνωστικό έργο. Επηρεασμένος από τον Γιουνγκ άρχισε να ενδιαφέρεται κυρίως για την ερμηνεία των έργων τέχνης από τους ψυχωτικούς και νευρωτικούς, καθώς και τη δυνατότητά τους να ζωγραφίζουν. Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν το τεστ για να προσπαθήσουν να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τη συναισθηματική λειτουργία των ασθενών τους.

Το τεστ Ρόρσαχ είναι το δεύτερο συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο τεστ σε περιπτώσεις δικανικής αξιολόγησης, μετά το MMPI, και είναι επίσης το δεύτερο ευρύτατα χρησιμοποιούμενο τεστ από τα μέλη της Εταιρείας για την αξιολόγηση της προσωπικότητας. Κοινότυπη παρερμηνεία του τεστ Rorschach είναι η άποψη ότι η ερμηνεία του βασίζεται πρώτιστα στο περιεχόμενο της απάντησης –δηλαδή στο τι βλέπει ο ασθενής στην κηλίδα μελάνης. Στην πραγματικότητα, το περιεχόμενο της απάντησης είναι συγκριτικά μόνο ένα μικρό μέρος ενός ευρύτερου συνόλου μεταβλητών που χρησιμοποιούνται για την ερμηνεία των δεδομένων του τεστ.

Οι μέθοδοι ερμηνείας διαφέρουν. Στο σύστημα Exner, οι απαντήσεις σημειώνονται σε σχέση με το επίπεδο ασάφειάς τους ή τη σύνθεση πολλαπλών εικόνων στην κηλίδα, καθώς και τους ποικίλους καθοριστικούς παραγόντες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της απάντησης (π.χ. τι είναι αυτό που κάνει την κηλίδα να μοιάζει με όσα περιγράφει ο ασθενής), η πιστότητα της απάντησης σε σχέση με τη μορφή (σε ποιο σημείο είναι πιστή η απάντηση στο πώς μοιάζει πραγματικά η κηλίδα μελάνης), το περιεχόμενο της απάντησης, ο βαθμός διανοητικής δραστηριότητας που περιλαμβάνεται στην παραγωγή της απάντησης και οποιεσδήποτε παράλογες, ανάρμοστες ή ασυνάρτητες πτυχές των απαντήσεων. Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα όλων των κατηγοριών, ο αναλυτής εκτελεί έπειτα μια σειρά μαθηματικών υπολογισμών, παράγοντας μια δομική περίληψη των στοιχείων του τεστ.

Τα αποτελέσματα αυτής της δομικής περίληψης ερμηνεύονται χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα εμπειρικά ερευνητικά στοιχεία, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που συνδέονται στο συγκεκριμένο τεστ με τα διαφορετικά είδη απαντήσεων. Οι υπολογισμοί των αποτελεσμάτων γίνονται συχνά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Όλη η επικαιρότητα