Κόσμος

Χίλιοι άγριοι Ρώσοι μισθοφόροι «καθαρίζουν» τζιχαντιστές στη Συρία

misthoforoi_russians_syria-630x400.jpg
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες Ρώσοι μισθοφόροι αναπτύσσονται μυστικά στη Συρία για να συνεχίσουν τον πόλεμο που κήρυξε ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα του ρωσικού σάιτ Fontanka.

Περίπου 400 Ρώσοι μαχητές έχουν μυστικά αποσταλεί στην πρώτη γραμμή υπό την ηγεσία ενός άνδρα που ονομάζεται «Βάγκνερ», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Δεκάδες Ρώσοι μισθοφόροι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στον πόλεμο στη Συρία, αλλά μιας και στη Ρωσία απαγορεύονται οι ιδιωτικές εταιρείες μισθοφόρων, το θέμα δεν έχει γίνει γνωστό, γράφει το ρωσικό σάιτ Fontanka.

Σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα, ο Βάγκνερ έχει ήδη στρατολογήσει 1.000 μισθοφόρους για τη ρωσική μισθοφορική ταξιαρχία, η οποία συστήθηκε από τον διαλυμένο ιδιωτικό στρατό που ονομαζόταν «Σλάβοι Στρατιώτες», του οποίου τα μέλη είναι βετεράνοι του ρωσικού στρατού.

Η ίδια ιδιωτική δύναμη λέγεται ότι προσελήφθη -ανεπίσημα- από το Κρεμλίνο για να συμμετάσχει και στην επιχείριση προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία μετά το ναζιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία.

Ο ιδιωτικός αυτός στρατός στρατολογεί Ρώσους πρώην στρατιώτες, οι οποίοι έχουν εντολές να μην αποκαλύπτουν σε κανένα ότι εντάχθηκαν στη δύναμη.

Οι μισθοφόροι είναι υποχρεωμένοι επίσης να μην διατηρούν κανέναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μην αναρτούν φωτογραφίες και βίντεο από τις δράσεις τους πουθενά στο διαδίκτυο.

Η συγκεκριμένη δύναμη έχει στη διάθεσή της ρωσικά τανκς Τ-90 και ολμοβόλα.

Η ιστοσελίδα Fontanka υποστηρίζει ότι παρά τη μυστικότητα της συμμετοχής των Ρώσων μισθοφόρων στον πόλεμο στη Συρία, ο Βλάντιμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε ορισμένους από τους άνδρες και κάποιες φωτογραφίες διέρρευσαν στη δημοσιότητα.

Ο διοικητής της δύναμης με το ψευδώνυμο Βάγκνερ είναι Ντμίτρι Ούτκιν, αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία, που προηγουμένως διοικούσε ένα στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων Σπετσνάζ στη δυτική Ρωσία.


Πηγή: tribune.gr

Όλη η επικαιρότητα