Ηλεία Υγεία

Hλεία: Ο «πρώτος εμβολιασμός» του παιδιού στην Αμαλιάδα! – Εβδομάδα μητρικού θηλασμού από 1 εως 7 Νοεμβρίου

moro.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού- Κοντά στις μητέρες», είναι το φετινό σύνθημα της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού , που έχει καθιερωθεί από 1η έως 7 Νοεμβρίου και σύμφωνα με την UNICEF ο Μητρικός Θηλασμός αποτελεί την οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη σωτήρια παρέμβαση στην ιστορία. Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού έχει καθιερωθεί για να αναδειχθεί η πολύτιμη αυτή πρακτική.

Για το φετινό εορτασμό η UNICEF Ελλάδας έχει επικεντρωθεί σε τέσσερα βασικά μηνύματα, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τις νεαρές μητέρες, προκειμένου να υιοθετήσουν τον μητρικό θηλασμό από την πρώτη στιγμή που φέρνουν τα παιδιά τους στον κόσμο.

Τα μηνύματα

Το πρώτο μήνυμα είναι: «Ο Μητρικός Θηλασμός- ο “πρώτος εμβολιασμός” του μωρού- είναι η αποτελεσματικότερη, οικονομικότερη και πλέον σωτήρια παρέμβαση που έχει υπάρξει ποτέ». Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, τα παιδιά που έχουν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν, από αυτά που δεν έχουν τραφεί με μητρικό γάλα, ενώ ένα βρέφος που θηλάζει ασθενεί σπανιότερα και ο μητρικός θηλασμός παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι: «Περισσότερες μητέρες θηλάζουν όταν δέχονται υποστήριξη, συμβουλές και εκπαίδευση από τα Κέντρα Υγείας και το κοντινό τους περιβάλλον» και τονίζεται ότι οι μητέρες χρειάζονται υποστήριξη και εκπαίδευση σχετικά με το μητρικό θηλασμό, για να μην σταματήσουν αυτή την σωτήρια πρακτική.

Το τρίτο μήνυμα είναι: «Δεν θα μπορέσει να επιταχυνθεί η προοδευτική μείωση της παιδικής θνησιμότητας στον κόσμο, εάν δεν επιδειχθεί μεγαλύτερη προσοχή, αφοσίωση και επενδύσεις στα προγράμματα μητρικού θηλασμού» και υπογραμμίζεται ότι ο μητρικός θηλασμός είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί πρόοδος στους στόχους για την παιδική επιβίωση, ανάπτυξη και ευημερία. Τονίζεται δε, ότι ο μητρικός θηλασμός είναι η πλέον σωτήρια προληπτική παρέμβαση και είναι και εξαιρετικά οικονομική.

Το τέταρτο μήνυμα είναι: «Ο μητρικός θηλασμός εξασφαλίζει το καλύτερο και το πιο βιώσιμο ξεκίνημα στη ζωή. Είναι βασικό δικαίωμα του κάθε παιδιού» και επισημαίνεται ότι ένα παιδί που έχει τραφεί με μητρικό γάλα είναι υγιέστερο και εξυπνότερο, γεγονός που το βοηθά να έχει καλύτερες προοπτικές στη ζωή, ενώ το μητρικό γάλα είναι μία φυσική και ανανεώσιμη πηγή διατροφής, ενώ η χρήση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος έχει επιβλαβείς συνέπειες για το περιβάλλον. Αντιθέτως, το μητρικό γάλα δεν μολύνει, δεν δημιουργεί απόβλητα και είναι η πιο ολοκληρωμένη τροφή για την ανθρώπινη ύπαρξη. Ο μητρικός θηλασμός απαιτεί μόνο την καλή διατροφή της μητέρας, η οποία περνάει όλα τα καλά της υγείας της στο παιδί της.

 

Προωθεί το μητρικό θηλασμό

Η μαιευτική- γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, έχει πάγια πολιτική της να προωθεί τον μητρικό θηλασμό και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από τους γιατρούς και τις μαίες, να στρέψουν τις νέες μητέρες προκειμένου να υιοθετήσουν αυτό το αγαθό.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που φαίνεται ότι αποφέρει καρπούς, αφού όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο διευθυντής της κλινικής κ. Ζαν Σαντέκ, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί κατά 80% το ποσοστό των γυναικών που θηλάζουν το χρονικό διάστημα που βρίσκονται στη μαιευτική κλινική.

«Στην κλινική μας επί σειρά ετών κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε τις νέες μαμάδες, προκειμένου να θηλάζουν τα παιδιά τους και είμαστε ικανοποιημένοι που διαπιστώνουμε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση του ποσοστού των γυναικών που υιοθετούν το μητρικό θηλασμό. Αυτό διαπιστώνουμε μέσα στην κλινική και ευελπιστούμε ότι συνεχίζουν και στο σπίτι να κάνουν το ίδιο. Τα οφέλη από τον μητρικό θηλασμό είναι πολλά και για τα βρέφη και για τις μητέρες, με βασικότερα ότι μειώνεται η παιδική θνησιμότητα, ενώ βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βελτιώνεται η υγεία της μητέρας» ανέφερε ο κ. Σαντέκ.

Μία από τις νέες μαμάδες που συνάντησε η εφημερίδα «Πατρίς» στην μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, είναι η κα Βασιλική Μπάρκα από το Επιτάλιο, η οποία έφερε προχθές στον κόσμο το πρώτο της παιδί, ένα αγοράκι βάρους 2.880 κιλών. Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε να θηλάζει το παιδί της, αφενός γιατί ήταν ενημερωμένη, αφετέρου γιατί ήταν κάτι που το ήθελε και η ίδια. «Από την στιγμή που πήρα το παιδί μου στην αγκαλιά και αφού είχα γάλα, άρχισα να το θηλάζω. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να θηλάζει η μητέρα το παιδί της, είναι καλό και για τους δύο και όσο μπορώ θα το θηλάσω» δήλωσε στην εφημερίδα «Πατρίς», δίνοντας μήνυμα σε όλες τις νέες μαμάδες και τις μέλλουσες μαμάδες!

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα