Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Χωρίς νερό το Νεοχώρι Μάνης αγανακτούν και φεύγουν οι τουρίστες

b60dabd774c0c12751db318bedf03ac8_l.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πιο σοβαρό από κάθε άλλη φορά είναι το πρόβλημα του νερού το φετινό καλοκαίρι στο Νεοχώρι Λεύκτρου, στη Μάνη. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει, καθώς σε ένα μεγάλο μέρος του τουριστικού χωριού που έχει αναπτυχθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια με τις εξοχικές κατοικίες και τη διαμονή πολλών επισκεπτών, δεν υπάρχει νερό για συνεχόμενες μέρες. Η κατάσταση αυτή εξαναγκάζει τουρίστες να φύγουν, αφού δεν αντέχουν το μαρτύριο.

Στην επίσκεψη που κάναμε χθες στο Νεοχώρι, ο κόσμος διαμαρτύρεται και επικρίνει δριμύτατα τη δημοτική αρχή Δυτικής Μάνης.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας μας απαντά πως το πρόβλημα οφείλεται σε ζημιά της αντλίας που αποκαθίσταται και ενημερώνει για τις κινήσεις που έχει κάνει, για να αντιμετωπιστεί οριστικά το σοβαρό πρόβλημα, με σημαντικότερη τη γεώτρηση στη θέση Γονάτσα.

Ο κόσμος, πάντως, φωνάζει και για τα σκουπίδια.

Στο πρώτο καφενείο του Νεοχωρίου, στην παρέα που συναντήσαμε: 

Ο Επαμεινώνδας Τζανετέας σημείωσε ότι «3 μέρες δεν έχει νερό, από την Κυριακή το πρωί. Εχει ενημερωθεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και άκουσε τα “γαλλικά” του». Ανέφερε πως «λένε ότι έχουν μειώσει το νερό για να έχει η Στούπα» κι επεσήμανε: «Αν δεν κάνουν και άλλες γεωτρήσεις, δε λύνεται το πρόβλημα. Εχει κόσμο, τουρισμό και δεν επαρκεί το νερό». Ο ίδιος παρατήρησε ότι «μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα σκουπίδια. Κάνουν 10 και 20 ημέρες να τα μαζέψουν».

Ο Σωκράτης Πτερνέας μας είπε πως «κατά διαστήματα έχει νερό» κι επεσήμανε: «Είναι σοβαρό πρόβλημα και το νερό και τα σκουπίδια. Ο δήμος πρέπει να παρακολουθεί και να δει καλύτερα τη λύση του προβλήματος».

Ο Χρήστος Γιαννουλέας συμφώνησε ότι «η περιοχή έχει ζήτημα με το νερό» και σημείωσε: « Υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν, γιατί δεν έχει νερό. Νερό έχει βρεθεί σε δύο μέρη, πολύ νερό, στην κυριολεξία πίδακες και μπορεί να δοθεί λύση».

Ενας ακόμα της παρέας, που κάνει διακοπές στο γυναικοχώρι, μας είπε ότι «από την 1η Σεπτέμβρη που θα αναλάβει ο ξάδελφος, θα μπορώ να του τα ψάλλω καλύτερα».

Στο σούπερ μάρκετ του χωριού ο Βαγγέλης Τσουλέας τόνισε: «Είναι η μόνη χρονιά που αγανακτεί ο κόσμος. Αναγκάζονται και φεύγουν πολλοί ξένοι. Είναι ό,τι χειρότερο για μας».

Γερμανός που ζει στο Νεοχώρι και νοικιάζει σπίτια για διακοπές, επεσήμανε: «Ο κόσμος που νοικιάζει, θέλει να φύγει, γιατί δεν έχει νερό. Στο δήμο μου είπαν “πάρτε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τον κ. Λυμπερέα, αλλά δεν μπορώ να τον βρω. Η περιοχή που είμαστε εμείς έχει πρόβλημα».

Στο άλλο καφενείο, στην πάνω πλευρά του χωριού, δίπλα στην εκκλησία, ο ηλικιωμένος Γιώργος Οικονομέας σημείωσε: «Είμαι 82 χρονών και τέτοια χρονιά με το νερό δεν έχω ξαναδεί. Και δεν ξέρουμε τι είναι, τι φταίει. Να μας πουν πότε θα έχουμε νερό. Είχε λίγο νερό το πλυντήριο και χάλασε».

Αλλος της παρέας μας είπε ότι έχει κάποια ζώα, αλλά δεν έχει νερό να τα ποτίσει.

Μια γυναίκα που περνούσε και άκουσε τη συζήτηση, παρενέβη και ρώτησε με λαχτάρα: «Ηρθε το νερό;», αλλά, μόλις της ζητήσαμε τη γνώμη της, έφυγε δείχνοντας ότι δε θέλει να ανακατευτεί και να πει τον πόνο της σε δημοσιογράφο.

Ο Παναγιώτης Γεωργέας, πατέρας του γνωστού ποδοσφαιριστή Νίκου Γεωργέα, παρατήρησε: «Εγώ είμαι χαμηλά και έχω νερό να πλυθώ. Ομως, ίσα που βγάζει η βρύση. Το πλυντήριο που τραβάει νερό, δεν μπορεί να δουλέψει».

Ο Ανδρέας Πιφέας με προέτρεψε να ανοίξω τις βρύσες να δω αν έχει νερό, αλλά μου είπε πως είναι μάταιος κόπος, καθώς δεν έχει.

Η παρέα μας εξήγησε ότι έχουν νερό «στις εξωτερικές βρύσες, καθώς το νερό έρχεται από το Βυρό. Δεν έχουμε νερό, υπάρχει αγανάκτηση στον κόσμο. Δεν έχουμε νερό κι έχουμε σκουπίδια».

Επαγγελματίας της περιοχής παρατήρησε ότι «κάθε καλοκαίρι υπάρχει πρόβλημα με το νερό. Πριν η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη, τώρα έχει παραγίνει» και πρόσθεσε: «Ο κόσμος που φροντίζει και μπορεί, έχει φτιάξει δικές του δεξαμενές. Παλιά είμαστε λίγοι και καλυπτόμαστε από το Βυρό. Τώρα ο κόσμος έχει πολλαπλασιαστεί. Πήγαμε και κουβαλήσουμε νερό από την πηγή στην Καστάνια. Εχουμε γεμίσει σκουπίδια. Ισως να υπάρχει αδράνεια, λόγω της αλλαγής στη δημοτική αρχή».

Αγγλίδα που ζει στο Νεοχώρι εδώ και 7 χρόνια, επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα του νερού είναι πολύ σοβαρό και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Παναγιώτης Χοντζέας, παλιός κοινοτικός σύμβουλος, μας ενημέρωσε ότι «η γεώτρηση που είχαμε κάνει το 1998 ως Κοινότητα, υδροδοτεί σήμερα Στούπα και Νεοχώρι, καλύπτει όλες τις ανάγκες. Εξαντλήθηκε, όμως, το νερό της». Ο ίδιος ήταν αισιόδοξος ότι υπάρχει λύση και μας εξήγησε αναλυτικά: «Η λύση έχει βρεθεί, η γεώτρηση στη Γονάτσα πριν 2 μήνες έδειξε ότι έχει πολύ νερό, καλή ποιότητα, αλλά θέλει αξιοποίηση, χρήματα. Το νερό είναι αμέτρητο σε κυβικά, είναι το ποτάμι που βγαίνει στη Στούπα. Ο κόσμος χρωστάει 100.000 ευρώ για νερό στο δήμο. Αν πληρώσουν, θα μπορεί ο δήμος να κάνει την αξιοποίηση. Η γεώτρηση αυτή μπορεί να τροφοδοτήσει όλη τη Μάνη. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής. Οταν βρέθηκε το νερό στη Γονάτσα, κοκκίνισε η παραλία στη Στούπα

Από δω περνούν όλα τα ποτάμια του Ταϋγέτου. Μυαλό δεν υπάρχει, νερό υπάρχει».

Στο Δημαρχείο στην Καρδαμύλη, ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας μας παρουσίασε την άποψη της δημοτικής αρχής για το σοβαρό πρόβλημα στο Νεοχώρι. Μας είπε ότι «καταστράφηκε η αντλία και έπρεπε να αγοράσουμε καινούργια» και πρόσθεσε: «Επειδή δεν είχαμε κωδικούς για απευθείας ανάθεση και για έκτακτες ανάγκες, μας προτάθηκε από την αντικαταστάτρια του επιτρόπου στην Καλαμάτα να προχωρήσουμε σε πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό. Διαδικασία που θα ήθελε 2 μήνες. Μετά από έρευνα της αντικαταστάτριας βρέθηκε τρόπος και εγκρίθηκε η δαπάνη, αλλά πέρασαν 8 μέρες».

Για το σοβαρό πρόβλημα στον Αγιο Νίκωνα που ανάγκασε τους κατοίκους να προσφύγουν στον εισαγγελέα, ο δήμαρχος είπε ότι «από τα άλατα είχε πρόβλημα ο αγωγός, γι’ αυτό δεν είχαν νερό». Ανέφερε πως «συντηρητή δικτύου δεν έχουμε, συνταξιοδοτήθηκε. Τη συντήρηση την κάνει ο αντιδήμαρχος με την εθελοντική προσφορά του συνταξιοδοτηθέντα υπαλλήλου». Ενημέρωσε, ακόμα, ότι προχώρησαν σε «προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για αξιοποίηση της γεώτρησης στη Γονάτσα, ενώ μέσω της σύμβασης θα εξεταστούν και άλλες γεωτρήσεις στην περιοχή». Μας είπε ότι «τοπικοί παράγοντες δε μας άφησαν να προχωρήσουμε τη γεώτρηση στην Καστάνια και άλλη προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια μας την έκοψαν». Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι λύση θα δοθεί από τον Αγιο Φλώρο, αναφέροντας: «Στόχος είναι από τον Αγιο Φλώρο να πάρει όλη η παραλιακή ζώνη και τα ορεινά να παίρνουν νερό από Ρίντομο και Βυρό». Παρατήρησε ότι «σπαταλήθηκαν 680.000 ευρώ για τα υποθαλάσσια νερά και τις γεωτρήσεις στη στεριά και μεις βρήκαμε τη γεώτρηση με 12.000 ευρώ». Τέλος, κάλεσε τον κόσμο της περιοχής με το νερό της ύδρευσης να μη γεμίζει πισίνες και να μην ποτίζει ελιές και κηπευτικά.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα