Αποδράσεις

Χριστουγεννιάτικες διακοπές στα Ζαγοροχώρια

zagorohoria.png
Ακούστε το άρθρο
Ένα ταξίδι στο Ζαγόρι δεν είναι ποτέ αρκετό για να αισθανθείς ότι είδες όσα ήθελες. Δεκάδες πανέμορφα χωριά, σκαρφαλωμένα στα ορεινά συγκροτήματα της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου, βορείως της πόλης των Ιωαννίνων, τα Ζαγοροχώρια μαγεύουν τον επισκέπτη τόσο με τη φυσική ομορφιά τους όσο και με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους.
Τα ψηλά και επιβλητικά βουνά, τα πυκνά δάση με τα αειθαλή και τα φυλλοβόλα δέντρα, οι απόκρημνες χαράδρες και οι κατάφυτες ρεματιές, τα ποτάμια, οι χείμαρροι και οι λιμνούλες συνθέτουν ένα φυσικό περιβάλλον ιδανικό γιαχριστουγεννιάτικες διακοπές

Το πλούσιο σε εναλλαγές τοπίο του Ζαγορίου συνυπάρχει αρμονικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα και δημιουργία, όπου κυριαρχούν η πέτρα, το ξύλο και η σχιστόπλακα.

Το Ζαγόρι χωρίζεται εκ παραδόσεως σε Ανατολικό, Δυτικό και Κεντρικό.

Το Ανατολικό Ζαγόρι εκτείνεται ανάμεσα στην οροσειρά της Πίνδου και το Μιτσικέλι. Το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον (ώριμα δάση οξιάς, πεύκα και έλατα, τρεχούμενα νερά και πηγές, άγρια πανίδα) και η ανθρώπινη δημιουργία (πετρόχτιστα σπίτια και λιθόχτιστα καλντερίμια, τοξωτά γεφύρια, ιστορικές μονές και αξιόλογες εκκλησίες) εναρμονίζονται σε ένα ταιριαστό σύνολο.

Το Δυτικό Ζαγόρι απλώνεται δυτικά της Τύμφης. Το μοναδικό φυσικό ανάγλυφο (ο εθνικός δρυμός Βίκου – Αώου με το μαγευτικό φαράγγι του Βίκου, η επιβλητική κορυφή Αστράκα, ο Βοϊδομάτης με τα κρυστάλλινα νερά), τα γραφικά μονοπάτια και οι ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές, τα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά, αρχιτεκτονικά στολίδια της περιοχής, μαγεύουν τους επισκέπτες. 

Το Κεντρικό Ζαγόρι βρίσκεται ανάμεσα στην Τύμφη και το Μιτσικέλι. Τα χωριά του, χτισμένα σε όμορφο φυσικό περιβάλλον, διατηρούν ανόθευτο το παραδοσιακό χρώμα τους. Τα όμορφα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά με τις χαρακτηριστικές ξύλινες στέγες και τον πλούσιο διάκοσμο (ξύλινες πόρτες και παράθυρα, τζάκι, καμινάδα κ.ά.), τα δημόσια κτίρια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα τοξωτά γεφύρια, οι βρύσες, τα πηγάδια, οι νερόμυλοι και οι νεροτριβές, οι μονές, οι εκκλησίες, τα καμπαναριά και τα ξωκλήσια αποτελούν εξαίρετες αρχιτεκτονικές δημιουργίες. 

 
 
Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα