Η 102χρονη tattoo artist των Φιλιππινών

Αν και έχει φτάσει 102 ετών, η Whang-Od Oggay συνεχίζει να ασκεί μια παράδοση αιώνων στο τατουάζ στην επαρχία Kalinga των Φιλιππινών. Είναι η γηραιότερη mambabatok στη χώρα, όπως ονομάζονται όσοι ασκούν μια συγκεκριμένη, πατροπαράδοτη τεχνική.

Κάθε χάραμα ξυπνά και ετοιμάζει ένα μείγμα από μελάνι από στάχτη πεύκου και νερό. Είναι τόσο ονομαστή στη δουλειά της που πολλοί δεν διστάζουν να κάνουν το οδικό ταξίδι των 15 ωρών από τη Μανίλα μέχρι ορεινό, δύσβατο χωριό της.

Τα εργαλεία και τα υλικά της είναι όλα φυσικά. Κάνει τατουάζ εισάγοντας στο εσωτερικό του δέρματος το χειροποίητο μελάνι με ένα αγκάθι και ένα ξύλο μπαμπού. Τα σχέδιά της ποικίλλουν από απλά σχήματα μέχρι tribal μοτίβα και ζώα. Όλα κουβαλούν συμβολισμούς, όπως η δύναμη, η ομορφιά και η γονιμότητα.

Η συγκεκριμένη body art ξεκίνησε από τους αυτόχθονες πολεμιστές Butbut, οι οποίοι έκαναν τατουάζ με μια σημαντική προϋπόθεση: να είχαν σκοτώσει κάποιον. Για τις γυναίκες, από την άλλη, είχαν ανέκαθεν αισθητικό ρόλο. Η Whang-Od θυμάται ότι όταν ήταν μικρή οι φίλοι της κάλυψαν τα χέρια και τα πόδια της με τατουάζ. Στα 15 χρόνια της ήταν ο πατέρας της που τη μύησε σε αυτή την τέχνη, η οποία μέχρι τότε αποτελούσε αντρικό άβατο.

Η παράδοση των mambabatok, περνάει από τη μία γενιά στην επόμενη από τους συγγενείς εξ αίματος. Η Whang-Od δεν έχει δικά της παιδιά, έτσι εκπαιδεύει τα ανίψια της να τη διαδεχτούν.

Δείτε φωτογραφίες της 102χρονης tattoo artist:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

IᑎkEᗪ by this Legend Apo Wнang Od.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ДEAHA PEЛOДЖ.🇵🇭 (@deereloj) στις

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

104yr old Whang-Od – last living traditional tattoo artist of the Butbut tribe tucked away in Cordillera mountains. Journey required improvising 24+hours by bus, several van // motorbike rides from kind strangers hugging mountain sides thru some heavy rains, hiking & a homestay in the village with a family all too happy to accommodate us. Twas a beautiful experience

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Emily Brennan (@emily_bren) στις

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

🖤

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rajayana Librojo Fajatin (@rayafajatin) στις

via