Κινηματογράφος

Η 10η εντολή επιστρέφει! (VIDEO)

i_10i_entoli_epistrefei.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με το trafficking ασχολείται το πρώτο επεισόδιο της αγαπημένης «10ης εντολής». Η σειρά του Πάνου Κοκκινόπουλου που συνεχίζει να καθηλώνει το τηλεοπτικό κοινό ακόμα και επτάμιση χρόνια μετά την προβολή του τελευταίου της επεισοδίου επανέρχεται στους τηλεοπτικούς μας δέκτες την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου.

Μυστηρίου, θρίλερ, αστυνομική, η «10η εντολή» είναι πέρα από καλούπια και ταμπέλες. Καταπιάνεται με δύσκολα θέματα τα οποία ο Κοκκινόπουλος προσεγγίζει με μαεστρία. Η σειρά που προβλήθηκε από το 2004 έως το 2007 συμπλήρωσε 93 επεισόδια και ο καθένας μας έχει επιλέξει το αγαπημένο του – αν όχι από την πρώτη του προβολή σίγουρα από τις δεκάδες επαναλήψεις που προβάλλονταν όλο αυτό το διάστημα στην τηλεόραση του Alpha.



Στο πρώτο επεισόδιο της νέας εποχής πρωταγωνιστούν -εκτός από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη– ο Αργύρης Ξάφης και η Λένα Παπαληγούρα. Ζητήσαμε από τους δύο ηθοποιούς να μας πουν τη γνώμη τους για την επάνοδο της «εντολής». «Νιώθω μεγάλη χαρά και είναι τιμή για μένα που συμμετέχω στη σειρά και ακόμα μεγαλύτερη τιμή που παίζω και στο πρώτο επεισόδιο», δηλώνει η Λένα για να συμφωνήσει μαζί της ο Αργύρης, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε αρκετά επεισόδια στο παρελθόν. «Είναι από τις λίγες σειρές, και κυρίως λόγω του Πάνου Κοκκινόπουλου, που με κάνει να αγαπάω την ελληνική τηλεόραση. Πολύ χαρά, μεγάλη χαρά, που ανήκω με κάποιο τρόπο σε αυτή την οικογένεια», αναφέρει ο Αργύρης.

Σε αυτό το πρώτο επεισόδιο το οποίο θα παρακολουθήσουμε την Τετάρτη, η Λένα εκτός από τον ρόλο της Μαρίας έχει αναλάβει και ένα μέρος του σεναρίου. «Αφορά το trafficking, και επειδή έκανα μια παράσταση γι αυτό στο θέατρο, είναι ένα θέμα που μελέτησα και ερεύνησα αρκετά. Οπότε η συγκίνηση και η αγωνία που νιώθω είναι ακόμα πιο μεγάλη. Είναι δώρο για έναν ηθοποιό να συμμετέχει σε τέτοια γυρίσματα γιατί του δίνεται η ευκαιρία να ερμηνεύσει ακραίες προσωπικότητες αλλα κυρίως γιατί οι συνθήκες γυρισμάτων είναι εξαιρετικές. Το κλίμα είναι απόλυτα δημιουργικό και γίνεται πολύ σοβαρή και σε βάθος δουλειά», μας λέει η νεαρή ηθοποιός.

Και όσον αφορά την επιτυχία που γνώρισε η σειρά; Σύμφωνα με τον Αργύρη αποτελεί εξαίρεση γιατί δεν ασχολείται με μια φανταστική πραγματικότητα έξω από την καθημερινή βία και τον παραλογισμό που ζούμε. Η Λένα από την πλευρά της στέκεται περισσότερο στη σοβαρή δουλειά που γίνεται τόσο στο σενάριο όσο και στη σκηνοθεσία. «Ο Κοκκινόπουλος ζητάει από τον ηθοποιό να δώσει στο γύρισμα τον καλύτερο του εαυτό, γίνονται πρόβες, δίνεται χρόνος στα πράγματα», συμπληρώνει η ίδια. Αναρωτιέμαι τι έχει αλλάξει στην τηλεόραση αυτά τα 8 χρόνια που απέχει η 10η εντολή. Η Λένα και ο Αργύρης διαφωνούν: «Πολλά», λέει εκείνη, «αλλά δυστυχώς προς το χειρότερο». «Όχι και πολλά, εκτός από τα χρέη των περισσότερων καναλιών που αυξήθηκαν», λέει ο Αργύρης. Αυτό όμως που συμφωνούνε και οι δύο είναι ότι ο κόσμος περιμένει πως και πως να παρακολουθήσει κάποιες -λίγες- ενδιαφέρουσες τηλεοπτικές σειρές.



Αυτή η απουσία, εκτός από την τηλεόραση, έφερε άραγε αλλαγές και στον τρόπο που δουλεύει ο Πάνος Κοκκινόπουλος; «Είναι ο ίδιος καλλιτέχνης που ήταν και πριν. Έχει φρεσκαριστεί η οπτική, χωρίς να χάσει καθόλου το ύφος της, και επιπλέον τα εφέ της σειράς έχουν περάσει σε νέα, πολύ υψηλά επίπεδα ρεαλισμού», εξηγεί ο Αργύρης και η Λένα συμφωνεί. «Νομίζω διατηρεί κάποιες ομοιότητες αλλά επανέρχεται προτείνοντας και νέα πράγματα. Είσάγει μια πιο κινηματογραφική και πιο ώριμη λογική. Υπάρχουν νομίζω και σεναριακές, σκηνοθετικές και τεχνικές διάφορες. Η σειρά τώρα εστιάζει περισσότερο στους χαρακτήρες, ενδεχομένως θέτει σε κάποια επεισόδια και έναν κοινωνικό προβληματισμό. Ακόμα απομακρύνεται λίγο από τον σκληρό ρεαλισμό του ντοκιμαντέρ και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη αισθητική, διαφορετική σε κάθε επεισόδιο», αναλύει περισσότερο η Λένα.

Η αγαπημένη ηθοποιός που αυτή την εποχή ερμηνεύει με τεράστια επιτυχία την Κατερίνα, στην ομώνυμη παράσταση που βασίζεται στο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ, και την Νύφη, στον Ματωμένο Γάμο του Λόρκα σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, στο πρώτο επεισόδιο της σειράς ερμηνεύει τον ρόλο της Μαρίας. Η ηρωίδα της είναι θύμα του trafficking και για τις ανάγκες του επεισόδιου χρειάστηκε να κάνει μαθήματα νοηματικής -η Μαρία δε μπορεί να μιλήσει. «Ήταν μία υπέροχη εμπειρία αλλά και πολύμηνη και πολύ δύσκολη. Επίσης δύσκολες ήταν οι σκηνές βίας και το πιο δύσκολο ήταν να μπορέσω να δημιουργήσω από την αρχή έναν χαρακτήρα με σάρκα και οστά και να βάλω κομμάτι της ψυχής μου στην ερμηνεία», καταλήγει.


Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα