Κόσμος

Η 24χρονη με την γερασμένη καρδιά που δεν το βάζει κάτω

Ακούστε το άρθρο

Λαχάνιαζε εύκολα όμως δεν την σταματούσε τίποτα ούτε καν ο βηματοδότης – Η 24χρονη Sarah Jane είναι ο ορισμός του ανθρώπου που δεν τα παρατά

Το πρώτο πράγμα που έκανε η Sarah Jane Stallings όταν έγινε ιδιοκτήτρια ενός γυμναστηρίου με τον σύζυγό της στην πόλη Russellville των ΗΠΑ ήταν να αρχίσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής για ανθρώπους άνω των 50 ετών. Ο λόγος η προσωπική της εμπειρία και τα προβλήματα που αντιμετώπισε με την καρδιά της.

«Μπορεί να είμαι 24 ετών, η καρδιά μου λειτουργεί λες και είμαι 70», δηλώνει η Sarah Jane Stallings θέλοντας να δώσει κίνητρο και σε άλλους ανθρώπους.

Ο σύζυγός της, Βο, χρησιμοποίησε την αποφασιστικότητα και το πείσμα της γυναίκας του για να πείσει και άλλους ανθρώπους. Όταν οι άνθρωποι παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, τότε αυτός τους μιλάει για τη σύζυγό του.

«Μα φυσικά μπορείτε. Μην αφήνετε τίποτα να σας περιορίσει. Η γυναίκα μου τα καταφέρνει έχοντας μέσα της μια μηχανή». Ο λόγος για ένα βηματοδότη που ελέγχει τον καρδιακό παλμό της Sarah Jane λόγω καρδιακών προβλημάτων που αντιμετώπιζε εκ γενετής.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όταν ήταν παιδί, η Sarah Jane ήταν εξαιρετικά δραστήρια. Ήταν μία εξαιρετική μαζορέτα, κολυμπούσε στην ομάδα των παιδικών Ολυμπιακών Αγώνων ενώ έβρισκε χρόνο και για άλλα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ και το σοφτμπολ. Τα ράφια της ήταν γεμάτα με μετάλλια και τρόπαια.

Αν και λαχάνιαζε νωρίτερα από τους άλλους, ήταν τόσο ανταγωνιστική που δεν σταματούσε αλλά συνέχιζε να προσπαθεί. Οι γιατροί δεν έδιναν σημασία στους έντονους πόνους στο στήθος ενώ για την ταχεία κόπωσή της και το αγκομαχητό της έλεγαν πως οφείλονταν σε άσθμα που προκάλεσαν τα σπορ.

Το 2013, έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Arkansas αλλά λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Όταν ήταν ακόμα πρωτοετής, αισθάνθηκε έντονη αδυναμία. Είπε στον προπονητή της ότι θα κατέρρεε. «Ηρέμησε και πήγαινε πάρε τις μπάλες» της είπε. Αμέσως ένιωσε ζαλάδα και ξαφνικά όλα σκοτείνιασαν. Όταν ξύπνησε βρισκόταν στο νοσοκομείο. Οι εξετάσεις αποκάλυψαν καρδιακά προβλήματα.

Γεννήθηκε με παραμορφωμένη αορτική βαλβίδα. Η δική της είχε δύο πτερύγια αντί για τρία. Είχε επίσης σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου που προκαλούσε αρρυθμίες στον καρδιακό της παλμό. «Είχα καρδιακά προβλήματα εκ γενετής που έμεναν αδιάγνωστα γιατί οι γιατροί δεν εξέτασαν ποτέ την καρδιά μου».

Αυτό εξηγούσε γιατί ήταν πάντα κουρασμένη. Το μόνο που έπρεπε να κάνει από κει και πέρα ήταν να κρατάει τον καρδιακό της παλμό κάτω από τους 200 χτύπους το λεπτό.

Δεδομένου ότι ο καρδιακός παλμός της σε κατάσταση ηρεμίας ήταν στους 120 – 150 χτύπους ήταν εξαιρετικά περιοριστικό για έναν άνθρωπο τόσο δραστήριο. Έτσι αποφάσισε να ξεκινήσει να αθλείται με συνεχή παρακολούθηση του καρδιακού της ρυθμού έτσι ώστε να παραμένει σε ένα ασφαλές επίπεδο.

Αν και ένιωθε καλύτερα από ποτέ, στην τελευταία της χρονιά στο πανεπιστήμιο η Sarah Jane δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την εξάντληση. Μία μέρα κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος λιποθύμησε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Το σώμα σου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη την ώρα», της είπε ένας γιατρός στο χώρο των επειγόντων περιστατικών πείθοντας τον γιατρό της πως χρειαζόταν βηματοδότη για να ελέγχει τον καρδιακό της παλμό. O βηματοδότης τοποθετήθηκε την άνοιξη του 2017 και η Sarah Jane αποφοίτησε τον ίδιο χρόνο.

Την επόμενη κιόλας μέρα, μετά την τοποθέτηση του βηματοδότη, ένιωσε γεμάτη ενέργεια. Η ίδια υπέθεσε πως αυτό ήταν κάτι το απολύτως φυσιολογικό. Από τότε κατάφερε να φοιτήσει και να κάνει μεταπτυχιακό σε θέματα διατροφής, ενώ έλαβε πιστοποίηση διαιτολόγου.

«Η Sarah Jane είναι ο ορισμός του ανθρώπου που δεν σταματά ποτέ. Συνεχίζει να έχει κίνητρο και να προχωράει μέχρι να βρεθεί ένα εμπόδιο που θα την αναγκάσει να συμβιβαστεί μαζί του», δηλώνει ο σύζυγός της.

Σήμερα η Sarah Jane χρησιμοποιεί τις εμπειρίες της για να βοηθήσει τους πελάτες του γυμναστηρίου της και άλλους ανθρώπους.
«Πίστευα πως τα προβλήματα με την καρδιά μου ήταν ένα βαρύ φορτίο, αλλά τώρα αισθάνομαι ευλογημένη που μπορώ να μοιράζομαι την ιστορία μου με ανθρώπους», καταλήγει.

via

Όλη η επικαιρότητα