Σαν Σήμερα

Η 58η επέτειος των «μπέμπηδων» που δεν μεγάλωσαν ποτέ…

fadb88062168ea6223ee67aa669741cd.jpg
Ακούστε το άρθρο
Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια, γράφτηκε η πιο «μαύρη» σελίδα στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου, όταν το αεροπλάνο που θα μετέφερε τους «μπέμπηδες» του Ματ Μπάσμπι από το Μόναχο στο Μάντσεστερ απέτυχε να απογειωθεί, συνετρίβη στον αεροδιάδρομο και σκόρπισε τον θάνατο σε 23 ανθρώπους, ανάμεσα τους και παίκτες του συλλόγου.

Το sports.in.gr εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν στο γεγονός που έμεινε στην ιστορία ως η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στον αθλητισμό, άλλα και όσα ακολούθησαν.

«Μπέμπηδες» ονομαζόταν εκείνη η γενιά παικτών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που είχαν δημιουργήσει οι αρχισκάουτερ του συλλόγου, Τζο Άρμστρονγκ μαζί με τον βοηθό, Τζίμι Μέρφι, υπό τις οδηγίες του μεγάλου προπονητή Ματ Μπάσμπι.

Φωτογραφία των «μπέμπηδων» του Ματ Μπάσμπι πριν τον τελευταίο τους αγώνα

Τη σεζόν 1956-1957, η Μάντσεστερ αποκλείστηκε από τη Ρεάλ (μετέπειτα πρωταθλήτρια) στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ενώ κέρδισε το πέμπτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, πράγμα που την έκανε φαβορί για την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την επόμενη σεζόν (1957-1958).

Οι «μπέμπηδες» ξεκίνησαν δυνατά τη σεζόν 1957-1958, αφού απέκλεισαν την Σάμροκ Ρόβερς στην προκριματική φάση, την Ντούκλα Πράγας στον πρώτο γύρο και κληρώθηκαν με τον Ερυθρό Αστέρα για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Στο πρώτο ματς, στο «Old Trafford» η Μάντσεστερ κέρδισε 2-1 και έτσι ταξίδευε στη Γιουγκοσλαβία (τωρινή Σερβία) για δύο αποτελέσματα, που θα της έδιναν και την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης, για κάποιους βέβαια ήταν ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή…

Τελικά με σκορ 3-3 οι ομάδα του Ματ Μπάσμπι προκρίθηκε στον ημιτελικό. Αυτό όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά σε όσα ακολούθησαν…

Το δυστύχημα…

Για να αποφύγουν λοιπόν την ταλαιπωρία οι παίκτες, η διοίκηση, είχε ναυλώσει μια πτήση τσάρτερ από το Βελιγράδι στο Μάντσεστερ με ενδιάμεση στάση στο Μόναχο για ανεφοδιασμό.

Εκεί «γράφτηκε» και η τελευταία σελίδα στην ιστορία κάποιων «μπέμπηδων», αφού εξ αιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης στο Μόναχο ο αεροδιάδρομος είχε παγώσει και το αεροπλάνο απέτυχε δύο φορές να απογειωθεί.

Στην τρίτη προσπάθεια, ξέφυγε από το τέλος του διαδρόμου, συνετρίβη στο φράκτη γύρω από το αεροδρόμιο, πέρασε το δρόμο και σταμάτησε μέσα σε ένα σπίτι. 

Φωτογραφία από το αεροπλάνο μετά το δυστύχημα

Στη διαδρομή μέχρι εκεί είχε χτυπήσει σε ένα δέντρο, ενώ η δεξιά πλευρά είχε προσκρούσει σε μια ξύλινη καλύβα, μέσα στην οποία ήταν ένα φορτηγό γεμάτο με καύσιμα, το οποίο και εξερράγη.

Απόσπασμα από τη σειρά «mayday» της Καναδικής τηλεόρασης, όπου παρουσιάζει το γεγονός

Ο τραγικός απολογισμός…

Στο χώρο του δυστυχήματος έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι, ενώ στο νοσοκομείο «Rechts der Isar Hospital», «έσβησαν» ακόμα τρεις λίγες μέρες αργότερα, ανεβάζοντας των αριθμό του τραγικού απολογισμού στους 23.

Οι ποδοσφαιριστές που έχασαν τη ζωή τους ήταν οι: Γκέοφ Μπεντ, Ρότζερ Μπιρν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ, Λίαμ Γουέλαν, και Ντάνκαν Έντουαρτς, ενώ την τραγική αυτή λίστα συμπληρώνουν δύο μέλη του πληρώματος, τρεις άνθρωποι του τεχνικού επιτελείου, οκτώ δημοσιογράφοι και δύο επιβάτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως άλλοι δύο, οι Τζον Μπέρι και Τζάκι Μπλάκφλαουερ, δεν ξαναέπαιξαν ποτέ ποδόσφαιρο, λόγω των τραυματισμών που υπέστησαν.

Η επόμενη μέρα…

Παρά τα θλιβερά γεγονότα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνέχισε να αγωνίζεται σε όλες τις υποχρεώσεις της, όμως όπως ήταν λογικό κατέρρευσε, αφού κέρδισε μόλις ένα από τα υπόλοιπα παιχνίδια της στο πρωτάθλημα πέφτοντας έτσι από την 2η στην 9η θέση, ενώ αποκλείστηκε από τη Μίλαν στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και έχασε το Κύπελλο Αγγλίας από την Μπόλτον.

Το πρόγραμμα του πρώτου αγώνα μετά το δυστύχημα

Αλληλεγγύη από Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μετά το τραγικό αυτό δυστύχημα, η Λίβερπουλ απέδειξε έμπρακτα, ότι τέτοιες περιπτώσεις είναι πέρα από κάθε εχθρότητα, αφού σύμφωνα με τον διευθυντή του «Football Industry Group», Ρόγκαν Τέιλορ, ο -τότε- προπονητής των «Κόκκινων», Μπιλ Σάνκλι, πρόσφερε στη Γιουνάιτεντ πέντε παίκτες της πρώτης ομάδας ως δανεικούς μέχρι το τέλος της σεζόν.

Επίσης η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, εκείνη τη σεζόν, Ρεάλ Μαδρίτης ζήτησε να δοθεί το ευρωπαϊκό τρόπαιο, τιμής ένεκεν, στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πράγμα που τελικά για αδιευκρίνιστους λόγους δεν έγινε ποτέ.

Το σήμερα…

Από τους επιζώντες εκείνου του δυστυχήματος, σήμερα ζουν μόλις δύο παίκτες, ο τερματοφύλακας της ομάδας Χάρι Γκρεγκ και ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον.

Σήμερα, όπως κάθε χρόνο στις 6 Φεβρουαρίου οι οπαδοί θα μαζευτούν κάτω από το «Ρολόι του Μονάχου» για να τιμήσουν τη μνήμη των 23 νεκρών, ή όπως τους αποκαλούν μέχρι και σήμερα «τα λουλούδια του Μάντσεστερ».

Φωτογραφία από το «Old Trafford» κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη των θυμάτων

 

Παναγιώτης Καισσαράτος

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα