Αγροτικά Αρθρογραφία Φυτοπροστασία

Η αυξημένη υγρασία απειλεί την παραγωγή του ελαιόλαδου

Ακούστε το άρθρο

Οι παραγωγοί οφείλουν να προστατεύσουν τα λιοστάσια τους, πριν να είναι αργά. Την περίοδο που ακολουθεί και ιδιαίτερα στους σχετικά πυκνοφυτεμένους και με κακό αερισμό ελαιώνες, αναμένεται να εμφανιστούν δύο φυτοπαθογόνοι μύκητες, το κυκλοκόνιο που προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και το γλοιοσπόριο, που προσβάλλει κυρίως τον ελαιόκαρπο ιδιαίτερα όταν αυτός πλησιάζει την ωρίμανση. Τα παραπάνω παθογόνα μπορούν να αντιμετωπισθούν συγχρόνως με τα ίδια καλλιεργητικά και καταπολέμησης μέτρα.

ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ

Το γλοιοσπόριο είναι μια ασθένεια που βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια. Ο θύλακας εμφάνισης του εντοπίζεται στις περιοχές της Ιταλίας και της δυτικής Ελλάδας. Οφείλεται στο μύκητα Gloeosporium olivarum.Ο μύκητας προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την παραγωγή, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση). Η ασθένεια εμφανίζεται όταν ο καρπός αλλάζει χρώμα, αποκτά σκούρες κηλίδες που με ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας επεκτείνονται, καλύπτοντας ολόκληρο τον καρπό. Τότε οι καρποί πέφτουν στο έδαφος ή αν παραμείνουν στο δέντρο, αποσαθρώνονται και συρρικνώνονται. Οι ελιές που προσβάλλονται πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν λάδι χαμηλής ποιότητας, πολύ θολό και με υψηλό βαθμό οξύτητας.Η ένταση της ασθένειας σε μια περιοχή επηρεάζεται όχι μόνο από το ύψος και τις ημέρες της βροχής, αλλά και από την πολύ υψηλή πρωινή υγρασία σε συνδυασμό με την ύπαρξη μολύσματος.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

  1. ΧΕΙΜΩΝΑΣ: Το παθογόνο διαχειμάζει στους προσβεβλημένους καρπούς που είναι πεσμένοι στο έδαφος και αποτελούν εστία μόλυνσης, καθώς και στους μουμιοποιημένους καρπούς που έχουν παραμείνει στο δένδρο. Μεταφορά του μολύσματος στα φύλλα άμεσα μέσω της επιδερμίδας ή έμμεσα μέσω του μίσχου.
  2. ΑΝΟΙΞΗ: Η μεταφορά του μολύσματος στα άνθη γίνεται μέσω της υψηλής σχετικής υγρασίας και του αέρα. Ακόμη και χωρίς ισχυρή βροχόπτωση, το μόλυσμα διαδίδεται πολύ εύκολα και γίνεται η εγκατάσταση του παθογόνου.
  3. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ο μύκητας βρίσκεται σε ύφεση και δεν προκαλεί συμπτώματα. Παρόλα αυτά το παθογόνο υπάρχει στα προσβεβλημένα μέρη του φυτού από την άνοιξη.
  4. ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ: Με το συνδυασμό των πρώτων βροχοπτώσεων, της πτώσης της θερμοκρασίας και της ωρίμανσης των καρπών, γίνεται η μεταφορά του μολύσματος στους καρπούς. Όσο ωριμότερος είναι ο καρπός, τόσο πιο ευαίσθητος.

Η αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου μπορεί να γίνει το φθινόπωρο, όταν ο καρπός αρχίζει να ωριμάζει, με χαλκούχα σκευάσματα. Αν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι ευνοϊκές για το μύκητα θα χρειαστεί και δεύτερος ψεκασμός μετά από 20-25 περίπου ημέρες. (Αναμονή 2 εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή).

Επιβάλλεται:

  1. Η απομάκρυνση του πεσμένου στο έδαφος καρπού, γιατί αποτελεί πολύ σημαντική πηγή μόλυνσης για το επόμενο έτος.
  2. Αντιμετώπιση των δύο παθογόνων(κυκλοκόνιο, γλοιοσπόριο) και μείωση της σχετικής υγρασίας στο περιβάλλον των δένδρων με κατάλληλο κλάδεμα για αερισμό της κόμης.
  3. Προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα, ιδιαίτερα τις βροχερές περιόδους.
  4. Ψεκασμός μέχρι απορροής µε χαλκούχο μυκητοκτόνοαμέσως μετά τη συγκομιδή µε ράβδισμα.

Όλη η επικαιρότητα