Η άγνωστη ιστορία της Ναυμαχίας του Κατακόλου(VIDEO)

eaan_katakolo_5_-_antigrafo.jpg

Η 195η επέτειος της Ναυμαχίας του Κατακόλου – που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου 1821 – τιμήθηκε χθες το πρωί με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού – τοπικό παράρτημα Ηλείας και την παρουσία φορέων και εκπροσώπων συλλόγων. Για 5η χρονιά, η ΕΑΑΝ Ηλείας, τίμησε την ημέρα αυτή, παρουσία φορέων και εκπροσώπων της Ηλείας.


 

Πρόκειται για μία σελίδα της ιστορίας μας, σχετικά άγνωστη, όμως σαν χθες ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη αντιμετωπίζει σφοδρή επίθεση του Καρά-Αλή, ο οποίος με τα βαριά εξοπλισμένα σκάφη του έφερε σε δυσμενή θέση τους Έλληνες ναυτικούς. Την κρίσιμη όμως εκείνη στιγμή ο Σπετσιώτης Μπότασης ορμά με το μικρό του πλοίο στο μέσο των τουρκικών, με τους εχθρούς να τρέπονται σε φυγή, αφού νόμιζαν ότι επρόκειτο για πυρπολικό.

Τη στιγμή αυτή της ιστορίας θέλησαν να τιμήσουν οι Απόστρατοι Αξιωματικοί του Ναυτικού που επιθυμούν η εκδήλωση να καταστεί θεσμός, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος της Ένωσης στην Ηλεία, Ζώης Υφαντής.

 

Χθες το πρωί, τελέσθηκε Αρχιερατική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κατακόλου, που τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης, Αθανάσιος, παρουσία φορέων της Ηλείας και εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και λίγο αργότερα, έγινε η ρίψη στεφάνων στη θάλασσα του λιμανιού, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στους ήρωες της Ναυμαχίας.

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων ο Ναυτικός Διοικητής Ιονίου ως εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Παναγιώτης Τριαντόπουλος, ο Διοικητής του ΚΕΑΤ, Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ο εκπρόσωπος του Διοικητή της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας, Ιωάννης Πεχλιβανίδης, ο Υποδιοικητής της ΣΕΤΤΗΛ, Παναγιώτης Γκολφινόπουλος, ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Πύργου, Ηλίας Μανιάτης, ο Προϊστάμενος του Ναυτικού Οχύρου Αράξου, Νικόλαος Κολλιόπουλος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ηλείας, Γιώργος Κωστόπουλος, ο αστυνόμος Α, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, Γιώργος Κατσίμπελης, ο αντιδήμαρχος Πύργου, Βασίλης Σεϊντής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Nαυτικού, Σπύρος Περβενάς, ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΑΝ Αχαΐας, Ανδρέας Ρελάκης, ο Πρόεδρος του παραρτήματος ΕΑΑΣ Ηλείας, Γεώργιος Σταματόπουλος, ο Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Ηλείας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, Σάκης Αντωνόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Αναγένεσις» Δήμου Πύργου, Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λεχαινών, κ. Γαλάτης, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κατακόλου, Σάκης Καντούνης, η Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Φιγαλείας, Ολυμπία Κατσάμπουλα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητικών Ηλείας, Αντώνης Χατζηδάκης, ο Εκπρόσωπος του Συλλόγου Γορτυνίων Ηλείας, Χρήστος Παρασκευόπουλος και η Πρόεδρος του Συλλόγου «Παντοκράτορας», Χαραλαμπία Ρόρρη.

 

Της Πηγής Γιακουμέλου