Αγροτικά

Οι αγρότες περιμένουν τις αποζημιώσεις

Ακούστε το άρθρο

Ακόμα ένα χρονοδιάγραμμα αποδεικνύεται… άκυρο για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, που αφορούν το 10% για ζημιές που έγιναν το 2018.

Οι πληροφορίες από τον οργανισμό αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες δεν υπάρχει καμιά σχετική ενημέρωση για την πληρωμή των δικαιούχων. Υπενθυμίζεται ότι το 10% αυτό για τις ζημιές του 2018 αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξης των 14 εκατ. Ευρώ περίπου, ωστόσο για τους παραγωγούς είναι σημαντικό, αφού έχουν καταβάλλει κανονικά τις εισφορές τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται το αίτημα του ΕΛΓΑ για αναθεώρηση του προϋπολογισμού του, έτους 2018, που απαιτείται ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση για τις ζημιές της χρονιάς αυτής. Για να πληρωθεί στους παραγωγούς το υπολειπόμενο ποσό για ζημιές που συνέβησαν το 2018, το οποίο και ανέρχεται σε 14 εκατ. ευρώ περίπου απαιτείται να βγει μια ΚΥΑ, των συναρμόδιων υπουργείων (ΥπΑΑΤ και ΥπΟΙΚ). Το   ΥπΑΑΤ έχει ολοκληρώσει την σχετική διαδικασία, ενώ αφού δοθεί το πράσινο φως και από το Οικονομικών, το…θέμα περνά μετά προς διευθέτηση (πληρωμή) από τον αρμόδιο οργανισμό (ΕΛΓΑ).

Ταμειακά, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει πρόβλημα ο ΕΛΓΑ να πληρώσει αυτό το ποσό, αλλά πρέπει να τηρηθεί και η σχετική διαδικασία, ενώ τα οικονομικά του οργανισμού αναμένεται να τονωθούν με την επικείμενη καταβολή της α’ δόσης ενιαίας ενίσχυσης, καθώς αρκετοί παραγωγοί έχουν υπογράψει χαρτί να τους παρακρατούνται από εκεί χρήματα.

Κατά τα άλλα θυμίζουμε ότι το 20% που κατέβαλε πριν αρκετό καιρό ο ΕΛΓΑ αφορούσε ένα ποσό της τάξης των 27 εκατ. ευρώ περίπου.

(πηγή agrotypos.gr)

Όλη η επικαιρότητα