Βιβλίο

Η αναχώρηση του Νίκου Θέμελη

assets_large_t_420_54326163.jpg
Ακούστε το άρθρο

1823-1825. Στις δύσκολες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Λάζαρος Χατζημιχαήλ, στο τσιφλίκι του που δέσποζε στον κάμπο του Ναυπλίου, και ο Μισέλ Ντε Κριγιόν, φιλέλληνας, γιατρός, ταλαντεύονται ανάμεσα στα διλήμματα και στις αλλαγές της εποχής τους.

2009. Αθήνα, σε άλλες δύσκολες εποχές. Ο Λάζαρος Χατζημιχαήλ, απόγονος του πρώτου, ανώτερος δικαστικός, τη μέρα που συνταξιοδοτείται αναλογίζεται τη ζωή του. Θα τολμήσει και την αναχώρησή του;

Είναι η παρακαταθήκη του Θέμελη, είναι αυτά που ήθελε να διαβάσουμε όσοι τον γνωρίσαμε, και όσοι τον γνώρισαν μόνο μέσα από τα βιβλία του, όταν ο ίδιος δεν θα ήταν πια εδώ. Σημειώνει με αυτό το νέο βιβλίο μία ακόμη νίκη επί του χρόνου, μια νίκη που θα προστεθεί σε όσες κέρδισε με το έργο του, με τις αναζητήσεις του και με τις ανατροπές του στην πολιτική και στον πολιτισμό, με το πνεύμα του, με όσα έλεγε, όσα εννοούσε και όσα πρόσφερε, επιτυγχάνοντας έτσι τον σταθερό στόχο του, να ζήσει δυο ζωές μέσα σε μία.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: 

Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και μετά το στρατιωτικό του συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1998. Εξέδωσε τα μυθιστορήματα: Η αναζήτηση (1998), Η ανατροπή (2000), Η αναλαμπή (2003), Για μια συντροφιά ανάμεσά μας (2005), Μια ζωή δυο ζωές (2007), Οι αλήθειες των άλλων (2008). Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το φθινόπωρο του 2010 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Η συμφωνία των ονείρων. Το 2001 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και με το αντίστοιχο του περιοδικού Διαβάζω για την Ανατροπή. Πέθανε στις 20 Αυγούστου του 2011.


Όλη η επικαιρότητα