Ηλεία

Η ανακύκλωση μπαίνει στη ζωή μας

anakyklosh.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών αλλά και τα οφέλη του δήμου Πύργου που θα δημιουργηθούν μέσα από την ανακύκλωση, έγινε χθες και επίσημα από τον αντιδήμαρχο, αρμόδιο για θέματα ανακύκλωσης, Διονύση Μπέλτσο, η παρουσίαση του προγράμματος Ανακύκλωσης για τον δήμο του Πύργου, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται στην πόλη του Πύργου.

«Ο στόχος του προγράμματος ανακύκλωσης είναι τα ανακυκλώσιμα προϊόντα που ανακτώνται απο τα αστικά απορρίματα, να φτάσουν από το 3% που ήταν το 2013, στο 20% εντός 6 μηνών (μέσος όρος ανακυκλωσίμων προϊόντων που ανακτώνται στην Ελλάδα) και στο 40% εντός 2 χρόνων. Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, θα πρέπει ο Δήμος, να εξασφαλίσει στους δημότες του τον απαραίτητο εξοπλισμό ανακύκλωσης και οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης», ανέφερε σε δηλώσεις του χθες το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος, Διονύσης Μπέλτσος.

Πώς θα λειτουργήσει

Όπως εξήγησε ο κ. Μπέλτσος, αρχικά θα γίνει, με την συνεργασία της εταιρείας ανακύκλωσης από την Πάτρα, η καταγραφή όλων των πράσινων και μπλε κάδων που υπάρχουν στον δήμο του Πύργου και θα γίνει προσδιορισμός της θέσης τους με GPS και αποτύπωση τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει η δυνατότητα, να σχεδιαστεί ένα πλήρες δίκτυο μπλέ και πράσινων κάδων, το οποίο θα καλύπτει όλο τον Δήμο Πύργου. Παράλληλα μέσα από μια ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν πληροφορίες για την ανακύκλωση και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να μαθαίνει ακόμα περισσότερες πληροφορίες ή να καταθέτει τα παράπονα του και τις προτάσεις του για την ανακύκλωση.

Για την «επέκταση» ωστόσο της ανακύκλωσης σε όλο τον δήμο του Πύργου η δημοτική αρχή έχει ήδη ξεκινήσει ενημέρωσεις και ημερίδες με την συνεργασία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας σε σχολεία καθώς και φορείς του δήμου Πύργου, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προωθήσουν το πρόγραμμα ανακύκλωσης ενώ ιδιαίτερη σημασία δίδεται και στη λειτουργία των περιπτέρων ανακύκλωσης τα οποία θα βρίσκονται σε κομβικά σημεία του δήμου και μέσα από αυτά θα ενημερώνεται ο κάθε πολίτης για τα οφέλη της ανακύκλωσης.

Νέος Κανονισμός Ανακύκλωσης

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες, ο κ. Μπέλτος, αρχικά θα συνταχθεί νέος Κανονισμός Ανακύκλωσης, πρός ενημέρωση των πολιτών ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις πιθανές παραβάσεις των δημοτών και των επιχειρήσεων που έχουν να κάνουν με θέματα Ανακύκλωσης.

«Το πρόγραμμα Ανακύκλωσης θα εφαρμοστεί διαφορετικά σε κάθε Δημοτική Ενότητα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα αναλυθεί ξεχωριστά η πόλη του Πύργου, με τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου», τόνισε ο κ. Μπέλτσος.

Πού θα τοποθετηθούν κάδοι

Στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης αναφέρεται συγκεκριμένα πως για την υλοποίησή του θα τοποθετηθούν κάδοι οπουδήποτε είναι αναγκαίο τόσο εντός της πόλης του Πύργου όσο και στις τοπικές κοινότητες του δήμου. Για τον Πύργο, μάλιστα, ο κ. Μπέλτσος, επεσήμανε πως θα γίνει σχεδιασμός νέου δικτύου ανακύκλωσης (με τοποθέτηση μπλε κάδων) σε περιοχές που δεν υπάρχει και πύκνωση του υπάρχοντος δικτύου σε στοχευμένα σημεία και σε θέσεις όπως σε μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα (πολυκατοικίες), σε καφετέριες, μπαρ κλπ, σε εμπορικά καταστήματα, στις σχολικές μονάδες, στο Τ.Ε.Ι., σε ξενοδοχεία, στο στρατόπεδο, στο νοσοκομείο και σε σούπερ μάρκετ.

Τι θα ανακυκλώνεται

Στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου Πύργου «εντάσσονται» όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνο, λευκοσίδηρο, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ηλεκτρικών λαμπτήρων ενώ παράλληλα θα γίνεται και περισυλλογή τηγανελαίου, ανακύκλωση μπαταριών, απόσυρση αυτοκινήτων, ανακύκλωση ελαστικών, μελανοδοχείων και μη επικίνδυνων ανακυκλώσιμων μεταλλευμάτων.

Ειδικά για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ο δήμος του Πύργου, ήδη ετοιμάζει χώρο στο Μανωλοπούλειο, όπου ως σταθμός ανακύκλωσης θα δέχεται τις προς ανακύκλωση ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Από την άλλη για την περισυλλογή τηγανελαίου, όπως εξήγησε ο κ. Μπέλτσος, επίσης στο χώρο του Μανωλοπούλειου θα υπάρχουν δύο ειδικές δεξαμενές χωρητικότητας 1.000 λίτρων η κάθε μία και μέσα σε αυτές θα συγκεντρώνεται το λάδι από πολίτες και επιχειρήσεις που θα πρέπει να ανακυκλωθεί.

Έρχεται κομποστοποίηση

Εντός του Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την μέθοδο της κομποστοποίησης και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί απο τους πολίτες του δήμου. Πρόθεση του δήμου, είναι να ενταχθεί σε πρόγραμμα για παραλαβή κομποστοποιητών οι οποίοι θα διαμοιραστούν σε όσους δημότες ενδιαφέρονται. Επίσης στα ιδρύματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια στα οποία θα διδαχθούν οι μαθητές πως κατασκευάζεται ενας οικιακός κομποστοποιητής, την χρησιμότητα της κομποστοποίησης και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα