Lifestyle

Η ανάλυση όλων των τραγουδιών της Eurovision (video)

eurovision-2013.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο τελικός του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας και οι δύο ημιτελικοί μέσα στην εβδομάδα που προηγείται με τη συμμετοχή 39 χωρών. Η οικοδέσποινα χώρα εγγυάται ένα μαγευτικό οπτικοακουστικό θέαμα, αφού οι Σουηδοί βρίσκονται πίσω από σχεδόν κάθε διοργάνωση.

Η γενική αίσθηση που αφήνουν ως σύνολο οι φετινές συμμετοχές είναι πως πρόκειται για μία από τις καλύτερες χρονιές για το θεσμό. Τόσο από άποψη ποιότητας όσο και στο θέμα του ανταγωνισμού για το νικητήριο τραγούδι. Απουσιάζουν οι ακραίες κι εξεζητημένες εμφανίσεις που υπήρχαν άλλες χρονιές και στη θέση τους βρίσκονται περισσότερο «κανονικά» τραγούδια, από αυτά που μπορείς να ακούσεις στο ραδιόφωνο.

Ένα χαρακτηριστικό που δίνει ενδιαφέρον στο φετινό διαγωνισμό είναι η παρουσία αρκετών γνωστών καλλιτεχνών. Κάποιοι από τους ερμηνευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους έχουν ήδη γράψει ιστορία στη μουσική. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ισπανία κατεβαίνουν με δυνατά χαρτιά στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Η Ολλανδία και η Βουλγαρία είναι δύο ακόμη περιπτώσεις γνωστών ονομάτων, αν και τα τραγούδια τους δεν δείχνουν ικανά να διακριθούν.

Από την άλλη υπάρχουν και χώρες που συμμετέχουν με άγνωστους στο ευρύ κοινό ερμηνευτές. Ωστόσο οι επιλογές της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ουκρανίας δείχνουν ικανές να κατακτήσουν την κορυφή, αφήνοντας πίσω τους τα μεγάλα ονόματα.

Όμορφα τραγούδια στέλνουν η Ιρλανδία, η Ελβετία, η Μολδαβία και η Ιταλία. Και η Ελλάδα συμμετέχει με ένα από τα πιο εμπνευσμένα και πρωτότυπα τραγούδια που έχουμε ακούσει.
Δεν αποκλείεται φέτος να κριθεί στο νήμα η πρώτη θέση. Ανεξάρτητα όμως από το τελικό αποτέλεσμα το σίγουρο είναι πως έχει ενδιαφέρον η όλη διαδικασία. Μαζευτείτε λοιπόν παρέες σε σπίτια, βάλτε τα στοιχήματά σας κι απολαύστε το. Καλή διασκέδαση!

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Hold Me  ( Farid Mammadov )
Ωραία και φροντισμένη pop μπαλάντα με καλή σύνθεση. Περνάει άνετα στον τελικό, ωστόσο δύσκολα θα κατακτήσει καλή θέση στην τελική κατάταξη.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Indetitet  ( Adrian Lulgjurar, Bledar Sejko )
Όμορφο τραγούδι με ηλεκτρικές κιθάρες και παραδοσιακά ηπειρώτικα στοιχεία στον ήχο του. Το rock των Βαλκανίων. Ο τίτλος σημαίνει ταυτότητα στα αλβανικά.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Lonely Planet  ( Dorians )
Μεταφέρει ανθρωπιστικά και οικολογικά μηνύματα και μας παρακινεί να σταματήσουμε το κακό που κάνουμε στο συνάνθρωπο και στον πλανήτη. Καμία αντίρρηση για την ουσία, ο τρόπος όμως που το κάνει είναι χωρίς έμπνευση και το αποτέλεσμα είναι αδιάφορο.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Shine  ( Natália Kelly )
Συμπαθητική μπαλάντα της pop με στίχους στα αγγλικά. Κάπως πιο γρήγορος ρυθμός από ό,τι συνήθως, χωρίς όμως κάτι ιδιαίτερο που να το κάνει να ξεχωρίζει.

ΒΕΛΓΙΟ
Love Kills  ( Roberto Bellarosa )
Κάπως παλιομοδίτικο χορευτικό κομμάτι. Όχι και κάτι το σπουδαίο, επομένως οι πιθανότητές του να διακριθεί είναι ανάλογες με αυτές της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Βελγίου.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Samo Shampioni  ( Elitsa, Stoyan )
Το ζευγάρι των ερμηνευτών είχε εκπροσωπήσει ξανά τη Βουλγαρία στη Eurovision του 2007. Το τότε τραγούδι τους ( Water ) ήταν ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί εκείνης της χρονιάς. Και το πιο εντυπωσιακό που έχει στείλει η συγκεκριμένη χώρα στο διαγωνισμό. Τελικά πήρε την πέμπτη θέση, που αποτελεί μακράν την υψηλότερη που έχει πάρει ποτέ η συγκεκριμένη χώρα στο διαγωνισμό. Φέτος αρχικά ήταν να εκπροσωπηθούν με το Kismet. Λόγω όμως κάποιου σκανδάλου με τη μουσική ( που υποστηρίχθηκε πως είναι κλεμμένη ) άλλαξαν τραγούδι. Όπως και στην προηγούμενη συμμετοχή τους, έτσι και τώρα χρησιμοποιούν τύμπανα, παραδοσιακά πνευστά και μακρόσυρτους αμανέδες. Λείπουν όμως ο ηλεκτρονικός ήχος και η έντονη ενέργεια που τους είχαν απογειώσει τότε. Γι” αυτό και λογικά θα αρκεστούν σε μια χαμηλότερη θέση αυτή τη φορά.

ΓΑΛΛΙΑ
L” Enfer Et Moi ( Amandine Bourgeois )
Έντονο blues με στίχους στα γαλλικά. Ο τίτλος σημαίνει η κόλαση κι εγώ. Η μουσική αφήνει το δικό της στίγμα. Θυμίζει σκοτεινές ερωτικές ιστορίες σε υπόγεια μπαράκια με έντονο άρωμα αλκοόλ και καπνού. Πρόκειται για τραγούδι που στέκεται από μόνο του και δεν σου δίνει την αίσθηση πως φτιάχτηκε για το διαγωνισμό.

Cascada

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Glorious  ( Cascada )
Από τα μεγαλύτερα φαβορί του φετινού διαγωνισμού για κατάκτηση της πρώτης θέσης. Και παράλληλα μια γνωστή τραγουδίστρια. Αντίθετα όμως από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, Cascada δεν είναι το όνομά της. Έτσι ονομάζεται το συγκρότημα που αποτελείται από δύο άντρες DJs και την ερμηνεύτρια Natalie Horler. Η τελευταία είναι μισή Γερμανίδα και μισή Βρετανίδα και η απήχησή της είναι μεγάλη στις δύο χώρες κι όχι μόνο. Το Evacuate The Dance Floor κι ακόμη περισσότερο η διασκευή στο Everytime We Touch γνώρισαν σημαντική επιτυχία στο χώρο της ευρωπαϊκής pop μουσικής. Κατεβαίνει στο διαγωνισμό με αυτοπεποίθηση και το τραγούδι είναι λαμπερό όπως και η ίδια. Μπορεί όντως να κερδίσει την πρώτη θέση; Πιθανό, αν κι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός φέτος. Ακόμη και να μην τα καταφέρει όμως, σίγουρα θα βρεθεί στην πρώτη δεκάδα. Είναι ήδη ραδιοφωνική επιτυχία κι αρέσει σε πολλούς.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Waterfall ( Nodi Tatishvili, Sophie Gelovani )
Όμορφη μπαλάντα με στίχους στα αγγλικά . Εισαγωγή που σου τραβάει την προσοχή. Στη συνέχεια κάποιες στιγμές γίνεται βαρετό και κάποιες δυναμώνει η ένταση και κεντρίζει το ενδιαφέρον. Το ντουέτο και το όλο κλίμα φέρνουν στο μυαλό παλιότερα τραγούδια του διαγωνισμού, όπως τη συμμετοχή της Δανίας πριν τρία χρόνια ή το νικητήριο τραγούδι του Αζερμπαϊτζάν πριν δύο χρόνια. Κάτι που ίσως λειτουργήσει θετικά, ίσως όμως αρνητικά.

ΔΑΝΙΑ
Only Teardrops  ( Emmelie De Forest )
Πολύ ενδιαφέρον κομμάτι. Εμπνευσμένο pop με πνευστά και τύμπανα να ομορφαίνουν τον ηλεκτρονικό ήχο. Ευχάριστο στο άκουσμα και με έξυπνους στίχους. Η νεαρή ερμηνεύτρια διαθέτει καλή φωνή και σκηνική παρουσία. Όχι μόνο περνάει άνετα στον τελικό αλλά θέτει και σοβαρή υποψηφιότητα για την κορυφαία θέση.

ΕΛΒΕΤΙΑ
You And Me  ( Heilsarmee )
Ευχάριστη και πιασάρικη μελωδία. Τραβάει την προσοχή και κολλάει στο μυαλό. Το συγκρότημα αποτελείται από άντρες και γυναίκες, νέους και γέρους. Ηλεκτρικές κιθάρες κι άλλα όργανα φτιάχνουν όμορφο ρυθμό που θυμίζει εύθυμο rock ή εμβατήριο για παρέλαση. Μια διαφορετική κι αξιόλογη πρόταση. Το όνομα του συγκροτήματος σημαίνει στρατός της σωτηρίας. Λόγω κανονισμού της Eurovision, που δεν επιτρέπει στρατιωτικές ή θρησκευτικές αναφορές, θα αλλάξει ειδικά για το διαγωνισμό.

ΕΛΛΑΔΑ
Alcohol Is Free  ( Αγάθωνας Ιακωβίδης, Koza Mostra )
Από τις καλύτερες συμμετοχές που έχουμε στείλει στο διαγωνισμό. Η συνεργασία έκπληξη του παλιού ρεμπέτη με το νεανικό συγκρότημα οδήγησε σε μια πρωτότυπη δημιουργία. Αποτελεί μεγάλη έμπνευση ο συνδυασμός του ρεμπέτικου με την ska μουσική. Ο μπαγλαμάς του Αγάθωνα δένει ωραία με τις τρομπέτες, το ακορντεόν  και τα κρουστά των παιδιών και το αποτέλεσμα είναι γεμάτο κέφι και ζωντάνια. Το αλκοόλ ρέει άφθονο και η μουσική παρασύρει στο ρυθμό της. Ξεχωρίζει από το πλήθος κι αυτό μπορεί να δώσει στο τραγούδι μια θέση πολύ ψηλά στη βαθμολογία. Ακόμη όμως και να μην ψηφιστεί, το σημαντικό είναι πως βγάζει χαρούμενη διάθεση χάρη στην ατμόσφαιρα παρέας.

Αγάθωνας & Koza Mostra

ΕΣΘΟΝΙΑ
Et Uus Saaks Alguse  ( Birgit Oigemeel )
Μια country μπαλάντα με πιάνο κι έντονα παραδοσιακά στοιχεία. Οι στίχοι είναι στα εσθονικά. Καλά κάνουν και τιμούν τη γλώσσα τους, αλλά ελάχιστοι πέρα από τους ίδιους μπορούν να καταλάβουν τι λέει. Ο τίτλος πάντως σημαίνει θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Believe In Me  ( Bonnie Tyler )
Κι εδώ έρχεται η πιο μεγάλη έκπληξη του φετινού διαγωνισμού. Το πιο εντυπωσιακό όνομα. Γιατί ακόμη κι όσοι δεν ασχολούνται με μουσική απλά αποκλείεται να μην ξέρουν την τραγουδίστρια. Kαι ναι, επιτέλους οι Βρετανοί αποφάσισαν να πάρουν ζεστά το θέμα. Κάθε χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο πλασάρεται σαν φαβορί. Φέτος όμως είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια, που πραγματικά μπορεί να πιάσει κορυφή. Η ερμηνεύτρια έχει βαρύ όνομα. Ποιος σημερινός τριαντάρης ή σαραντάρης δεν έχει να θυμάται το Holding Out For A Hero και το Total Eclipse Of The Heart από την παιδική κι εφηβική ηλικία του; Αυτά τα τραγούδια σημάδεψαν τη δεκαετία του ΄80. Πέρα από τις παγκόσμιες επιτυχίες της εμείς, ως Έλληνες, έχουμε ακόμη ένα λόγο να συμπαθούμε την εν λόγω κυρία. Πώς να ξεχάσουμε τη συνεργασία της με τους δικούς μας Μιχάλη Ρακιντζή και Σοφία Αρβανίτη στο « Πεθαίνω στην ερημιά »; Το αρνητικό της υπόθεσης είναι πως τη Bonnie τη βαραίνουν τα χρόνια σε σχέση με την εποχή που μεσουρανούσε. Λογικό, αφού έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τις μεγάλες της επιτυχίες. Το θετικό είναι πως το τραγούδι, με το οποίο συμμετέχει στο διαγωνισμό, όχι μόνο είναι αξιοπρεπέστατο, αλλά και πολύ ευχάριστο στο άκουσμα. Θυμίζει country μπαλάντα. Δεν έχει την ένταση των παλιών της τραγουδιών. Αποπνέει όμως μια γλυκιά ζεστασιά. Έχουμε λοιπόν ένα μεγάλο όνομα κι ένα ωραίο τραγούδι. Κι αν τα χρόνια έχουν κουράσει το σώμα της, διατηρεί πάντα τη σπίθα της ψυχής. Από τη σκηνική εμφάνιση θα κριθεί το εάν μπορεί να το πετύχει. Κι εννοώ την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Γιατί όσο κι αν δεν το περίμενα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ξανά μετά από καιρό πραγματικό φαβορί για τη νίκη.

Bonnie Tyler

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Only Love Survives ( Ryan Dolan )
Σύγχρονο, ρυθμικό τραγούδι σαν αυτά που ακούμε στο ραδιόφωνο. Άνετα θα μπορούσε να είναι μια επιτυχία της εποχής. Χωρίς να είναι συγκλονιστικό, σίγουρα ξεχωρίζει. Περνάει άνετα στον τελικό του διαγωνισμού κι ίσως γίνει εμπορική επιτυχία, αφού δημιουργεί χορευτική διάθεση κι αγγίζει το νεανικό κοινό.

IΣΛΑΝΔΙΑ
Eg A Lif  ( Eybor Ingi Gunnlaugsson )
Υποτονική μπαλάντα που φέρνει εικόνες από τις παγωμένες θάλασσες του βορρά. Η ύπαρξη κέλτικων παραδοσιακών οργάνων στην ενορχήστρωση το ομορφαίνει. Είναι όμως κουραστικό και μάλλον απογοητευτικό μετά τις πολύ καλές συμμετοχές της Ισλανδίας των τελευταίων χρόνων. Οι στίχοι είναι στα ισλανδικά κι ο τίτλος σημαίνει έχω μια ζωή.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Contigo Hasta El Final  ( El Sueño De Morfeo )
Το συγκρότημα είναι ένα από τα σπουδαιότερα της Ισπανίας. Είναι νεανικό συγκρότημα με άντρα και γυναίκα τραγουδιστές. Το όνομά τους είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και σημαίνει « το όνειρο του Μορφέα ». Τα τραγούδια τους ακούγονται όχι μόνο στην Ισπανία και τις ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Βόρεια Αφρική κι Ασία. Το Para Ti Sería ( που ερμήνευσαν με τους Ιταλούς Nek ) έχει διασκευαστεί και στα ελληνικά. Το είχε τραγουδήσει ο Αντώνης Ρέμος με τον τίτλο « Τέρμα η ιστορία ». Είναι λοιπόν κι αυτοί ένα από τα μεγάλα ονόματα, που λαμβάνουν μέρος στο φετινό διαγωνισμό. Και το πιο σημαντικό είναι πως το κάνουν τώρα, που είναι στην ακμή της καριέρας τους και δεν έχουν ανάγκη από προβολή. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι στα ισπανικά κι ο τίτλος σημαίνει μαζί σου μέχρι το τέλος. Έχει εντυπωσιακή εισαγωγή με κέλτικα πνευστά, στη συνέχεια χαμηλώνουν οι τόνοι και μετά ανεβαίνουν ξανά ως pop rock με ηλεκτρικές κιθάρες αυτή τη φορά. Μετά την πολύ καλή τους περσινή εκπροσώπηση οι Ισπανοί δείχνουν να το έχουν πάρει ζεστά το θέμα. Έτσι στέλνουν ακόμη ένα ωραίο τραγούδι, που δεν αποκλείεται να διεκδικήσει μία θέση ψηλά στη βαθμολογία.

ΙΣΡΑΗΛ
Rak Bishvilo  ( Moran Mazor )
Συμπαθητική μπαλάντα με πιάνο και βιολί και στίχους στα εβραϊκά. Ο τίτλος σημαίνει μόνο για εκείνον.

ΙΤΑΛΙΑ
L’Essenziale  ( Marco Mengoni )
Κομψή μελαγχολική μπαλάντα που αποπνέει τη γοητεία της ιταλικής παράδοσης. Καλαίσθητη pop με πιάνο κι ηλεκτρικές κιθάρες. Ακριβώς ό,τι περιμένεις από τη γειτονική χώρα.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Mizerija  ( Klapa S Mora )
Ο τίτλος σημαίνει μιζέρια στα σερβοκροατικά κι είναι αντιπροσωπευτικός του ύφους του. Το ερμηνεύουν έξι τενόροι με κοστούμι και είναι πιο βαρετό κι από το να παρακολουθείς το ουΐσκι από την παλιά διαφήμιση να ωριμάζει στα βαρέλια. Εδώ ίσως χάνει τη σημασία της η φράση « ζωντανή σκηνική εμφάνιση ».

ΚΥΠΡΟΣ
Αν Με Θυμάσαι  ( Δέσποινα Ολυμπίου )
Συμπαθέστατη η ερμηνεύτρια και με ωραία τραγούδια στο ενεργητικό της. Το συγκεκριμένο τραγούδι όμως είναι τόσο μέτριο και συνηθισμένο, που ακούγοντάς το, ανυπομονείς να τελειώσει. Ακόμη και με τέλεια σκηνική εμφάνιση, δεν νομίζω να έχει ελπίδες. Το « Βάλε Μουσική », το « Πες το δυνατά » και το « Να “σουν αλλιώς » με το Μιχάλη Χατζηγιάννη είχαν κάτι να πουν. Αυτό όμως δεν συγκαταλέγεται στις δυνατές στιγμές της. Πολύ καλή πάντως η επιλογή ελληνικών στίχων.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Here We Go  ( PeR )
Προσπαθούν να το παίξουν άνετοι και να βγάλουν ενέργεια με αυτό το χορευτικό τραγουδάκι, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν το καταφέρνουν. Δεν μπορούν να σε παρασύρουν στο ρυθμό τους και το αποτέλεσμα μοιάζει γελοίο.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Solayah  ( Alyona Lanskaya )
Συνηθισμένο pop τραγούδι της σειράς. Χορευτικό, ανάλαφρο, όχι άσχημο, όχι όμως και κάτι το ιδιαίτερο.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Something  ( Andrius Pojavis )
Το άσμα ξεκινάει με το στίχο πρέπει να σου πω κάτι. Τελικά αυτό το κάτι που έχει να πει είναι ερωτική εξομολόγηση. Όχι κι άσχημο, ούτε όμως και κάτι το εξαιρετικό. Μια μέτρια θέση είναι αυτό που του αξίζει.

ΜΑΛΤΑ
Tomorrow  ( Gianluca Bezzina )
Ένα ευχάριστο, ήρεμο κι απλό τραγουδάκι, από αυτά που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Ο ερμηνευτής με μια μικρή κιθάρα και λίγα κρόταλα τραγουδάει και δίνει μια αισιόδοξη νότα στο διαγωνισμό.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Igranka  ( Who See, Nina Zizic )
Ο τίτλος σημαίνει χορός στα σερβοκροατικά. Πρόκειται για συνηθισμένο και μάλλον βαρετό χορευτικό κομμάτι. Μόνο με καλή σκηνική παρουσία μπορεί να περάσει στον τελικό.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
A Million  ( Aliona Moon )
Mια pop μπαλάντα με συνοδεία πιάνου κι εγχόρδων. Kαλή φωνή και σκηνική παρουσία από την ερμηνεύτρια. Κι ενδιαφέρουσα σύνθεση που κερδίζει τις εντυπώσεις. Θα περάσει στον τελικό κι ίσως διεκδικήσει και κάτι καλύτερο εκεί.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
I Feed You My Love  ( Margaret Berger )
Τεράστιο φαβορί της φετινής διοργάνωσης σύμφωνα με τα προγνωστικά των στοιχηματικών πρακτορείων. Οι οπαδοί του διαγωνισμού έχουν ήδη ταχθεί υπέρ του, δίνοντάς του την πρώτη θέση στο διαδίκτυο. Όπως και το περσινό νικητήριο, ακροβατεί ανάμεσα σε trance και pop. Η νεαρή ξανθιά ερμηνεύτρια έχει κλέψει τις εντυπώσεις. Το τραγούδι έχει ωραίους στίχους και υποβλητική μουσική. Περνάει άνετα στον τελικό και το αξίζει. Με καλή σκηνική εμφάνιση μπορεί να φτάσει σε πολύ ψηλή θέση. Πραγματικά όμορφο. Αλλά για να κατακτήσει την κορυφή, πρέπει να ξεπεράσει άλλα εξίσου όμορφα τραγούδια. Δύσκολο, όχι όμως κι ακατόρθωτο.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Birds   ( Anouk )
Εδώ έχουμε ακόμη ένα από τα μεγάλα ονόματα που θα εμφανιστούν το Μάη στη σκηνή του Μάλμε. Οι λίγο παλιότεροι θα θυμούνται το Nobody’s Wife. Είχε φτάσει σε ψηλές θέσεις στους διεθνείς καταλόγους επιτυχιών, πράγμα σπάνιο για  γυναίκα ερμηνεύτρια της rock. Το τραγούδι που θα ερμηνεύσει στο διαγωνισμό δεν έχει σχέση με τα άγρια νιάτα της. Διαθέτει ωραία ενορχήστρωση με πολλά έγχορδα, αλλά η μελωδία του είναι βαρετή και δεν θυμίζει τις ένδοξες rock μέρες της. Και μόνο λόγω του ονόματός της ωστόσο, αποτελεί μια αξιόλογη συμμετοχή.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Kedvesem  (ByeAlex )
Ο τίτλος σημαίνει αγάπη μου στα ουγγρικά. Τραγουδούν δύο τύποι με κιθάρες. Πολύ μέτριο κι υποτονικό. Λογικά δεν έχει καμία τύχη.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Gravity  ( Zlata Ognevich )
Παράξενο τραγούδι. Ξεκινάει σαν μπαλάντα αλλά η ένταση δυναμώνει στη συνέχεια. Βασίζεται στη φωνή της ερμηνεύτριας, στο ρυθμό των εγχόρδων και στις δεύτερες φωνές. Έχει κάτι ελκυστικό και κάτι απωθητικό συγχρόνως. Το σίγουρο είναι πως αφήνει ισχυρές εντυπώσεις. Ξεχωρίζει από τα περισσότερα. Κάτι που σημαίνει πως μπορεί να βρεθεί πολύ ψηλά στη βαθμολογία.

ΠΓΔΜ
Pred Da Se Razdeni  ( Lozano, Esma )
Η εισαγωγή κεντρίζει το ενδιαφέρον. Μετά βγαίνει ένας νεαρός, που είναι αυτό που λέμε σοβαρό κι ευγενικό παιδί. Τραγουδάει μια όμορφη μπαλάντα. Και πάνω που αρχίζεις να βαριέσαι, βγαίνει στη σκηνή μια παράξενη ευτραφής κυρία κι αρχίζει κάτι ανάμεσα σε αμανέ και τσιφτετέλι. Ξανά ο νεαρός πιάνει την μπαλάντα και ξανά η λαϊκή αοιδός το τσιφτετέλι. Είναι σαν να ακούς δύο τραγούδια σε ένα. Ο τίτλος του τραγουδιού σημαίνει αν μπορούσα να αλλάξω τον κόσμο. Και μόνο για την παράξενη εναλλαγή των δύο ειδών και των δύο αταίριαστων ερμηνευτών διαθέτει τις προδιαγραφές να βρεθεί στον τελικό.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
It’s My Life  ( Cesar )
Είναι κάτι σαν musical. Συνδυάζει pop με όπερα κι είναι μια διαφορετική κι ιδιαίτερη προσέγγιση. Ο τραγουδιστής αρχίζει να τραγουδάει σαν κανονικός άνθρωπος. Στη συνέχεια όμως κάτι παθαίνει και τραγουδάει με ψιλή φωνή από τη μύτη, θυμίζοντας γνωστή φυσιογνωμία από τα παρατράγουδα. Όχι και τόσο καλό, αλλά αξιοπρόσεκτο τραγούδι.

ΡΩΣΙΑ
What If  ( Dina Garipova )
Αξιοπρεπής, αν και κάπως γλυκανάλατη μπαλάντα. Μιλάει για την αγάπη και τη φροντίδα προς το συνάνθρωπο. Περνάει στον τελικό αλλά δύσκολα θα διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ
Crisalide  ( Valentina Monetta )
Θυμάστε το τραγούδι Firefly που είχε στείλει η Κύπρος πριν λίγα χρόνια; Μετά την πυγολαμπίδα, τώρα η χρυσαλίδα. Έτσι σιγά σιγά στην Eurovision θα παρουσιαστεί όλο το βασίλειο των εντόμων. Πέρα από την πλάκα, το τραγούδι είναι αξιοπρεπές. Μία όμορφη μπαλάντα, που στο τέλος η έντασή της δυναμώνει. Πρόκειται για τυπικό μελαγχολικό τραγούδι με έγχορδα και με στίχους στα ιταλικά. Μπορεί να τα πάει καλύτερα από προηγούμενες συμμετοχές του Σαν Μαρίνο. Και σίγουρα καλύτερα από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας.

ΣΕΡΒΙΑ
Ljubav Je Svuda  ( Moje 3 )
Εντάξει, έχουμε ακούσει και καλύτερα τραγούδια. Αλλά οι τρεις πανύψηλες κούκλες δεν χρειάζονται ήχο για να περάσουν στον τελικό. Αρκεί η εμφάνισή τους. Στο ρόλο αγγέλου και δαίμονα οι δύο προσπαθούν να επηρεάσουν την τρίτη στην απόφασή της. Οι στίχοι είναι στα σερβοκροατικά κι ο τίτλος σημαίνει η αγάπη είναι παντού. Είναι μέτριο για να ελπίζουν σε καλή θέση στη βαθμολογία. Αλλά και μόνο να ξαναδούμε τη Νεβένα, τη Σάρα και τη Μίρνα στον τελικό, δεν είναι λίγο.

Moje 3

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Straight Into Love  ( Hannah )
Συμπαθητικό τραγουδάκι, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Συνηθισμένο dance της σειράς. Δεν μπορεί να διακριθεί.

ΣΟΥΗΔΙΑ
You  ( Robin Stjernberg )
Φτάσαμε στην περσινή νικήτρια του διαγωνισμού. Ακούγοντας το τραγούδι που επέλεξαν φέτος μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως θα έχουμε νέα νικήτρια χώρα. Πολύ μέτριο για να μπορέσει να ξεχωρίσει μέσα στο πλήθος. Οι κριτικές επιτροπές πάντα πριμοδοτούν στη βαθμολόγησή τους τη χώρα που φιλοξενεί το διαγωνισμό. Ακόμη κι έτσι όμως, δεν έχει βάσιμες πιθανότητες για καλή θέση. Μετά τη Loreen και το εκπληκτικό Euphoria, φέτος είναι απογοητευτική η συμμετοχή της χώρας.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Marry Me  ( Krista Siegfrids )
Ήχοι σαν καμπάνες εκκλησίας και μια ξανθιά με λευκό νυφικό στην πίστα. Ένα πιασάρικο και ρυθμικό pop dance τραγουδάκι. Απευθύνεται στις απελπισμένες για γάμο. Έχει πλάκα και μπορεί να ξεχωρίσει.

 Πηγή: hit-channel.com

Ακούστε τα τραγούδια του διαγωνισμού στο βίντεο που ακολουθεί:




Όλη η επικαιρότητα