Αρθρογραφία

Η ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου του Δήμου Πύργου

katakolo13.jpg
Ακούστε το άρθρο

Καθώς απομένουν δέκα μόνο εβδομάδες για τις δημοτικές εκλογές, θα πρέπει να αρχίσει να δημιουργείται ένας εποικοδομητικός διάλογος για το Δήμο Πύργου και τα προβλήματά του. Κάτι ανάλογο θα έπρεπε να γίνει και σε επίπεδο Νομού ή Περιφέρειας, θα έλεγα.

Ο οικονομικός μαρασμός, αποτέλεσμα της ύφεσης και της συνακόλουθης ανεργίας, αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της ζωής της πόλης μας, κάτι που σε μικρότερη κλίμακα προϋπήρχε της οικονομικής κρίσης της χώρας.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια η οικονομία της πόλης στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στις γεωργικές επιδοτήσεις, στον οικοδομικό τομέα και τα εισοδήματα από το δημόσιο τομέα.

Ουσιαστικά ο Πύργος ήταν μια πόλη δημοσίων υπαλλήλων. Η εικόνα αυτή σταδιακά αρχίζει να αλλάζει. Ο δημόσιος τομέας έχει ήδη σημαντικά συρρικνωθεί και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται. 

Η μεταμνημονιακή πολιτική της χώρας μας θα χαρακτηρίζεται από διαρκή περιορισμό του δημόσιου τομέα και αύξηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Οι πολίτες της χώρας μας, ιδιαίτερα οι νέοι μας, θα πρέπει να αρχίζουν να σχεδιάζουν το μέλλον τους στα πλαίσια της νέας οικονομικής πραγματικότητας.

Ο διορισμός στο Δημόσιο με τη βοήθεια του τοπικού Βουλευτή θα πρέπει σταδιακά να βγει από το μυαλό τους.

 Η οικονομία του ευρύτερου Δήμου Πύργου θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, τη Γεωργία και κτηνοτροφία περιλαμβανομένης και της πρώτης μεταποίησης, ο οποίος πρέπει να προσαρμοστεί στην νέα κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύρια έμφαση στις βιολογικές και τις φιλικές προς το περιβάλλον καλλιέργειες.

Οι νέοι μας θα πρέπει να παύσουν να «σνομπάρουν» την αγροτική παραγωγή, η οποία έχει μεγάλο δυναμισμό και μέλλον, και να ασχοληθούν σοβαρά με τις γεωργικές επιχειρήσεις, στηριζόμενοι στις κατακτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. 

Ο άλλος τομέας, στον οποίο πρέπει να στηριχθεί η οικονομία του τόπου μας είναι ο Τουρισμός σε συνδυασμό με τον πολιτισμό, που και τα δύο μαζί δημιουργούν ένα νέο «σύνθετο προϊόν» που όλως προνομιακά μπορεί να προσφέρει αυτός ο τόπος.

Μέχρι σήμερα ο Πύργος δεν έχει ενταχθεί στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Ωστόσο, ο κλάδος είναι τόσο δυναμικός και ελπιδοφόρος, που σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η γειτνίαση με τις αρχαιολογικές περιοχές του Νομού, μπορεί να αλλάξει το οικονομικό σκηνικό άρδην. Με άλλα λόγια, επιβάλλεται να εμπλακεί άμεσα ο Δήμος Πύργου στην τουριστική βιομηχανία.

Έχει λιμάνι, μεγάλες και όμορφες παραλίες, βουνό, δασικό πλούτο και άλλα πολλά. Επομένως προσφέρεται για θερινό και χειμερινό τουρισμό, ξένο και εσωτερικό, αρκεί να αναδείξουμε τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές.

 Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός σε ειδική σύσκεψη έδωσε εντολή για την άμεση απεμπλοκή της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, σύμφωνα με τις  υπάρχουσες μελέτες. Πολύ σωστά.

Η ανάδειξη του Φαληρικού όρμου και γενικότερα του θαλάσσιου μετώπου της Αττικής θα δώσει τεράστια ώθηση στην επάνοδό της στον τουριστικό χάρτη της χώρας.  Γιατί να μην κάνουμε κάτι ανάλογο με την ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου του Δήμου Πύργου; Και εξηγούμαι.

Ο Πύργος, με βάση το σχέδιο Καλλικράτη, έχει γίνει πλέον παραθαλάσσια πόλη, έχει ένα μεγάλο θαλάσσιο μέτωπο από το Κατάκολο μέχρι τις εκβολές του Αλφειού και από το Κατάκολο μέχρι τα όριά της Αμαλιάδας.

Αν μπορούσαμε να αναπλάσουμε αυτά τα δύο μέτωπα, στην αρχή το πρώτο και αργότερα το δεύτερο, θα δημιουργείτο μια θαυμάσια παραλία, η  οποία θα μπορούσε να έχει πεντακάθαρη θάλασσα, εάν και εφόσον ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργήσει κάποτε άψογα, όπως προβλέπεται από την επιστήμη.

Ας σημειωθεί ότι τα έργα για την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος επιχορηγούνται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό 95% του κόστους κατασκευής.

 Στη συνέχεια, με έναν πανελλήνιο και διεθνή διαγωνισμό οι αρχιτέκτονες και οι πολεοδόμοι θα κληθούν να προτείνουν ιδέες και λύσεις για ήπια οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, από το Επαρχείο μέχρι το κύμα της θάλασσας.

Θα μπορούσαν για παράδειγμα να προβλεφθούν χώροι για ήπια οικιστική ανάπτυξη, σχολεία, χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, χώροι για ανέγερση ξενοδοχείων και τουριστικών εγκαταστάσεων φιλικών προς το περιβάλλον, και μια τεράστια και σύγχρονη πλαζ με όλες τις εγκαταστάσεις, ώστε, πέραν των τουριστών, οι κάτοικοι της πόλης να μπορούν με κάθε μέσο, ακόμη και πεζοπορώντας, να κατεβαίνουν για μπάνιο ή για σύντομη εκδρομή και να επιστρέφουν σε λίγες ώρες στα σπίτια τους. 

 Στο πλαίσιο της ανάπτυξης αυτής, θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη διατήρησης των υπαρχουσών αγροτικών καλλιεργειών και των βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, με απόλυτη πάντα τήρηση των κανόνων προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος. Ακόμα, θα μπορούσε να γίνει πρόβλεψη διατήρησης αλλά και εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων παραθεριστικών οικισμών.     

 Μια τέτοια ανάπτυξη θα έβαζε την πόλη μας στον χάρτη των τουριστικών περιοχών της πατρίδας μας, θα προσέλκυε χιλιάδες τουρίστες, θα δημιουργούσε ανάπτυξη αλλά και πολιτισμό, θα δημιουργούσε εισόδημα και χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, μόνιμες και εποχιακές.

 Όταν τελειώσουμε με τα θαλάσσια μέτωπα της πόλης, υπάρχουν και τα δασικά και τα ορεινά μέτωπα, που και αυτά θα δώσουν ανάλογη ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης.

Για όλα αυτά τα προγράμματα, τα απαιτούμενα κεφάλαια δεν αποτελούν πρόβλημα, αφού μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια των Ταμείων της ΕΕ και από τον  ιδιωτικό τομέα, που μπορεί να συμμετάσχει.

 Το βέβαιον είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει για τον Πύργο. Η σημερινή απραξία δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Τουλάχιστον, ας αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος και προβληματισμός γύρω από την οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας, χωρίς προκαταλήψεις, υστεροβουλίες και ιδιοτέλειες, τώρα, ενόψει μάλιστα αυτοδιοικητικών εκλογών, μακριά όμως από τα χιλιοειπωμένα και  ξύλινα λόγια.

* Ο Τάκης Κανελλόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο Δίκαιο της ΕΕ, κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet.

Όλη η επικαιρότητα