Life

Οι χρυσοί κανόνες των σχέσεων

Ακούστε το άρθρο

Η αγάπη είναι πολύπλοκη έννοια. Συγχέεται με έννοιες όπως ο έρωτας, το πάθος, η συντροφικότητα, έννοιες που μας κάνουν να νιώθουμε αγαπητοί. Πιθανόν να μην υπάρχει μία καθολικής αποδοχής εξήγηση για το τι σημαίνει αγάπη, αλλά ο καθένας μας ξεχωριστά ξέρει πώς την αντιλαμβάνεται.

Αυτό που καμιά φορά οι άνθρωποι δεν γνωρίζουμε, είναι πώς να εκφράσουμε αυτό το όμορφο συναίσθημα και τι να κάνουμε για να ανθίσει στη σχέση μας. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιοι τρόποι.

Υιοθέτησε θετικές σκέψεις για τον σύντροφό σου

Δεν προτείνουμε να στέλνεις θετική ενέργεια στον σύντροφό σου, αλλά να εκπαιδεύεις τον εαυτό σου να την παράξει. Την επόμενη φορά που το ταίρι σου θα σου έρθει στο μυαλό, προσπάθησε, να μην αναπαράγεις μία κακή ανάμνηση, όσο άκακη κι αν είναι για τη σχέση. Αντ’ αυτού, φέρε στο νου σου μία ανάμνηση θετική, ένα χαρακτηριστικό του συντρόφου σου το οποίο λατρεύεις.

Όσο κολλάς σε μία όχι και τόσο ευχάριστη συμπεριφορά του συντρόφου σου, μεγεθύνεις την αξία της και αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο για τη σχέση.

Εκφράσου με τη γλώσσα του σώματος

Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει: το συναίσθημα αγάπης και στοργής σε μία σχέση είναι υπέροχο και τρομερά σημαντικό. Αυτό που ξεχνάμε οι άνθρωποι είναι ότι και η αφή αποτελεί μία από τις αισθήσεις και ο ρόλος της είναι πρωταγωστικός στη σχέση. Είναι όμορφο να κοιτάς τον σύντροφό σου στα μάτια, να τον μυρίζεις, να ακούς τα τρυφερά λόγια αγάπης που έχει να σου πει, αλλά είναι βασικό το να τον αγγίζεις.

Δεν χρειάζεται αυτό το άγγιγμα να καταλήγει σε σεξ –ένα φιλί στο μάγουλο ή το πέρασμα του χεριού στον ώμο αρκεί για διατηρείς το ενδιαφέρον στη σχέση. Παρομοίως, στις μακροχρόνιες σχέσεις, σύμφωνα με μία μελέτη του πανεπιστημίου του Τενεσί, έχει σημασία το άγγιγμα, αλλά δεν αρκεί το φιλί. Για να διατηρήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον, πρέπει να κάνεις περισσότερο σεξ.

Μίλα με τον σύντροφό σου τετ-α-τετ

Ωραία και τα μηνύματα, και οι καρδούλες και οι βιντεοκλήσεις, αλλά η πραγματική ουσία της επικοινωνίας βρίσκεται στο τετ-α-τετ. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Psychology κατέδειξε ότι οι γυναίκες είναι πιο ευτυχισμένες όταν επικοινωνούν με τους συντρόφους τους άμεσα.

Οποιαδήποτε άλλη μορφή επικοινωνίας είναι καλοδεχούμενη, αλλά δεν συσχετίζεται επαρκώς με την επίτευξη μιας ικανοποιητικής και μακροχρόνιας σχέσης.

Ξεκινήστε κάτι μαζί

Εκτός από το να έχεις μία ουσιώδη κατά πρόσωπο συζήτηση, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας να περνάς και ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σου.

Άλλη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science, λίγο πολύ προτείνει στα ζευγάρια να περνάνε χρόνο μαζί εξερευνώντας νέες προκλήσεις και ενδιαφέροντα· αν θέλουν να νιώσουν ακόμη πιο αγαπημένοι. Η έρευνα τόνισε ότι αυτό είναι μείζονος σημασίας, ειδικά για τους άντρες.

Οπότε την επόμενη φορά που θα δείτε να κάνουν μαθήματα σερφ σε μία παραλία και πείτε διστακτικά «ωραία θα ήταν να δοκιμάζαμε», μη μείνετε στα λόγια. Τολμήστε το.

Δώσε όσο χώρο χρειάζεται

Δεν αποκλείεται να έχεις πληροφορηθεί ότι οφείλεις να δίνεις χώρο και χρόνο στον σύντροφό σου, αλλά και να καταλαβαίνεις το γιατί.

Αυτό που δεν τονίζεται συχνά, είναι τι συμβαίνει στην απέναντι όχθη, δηλαδή όταν δίνεις υπερβολικά αρκετό χώρο στον σύντροφό σου. Μία μελέτη του 2013, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε μία σχέση, όταν ένας από τους δύο συντρόφους νιώθει την ανάγκη για περισσότερη επαφή από αυτήν που έχει, είναι πιο πιθανό να είναι δυστυχισμένος και με πιο έντονες τις σκέψεις του χωρισμού.

Καλό είναι να μη θεωρείς κανέναν δεδομένο.

Μην αμελείς τα πάθη σου

Μπορεί εσένα το πάθος σου να είναι το πλέξιμο, δεν έχει σημασία ποια είναι η φύση των ενδιαφερόντων σου, αρκεί να σου προκαλούν ενθουσιασμό και προσμονή. Ο ι άνθρωποι που προσεγγίζουν την καθημερινότητά τους με έντονα συναισθήματα, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο τη σχέση τους.

Τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου αντιδρούν στην αγάπη με τον ίδιο τρόπο που απαντούν σε ό,τι άλλο προκαλεί έντονο ενδιαφέρον και θέρμη. Επομένως, αν θέλεις η σχέση σου να κατακλύζεται από πάθος, ξεκίνα χτίζοντας το πάθος που έχεις εσύ για τη ζωή. Το πάθος είναι φιλοσοφία ζωής, όχι μονάχα κάτι που χαρακτηρίζει μία σχέση.

via

Όλη η επικαιρότητα