Πολιτική

Εκτός η υποψηφιότητα Πολύδωρα, νέα πρόταση για Ρ. Μορώνη

807b87461eb5d8182c2f09c6299043de-696x464.jpg
Ακούστε το άρθρο

Απέσυρε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, την πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα στην προεδρία του ΕΣΡ κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων. Σε ψηφοφορία τέθηκε τελικά πρόταση για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Ροδόλφο Μορώνη, αντιπρόεδρο τον Νίκο Κιάο και μέλος τον Βασίλη Μουλόπουλο. Η πρόταση δεν συγκέντρωσε τα απαραίτητα 4/5 των ψήφων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα και η πρόταση δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, ενώ σε μια ύστατη προσπάθεια ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης έφερε νέα πρόταση προτείνοντας για την προεδρία του ΕΣΡ τον Ροδόλφο Μορώνη.

Η αρχική πρόταση ήθελε αντιπρόεδρο τον Βασίλη Μουλόπουλο. Ωστόσο, μετά από αντιρρήσεις που εκφράστηκαν, σε ψηφοφορία τέθηκε ο Νίκος Κιάος για την αντιπροεδρία του ΕΣΡ και μέλος ο Βασίλης Μουλόπουλος.

Η πρόταση αυτή συγκέντρωση 16 «Ναι», 1 «Όχι», 6 «Παρών» και 1 «Απών».

Συγκεκριμένα ψήφισαν «ναι», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των ΑΝΕΛ, έξι βουλευτές δήλωσαν «παρών», δηλαδή, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ, ένας βουλευτής δήλωσε «όχι», δηλαδή ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων, και ένας βουλευτής απουσίαζε, ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής. 

Ως εκ τούτου σε αυτή τη Διάσκεψη των Προέδρων δεν έγινε δυνατή η κατά το Σύνταγμα απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5 των ψήφων (19 από 24) και το ζήτημα παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή ερμηνεύθηκε ως ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση να ξεπεραστεί τελικώς ο γόρδιος δεσμός και να διασφαλιστεί η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για το ΕΣΡ.

Η πρόταση του Ν.Βούτση για το ΕΣΡ περιλαμβάνει επίσης ως μέλη τους: Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλη Καραποστόλη, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου (σ.σ.διανύει ήδη θητεία), Αγγελική Σγιώρα, Ιωάννη Τζαννετάκο.

Επιφυλάξεις για την τροολογία Παππά

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας έκανε λόγο για «προσπάθεια επίτευξης αρνητικού αποτελέσματος» και για αιφνιδιασμό της αντιπολίτευσης αναφερόμενος στη νέα πρόταση του Νίκου Βούτση για το ΕΣΡ. Για «εποικοδομητική πρόταση», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Αν. Λοβέρδος. 

Η Διάσκεψη των Προέδρων διέκοψε για να υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων.

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα διατύπωσαν τις σοβαρές επιφυλάξεις τους για την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών και τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε ευθέως να αντικατασταθεί το «αναστέλλεται» με το «καταργείται», ενώ κάλεσε να εγγυηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής ότι αυτό δεν θα αλλάξει στην συνέχεια. «Αναστολή δεν σημαίνει κατάργηση» τόνισε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Κρεμαστινός, ενώ με την άποψη αυτή συντάχθηκε και ο έτερος αντιπρόεδρος Σπ. Λυκούδης, τονίζοντας ότι η πρόταση Πολύδωρα δεν είναι πρόταση επί της οποίας μπορούν να συναινέσουν τα κόμματα όση καλή θέληση και αν έχουν.

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι με την επίμαχη διατύπωση είναι σαν να έχει η κυβέρνηση άλλες σκέψεις, ενώ έκανε λόγο για έλλειψη σοβαρότητας και ζήτησε την πλήρη επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ «μέσα από διάταξη που θα καταλήξουμε και θα ψηφίσουμε και αμέσως μετά να συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα επιλέξουμε τα κατάλληλα άτομα». Ενώ και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «η τροπολογία πρέπει να είναι καθαρή».

Βούτσης: Εγγυώμαι απολύτως

Ο κ. Βούτσης επέμεινε ότι η επιλογή του όρου «αναστέλλεται» έγινε ώστε «να μην υπάρξουν υπερβολικές απαιτήσεις ή προσδοκίες» εκ μέρους των υπερθεματιστών ή άλλων. Διαβεβαίωσε δε ότι «δεν έχει να κάνει με επιφύλαξη της κυβέρνησης μήπως στο σκεπτικό υπάρξει κάποια ρωγμή την οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει». 

«Εγγυώμαι απολύτως ότι είναι έτσι και όχι αλλιώς», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής. Υπενθύμισε δε ότι η πρόβλεψη του νόμου Παππά αφορούσε μόνο την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία και μόνο, κάτι που έγινε και άρα δεν μπορεί να ισχύσει δεύτερη φορά. «Η τροπολογία είναι εκ του περισσού για να διασαφηνίσει απολύτως ότι σε κάθε περίπτωση το καταργημένο στην πράξη 2Α αναστέλλεται», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Καχυποψία για Παππά

Ωστόσο, το κλίμα απόλυτης καχυποψίας που υπάρχει έναντι του υπουργού Επικρατείας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν ανατράπηκε. Όπως σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης ποιος εγγυάται ότι με το «αναστέλλεται» δεν θα μπορούν να υπάρξουν δικαστικές απαιτήσεις; Ενώ ο κ. Λοβέρδος έθεσε ξεκάθαρα δυο προϋποθέσεις: «Το “αναστέλλονται” να γίνει “καταργούνται” και να εγγυηθείτε προσωπικά (σ.σ. ο ΠτΒ) ότι αυτό αύριο δεν θα αλλάξει», όπως τόνισε, ενώ αναφερθείς στον κ. Παππά είπε ότι «όφειλε να έχει υποβάλλει την παραίτησή του ανεξαρτήτως αν θα γινόταν αποδεκτή από τον πρωθυπουργό». Όσον αφορά τα πρόσωπα, είπε ότι «πιο πολύ συμφωνώ με την πρόεδρο Μορώνη παρά με τον πρόεδρο Πολύδωρα», ενώ πρότεινε τον συνταγματολόγο Γ. Σωτηρέλη. «Αν πάλι θέλετε να βγούμε διαιρεμένοι τότε Πολύδωρα εσείς, Αλαβάνο εμείς ή Λαφαζάνη», σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «η ΝΔ αντιμετωπίζει την κυβέρνηση με εξαιρετική καχυποψία λόγω της τακτικής που έχει ακολουθήσει», ενώ ως «κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής με απύθμενη ζημιά στο θεσμικό σύστημα», είπε ότι ήταν η θέση της κυβερνητικού εκπροσώπου «όπου διατυπώθηκαν σειρά υβριστικών χαρακτηρισμών και ασέβειας της Δικαιοσύνης». Μάλιστα χαρακτήρισε «περίεργο το ότι η επιλογή προσώπου δεν έγινε από εσάς (σ.σ. τον ΠτΒ), αλλά από τον πρωθυπουργό και με στοιχείο πανηγυρικότητας που συνιστά ευθεία ανάμειξη».

Ανάμειξη του πρωθυπουργού

Στο θέμα της πρωθυπουργικής ανάμειξης αναφέρθηκε διεξοδικότερα ο κ. Μεϊμαράκης καλώντας τον Αλ. Τσίπρα «να περιοριστεί στα καθήκοντά του και να αφήσει τον Πρόεδρο της Βουλής να κάνει την δουλειά του, γιατί έτσι που κινήθηκε μάλλον ήθελε να κάψει την ανάδειξη ΕΣΡ», όπως είπε. 

Αναφορικά με τον κ. Πολύδωρα είπε ότι «τον εκτιμώ και …θα τον ψήφιζα, αλλά τον έβλεπα να μπαίνει στο Μαξίμου και να βγαίνε να κάνει δηλώσεις σα να είχε αναλάβει». «Η κυβέρνηση κινείται χωρίς να αφήνει τον Πρόεδρο της Βουλής που καλόπιστα θέλει να κάνει την δουλειά του», πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτηρίζοντας την ανάμειξη του πρωθυπουργού «αντισυνταγματική απρέπεια και αντισυνταγματικό ατόπημα -σα να μην θέλει να λύσει το πρόβλημα αλλά να σαμποτάρει την ίδια την προσπάθεια», είπε.

«Το ότι ο πρωθυπουργός έκανε μια πρόταση που εμπεριέχει στοιχεία ώστε να ξεπεραστεί η κατάσταση που υπάρχει, δεν με έκανε να αισθανθώ ότι με παρέκαμψαν», σχολίασε ο κ. Βούτσης, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε ότι «θα μπορούσε να το είχε κάνει από την Κουμουνδούρου και όχι από το Μέγαρο Μαξίμου όπου τον κάλεσε χωρίς να έχετε βγει εσείς πρώτος». «Αιφνιδίασε ο πρωθυπουργός. Όταν όμως θέλεις συναίνεση δεν αιφνιδιάζεις», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

«Αντικαταστάτης της Γεροβασίλη…»

«Περίμενα να έρθει μια τροπολογία που θα έχει αρπάξει την ευκαιρία και που θα την ψηφίζαμε ενδεχομένως και ακολούθως θα βρίσκαμε μια κοινή συνισταμένη όσον αφορά τα πρόσωπα», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαμάνης, λέγοντας ότι η επίμαχη ρύθμιση που έφερε ο υπουργός Επικρατείας είναι «σα να θέλει να περιορίσει τις προσωπικές του πολιτικές απώλειες». 

Σχετικά με την υποψηφιότητα Πολύδωρα είπε: «Είμαι φίλος με τον Πολύδωρα και έχουμε κοινούς αγώνες, αυτά όμως δεν θα με έκαναν ποτέ να διαφοροποιηθώ από την συντεταγμένη απόφαση του κόμματός μου». Ενώ έριξε ένα «καρφί» λέγοντας ότι παρακολουθώντας τις δηλώσεις του κ. Πολύδωρα στην ΕΡΤ έδειξε ότι «μάλλον ενδιαφερόταν όταν θα γίνει ανασχηματισμός να αντικαταστήσει την θέση της Όλγας Γεροβασίλη…».

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς είπε ότι ο κ. Πολύδωρας «χαίρει της εκτιμήσεώς μας, αν και στεγασμένος σε χώρο της ξενοκρατούμενης και μνημονιακής δεξιάς για αυτό ψηφίζουμε παρών». 

«Παρών», δήλωσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης τονίζοντας ότι δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα («αν και η επιλογή των προσώπων προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα», όπως διευκρίνισε) αλλά με τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Η Ένωση Κεντρώων δια του Μ. Γεωργιάδη δήλωσε ότι δεν στηρίζει την υποψηφιότητα Πολύδωρα προτείνοντας τον Στ. Δήμα. Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης πρότεινε τον Ι. Τζαννετάκο για πρόεδρο του ΕΣΡ. «Ο Βύρωνας ο Πολύδωρας είναι αδέκαστος. Λάθη μπορεί να έκανε, όπως η ζαρντινιέρα, αλλά είναι από τους πολιτικούς που περπατάνε με το κεφάλι ψηλά», είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Αθ. Παπαχριστόπουλος.

Σύμφωνα με διαρροή το Ποτάμι συμφωνεί με την επιλογή Μορώνη, αλλά θα προτιμούσε «ακομμάτιστο υποψήφιο όπως για πράδειγμα είναι ο Γ. Τζανετάκος»

 
 
www.in.gr
 
 

Όλη η επικαιρότητα