Life Υγεία

Οι διατροφικοί συνδυασμοί που σώζουν ζωές

Ακούστε το άρθρο

Το να προσέχουμε την διατροφή μας και να φροντίζουμε να καταναλώνουμε φρέσκα και υγιεινά προϊόντα καθημερινά είναι ευθύνη μας. Έχουμε όμως και ευθύνη να ενημερωνόμαστε και να προσπαθούμε να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε με το να μάθουμε να κάνουμε σωστούς συνδυασμούς. Επειδή, ας πούμε, η πιπεριά είναι σούπερ υγιεινή, αλλά αν της δώσουμε την κατάλληλη παρέα, τα οφέλη της θα εκτοξευθούν στα ύψη.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι διατροφικοί συνδυασμοί που θα προστατεύσουν την υγεία μας και θα μας προσφέρουν χρόνια;

Φασόλια και Ντομάτα
Η ντομάτα περιέχει άφθονη βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό—και ειδικά του σιδήρου φυτικής προέλευσης, ο οποίος απορροφάται πιο δύσκολα. Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα βάλετε φασόλια στην κατσαρόλα, μην ξεχάσετε να μαγειρέψετε και ντομάτα μαζί.

Πράσινο τσάι και Χυμός λεμονιού
Τσάι με λεμόνι, έλεγε το τραγούδι, και ποιος θα το φανταζόταν ότι μας έδινε μια σημαντική συμβουλή: Ο χυμός του λεμονιού, ήδη πολύ υγιεινός από μόνος του, απελευθερώνει περισσότερα από τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού, και ενισχύει την απορρόφησή τους.

Γιαούρτι και Μπανάνα
Εναλλακτικά, φράουλα. Αυτά τα δύο λατρεμένα μας φρούτα συνδυάζονται υπέροχα με το άπαχο γιαούρτι, δημιουργώντας ένα τέλειο και χορταστικό σνακ ή πρωινό, αλλά και ενισχύοντας την μυϊκή αναδόμηση μετά την γυμναστική.

Δημητριακά και Ηλιόσποροι
Οι ηλιόσποροι είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού. Και ένας καλός (και ελεγχόμενος, μιας και οι σπόροι είναι πλούσιοι και σε θερμίδες) τρόπος να λάβουμε μια πολύ μεγάλη δόση είναι να ρίξουμε στα πρωινά μας δημητριακά μισή κούπα ωμούς ηλιόσπορους. Θα τα κάνουμε ακόμα πιο τραγανά και απολαυστικά.

Ομελέτα και Πιπεριά
Η ομελέτα είναι μία γρήγορη και πολύ υγιεινή λύση για πρωινό. Και μας προσφέρει και πολλή πρωτεΐνη. Αν ρίξουμε, όμως, μέσα και μια κομμένη πιπεριά, η βιταμίνη C της (που την περιέχει σε γιγάντιες δόσεις) θα ενισχύει την απορρόφηση πρωτεΐνης. Και θα κάνει και το δέρμα μας πιο λαμπερό.

Σούπα και Φασόλια
Ξέρουμε πως οι σούπες (αρκεί να μην είναι φορτωμένες με παχυντικές κρέμες) είναι από τους καλύτερους τρόπους να προσλάβουμε θρεπτικά συστατικά και να ζεσταθούμε, με εξαιρετικά λίγες θερμίδες. Αν θέλετε να κάνετε την σούπα σας πιο χορταστική, αλλά και πάλι με λίγες επιπλέον θερμίδες, τότε προσθέστε μέσα φασόλια. Επιπλέον, τα φασόλια μπορούν να ρίξουν τα επίπεδα της κακής, LDL χοληστερόλης.

Πηγή: iatronet.gr

Όλη η επικαιρότητα