Αρθρογραφία

Η Ελλάδα στους Έλληνες αν…

i_ellada_stoys_ellines.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μπήκαμε λοιπόν στην μετά Πάσχα εποχή και αναγκαστικά προσγειωνόμαστε στην σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας, με την ελπίδα πως μπορεί να σοβαρευτούμε, να συμμαζευτούμε και να κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε, μπας και μπούμε σε μια σειρά και ξεφύγουμε από την ζοφερή κατάσταση που σχεδόν όλοι μας βιώνουμε.

Τελείωσαν οι προσευχές και οι δεήσεις σε θεούς και υπερφυσικές δυνάμεις, επιστροφή στα γήϊνα λοιπόν, χωρίς υπεκφυγές και άλλοθι, αλλά κυρίως χωρίς αναζήτηση φαντασμάτων ώστε να επωμισθούν τις ευθύνες μας και να προετοιμάσουμε το έδαφος για την απενοχοποίησή μας και την αποστασιοποίησή μας από την τρέχουσα πραγματικότητα.

Κοντεύουν ήδη να γίνουν παρελθόν οι πρώτες εκατό χαρακτηριστικές ημέρες των κυβερνήσεων, όπου διαγράφεται και δημοσιοποιείται το κυβερνητικό πλάνο της 4/ετίας και ακόμη η χώρα μας είναι εκτός πλάνου, με ξεχασμένες ακόμη και τις «επαναστατικές» προγραμματικές δηλώσεις, ή χαμένες πλέον στις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης, με τις οποίες η Κυβέρνησή μας μπόρεσε να έρθει σε επαφή και να συνομιλήσει.

Το κλίμα που επικρατεί θυμίζει δυστυχώς το κλίμα της άνοιξης του 2010 και αν τότε είχαμε άγνοια κινδύνου, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τώρα, μετά την βιωματική μας διαδρομή των χρόνων της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, όμως τώρα δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για δοκιμές και πειράματα, αφού όλες οι εκδοχές δοκιμάσθηκαν και τα πειράματα απέτυχαν.

Οι άσπονδοι φίλοι μας, αλλά και οι παραδοσιακοί εχθροί μας, απέφυγαν και συνεχίζουν να αποφεύγουν να μας παρέξουν «γην και ύδωρ», διαθέτουν μόνο δανεικά με σκληρούς τραπεζικούς όρους και εξασφαλίσεις,  ενοχικές και εμπράγματες, έχοντες υπ όψιν τους ότι αναλαμβάνουν χρηματοδοτικό ρίσκο, κάτι που προδικάζει ο πρότερος σπάταλος και αντισυμβατικός βίος μας.

Αν λοιπόν η Κυβέρνησή μας μπορεί να διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόθεση, διάθεση και ισχυρή θέληση, ώστε να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε με τα καινούργια δεδομένα, κάτι που μάλλον θεωρείτε μονόδρομος, καλό θα ήταν να αφήσει κατά μέρος τις ιδεοληψίες, τις επαναστατικές κορώνες και την αποκλειστικότητα που πιστεύει ότι έχει στην διαχείριση δύσκολων καταστάσεων και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

Και αν μπορέσει να την διαχειρισθεί σε πρώτη φάση, ας ξανακουβεντιάσουμε την εκδοχή περί αριστεράς, δεξιάς και λοιπών γεωγραφικών μάλλον όρων, που παρουσιάζονται ως ιδεολογικοί και ίσως καταλήξουμε στο απλό, στο αυτονόητο και λησμονημένο, ότι δηλαδή πρέπει να μάθουμε όλοι μας να ξοδεύουμε  από αυτά που παράγουμε και ποτέ από δανεικά, τα οποία μάλιστα θα θέλαμε να είναι και αγύριστα.

Η Ελλάδα θα ανήκει στους Έλληνες, όταν θα μπορεί να πληρώνει τα χρωστούμενα και να δανείζεται μόνο για επενδύσεις παραγωγικές και ανταποδοτικές και φυσικά ποτέ για τρέχοντα έξοδα και σπατάλες.

Όλη η επικαιρότητα