Ομογένεια

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

1_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στις εκδηλώσεις για την Επέτειο της συμπλήρωσης των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, με τη συστηματική εξόντωση ενάμιση εκατομμυρίου ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές την τριετία 1915-1918, υπήρξε αυτός των Αρμενίων, οι οποίοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία υφίσταντο παντός είδους διωγμούς, όπως και οι άλλοι χριστιανικοί λαοί της αυτοκρατορίας (Έλληνες, Ασσύριοι κλπ).

Το σχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών, Ταλαάτ Πασά, μπήκε σε εφαρμογή στις 24 Απριλίου του 1915, με τη σύλληψη 250 επιφανών Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι εκτελέστηκαν το ίδιο βράδυ. Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία και τιμάται κάθε χρόνο από την Αρμενική διασπορά. Αμέσως μετά άρχισαν ομαδικές σφαγές του αρμενικού λαού στην Ανατολική Μικρά Ασία. Η γενοκτονία του 1915 παρέμεινε ατιμώρητη από τη διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία, ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ποτέ δεν παραδέχτηκε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μία επιχείρηση καταστολής κατά εκείνων των Αρμενίων, που είχαν συνεργαστεί με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην ανατολική Τουρκία και ότι οι νεκροί δεν ξεπερνούσαν τις 300.000.

Μέχρι σήμερα, 25 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων (Αργεντινή, Βέλγιο, Καναδάς, Χιλή, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Λίβανος, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Ουρουγουάη, Βατικανό, Βενεζουέλα, Αρμενία, Αυστρία, Βολιβία, Τσεχία, Συρία) και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο),το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur). Τη Γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει, επίσης, οι 43 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, τέσσερις περιοχές της Ισπανίας (Βασκωνία, Καταλονία, Βαλεαρίδες Νήσοι, Ναβάρα), η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία και δύο περιοχές της Αυστραλίας (Νέα Νότιος Ουαλία και Νότια Αυστραλία).

Στις 24 Απριλίου (Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία) η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας εκπροσωπούμενη από τον Οικονομικό Επόπτη κ. Πάρι Μακρή, τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Μιχάλη Καρυδιά και τον Διευθυντή της Κοινότητας κ. Ελευθέριο Κυρίτση συμμετείχαν στις ολοήμερες εκδηλώσεις της Αρμενικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας, οι οποίες περιλάμβαναν Θεία Λειτουργία στην Αρμενική Εκκλησία της Αλεξάνδρειας και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο προς τιμήν του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της προσχεδιασμένης και συστηματικής προσπάθειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την εξόντωσή τους.

Η Αρμενική Κοινότητα επεφύλαξε εγκάρδια υποδοχή στους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, αλλά και στον εκπρόσωπο της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Γιώργο Ελευθερίου και τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α’» κου Καλομοιράκη.

Συγκινητική ήταν η στιγμή, που οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, των Κυπρίων και των διαφόρων Σωματείων ένωσαν τα χέρια τους πάνω από το μνημείο προς τιμήν των σφαγιασθέντων Αρμενίων.

Βάσω Ν. Χαριτοπούλου

vasso-charitopoulou@hotmail.com

πηγή: ekalexandria

Όλη η επικαιρότητα