Αρθρογραφία

Η Επαπειλούμενη Λύση του Κυπριακού. Η Γεωπολιτική Διάσταση

i_epapeiloymeni_lysi_toy_kypriakoy.jpg
Ακούστε το άρθρο

Προωθείται τελευταίως από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη λύση του Κυπριακού, υπό μορφή συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας.

Ανεξαρτήτως των ενστάσεων που πρέπει να αντιταχθούν προς ένα τέτοιο καινοφανές πολίτευμα, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’όψιν το διακύβευμα από απόψεως γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου αλλά και η εγγύς και η Μέση Ανατολή είναι το θέατρο τεκτονικών γεωπολιτικών ανακατατάξεων που μετασχηματίζουν την περιοχή. Οι γεωστρατηγικές αλλαγές είναι δομικού χαρακτήρος.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν μέσα σ’αυτό το μεταβαλλόμενο περιφερειακό σύστημα ασφαλείας – δεν υπάρχει άλλη επιλογή – το οποίο πρέπει και να συνδιαμορφώσουν ως οι ακριτικές δυνάμεις της Ε.Ε. και της Δύσεως γενικότερα.

Ανεξαρτήτως του, ούτως ή άλλως, εκ της θέσεώς τους πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδος και της Κύπρου, η Ελλάδα και η Κύπρος θα καταστούν δυνητικά ακόμη πιο απαραίτητες και αναγκαίες για την Ευρώπη και την Δύση εφ’όσον κατορθώσουν να γίνουν σημαντικοί ενεργειακοί εταίροι της Ε.Ε. και της Ανατολικής Μεσογείου.

Μέσα από την πολυεπίπεδη στρατηγική συνεργασία των τεσσάρων χωρών, της Ελλάδος – Ισραήλ – Κύπρου και Αιγύπτου που έχει αναπτυχθεί, δημιουργείται μία ζώνη η οποία εκτείνεται από το Αιγαίο ως την Ερυθρά Θάλασσα και συνθέτει ένα σύμφωνο σταθερότητος, αδρανοποιώντας συγχρόνως τις αναθεωρητικές διαθέσεις της Τουρκίας. Γενικώς δημιουργούνται πραγματικές συνθήκες σταθερότητος μέσα στο σκηνικό αστάθειας και αβεβαιότητος της περιοχής και διασφαλίζεται όχι μόνο η απρόσκοπτη μεταφορά των ενεργειακών πόρων αλλά και οι θαλάσσιες πύλες του διεθνούς εμπορίου που συνδέουν τις αγορές της Άπω Ανατολής και του Ινδικού Ωκεανού με την Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Εφ’όσον λυθεί το κυπριακό δια της δημιουργίας συνεταιριστικού κράτους, είναι βέβαιον ότι η μεταφορά των υδρογονανθράκων της Κύπρου προς την Ευρώπη θα γίνεται μέσω Τουρκίας και, ακόμα σοβαρότερον, μέσω του τουρκοκυπριακού κρατιδίου η Τουρκία γίνεται απαραίτητος παίκτης και εταίρος σε όλα τα οικόπεδα που μοιράζεται η Κύπρος με τις γειτονικές της χώρες με τις οποίες έχει προχωρήσει σε συμφωνίες οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδος.

Εφ’όσον η υφιστάμενη Κυπριακή Δημοκρατία μεταλλαγεί σύμφωνα με την λύση που προωθείται, και ιδρυθεί ένα κράτος που θα είναι τουλάχιστον ελεγχόμενο μέσω των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία, τότε η γεωπολιτική της ισχύς μετατίθεται από την Ελλάδα και την Ευρώπη, το τετραμελές σύστημα το οποίο προσδίδει στρατηγικό βάθος και εξασφαλίζει τον έλεγχο της περιοχής στην Δύση χάνει την συνοχή του και την αξία του και όλα τα οφέλη τα οποία απορρέουν από την γεωγραφική θέση της Κύπρου μεταφέρονται στην Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Γεώργιος Κ. Οικονόμου

Δικηγόρου παρ` Αρείω Πάγω

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» (Κυριακή 18 Οκτωβρίου)

 

Όλη η επικαιρότητα