Επιστήμη

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η μοίρα της ανθρωπότητας εξαρτάται από… τα έντομα

Ακούστε το άρθρο

Οι «μοίρες των ανθρώπων και των εντόμων είναι αλληλένδετες», υποστηρίζουν οι επιστήμονες, με τις τεράστιες μειώσεις πληθυσμών που αναφέρθηκαν σε ορισμένες περιοχές να αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου».

Oι 25 εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αναγνωρίζουν ότι γνωρίζουμε ελάχιστα για τα περισσότερα από τα εκτιμώμενα 5.5 εκατομμύρια είδη εντόμων που υπάρχουν στη φύση. Εντούτοις, υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαίο να δράσουμε άμεσα, επειδή η αναμονή ακριβέστερων δεδομένων θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμες ζημιές στο οικοσύστημα.

Οι πληθυσμοί του 40% των ειδών των εντόμων μειώνονται διαρκώς και ο ρυθμός εξαφάνισής τους είναι 8 φορές ταχύτερος από αυτός των θηλαστικών, των πουλιών και των ερπετών. Συγκεκριμένα, ο αριθμός τους μειώνεται κατά 2,5% κάθε χρόνο και υπολογίζεται πως θα μπορούσαν να εξαφανιστούν ολοκληρωτικά μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο πλανήτης μπαίνει στην έκτη φάση μαζικής εξαφάνισης ειδών στην ιστορία του, με την εξάλειψη των μεγαλύτερων ζώων να είναι πιο εύκολα μετρήσιμη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, τα έντομα είναι μακράν η κατηγορία με τη μεγαλύτερη γκάμα από όλα τα ζώα και «ζυγίσουν» δεκαέξι φορές περισσότερο από όλους τους ανθρώπους που ζουν πάνω στον πλανήτη. Είναι εντελώς απαραίτητα για την ισορροπία όλων των οικοσυστημάτων για την γονιμοποίηση των φυτών, την ανακύκλωση θρεπτικών στοιχείων και τη διατροφή του υπόλοιπου ζωικού βασιλείου.

Όλη η επικαιρότητα