Εκλογές

Η επόμενη ημέρα μιας παραίτησης…

makis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη κινητικότητα παρά τον αρχικό τους «μούδιασμα» βρίσκονται πλέον οι συνεργάτες του Δημάρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου μετά την απόφαση του ίδιου να αποχωρήσει και να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Οι ενέργειες και πρωτοβουλίες των εμπλεκομένων προσώπων από τότε που έλαβαν το μήνυμα μη καθόδου του κ. Παρασκευόπουλου, επικεντρώνεται σε δύο κυρίως κατευθύνσεις: α) Τι θα γίνει από εδώ και στο εξής με την παράταξη που κέρδισε δύο φορές πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον δήμο Πύργου και β) Ποιο θα είναι το πρόσωπο εκείνο που θα μπορέσει να την οδηγήσει προς τις νέες εκλογές καλύπτοντας το κενό του σημερινού Δημάρχου.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε «μαραθώνια» σύσκεψη στην οποία παρευρέθηκε και ο Μάκης Παρασκευόπουλος που επέμεινε στην απόφασή του να μην κατέλθει στις Δημοτικές Εκλογές. Ακολούθησε συζήτηση επί όλων των «ανοιχτών θεμάτων» και σύμφωνα με πληροφορίες όσοι παρευρέθησαν (ήταν όλη η ηγετική ομάδα και υποψήφιοι σύμβουλοι) συμφώνησαν να κρατήσουν την παράταξη ενωμένη για να συνεχίσει και να κατέλθει στις εκλογές.

Τόνισαν ότι πρέπει να δώσουν τη «μάχη» ως μία ομάδα και να διαφυλάξουν την ενότητα που είναι γεγονός ότι έχει αποδυναμωθεί μετά τις γνωστές αποχωρήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα το κάνουν είτε με πρόσωπο που θα ηγηθεί εκ των έσω είτε με άλλο με το οποίο θα μπορέσουν να συνεργαστούν και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις επανένωσης για το καλό της παράταξής τους.

Β. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΝΗΣ

Στην πρώτη περίπτωση τα βλέμματα των περισσότερων εστράφησαν στον Αντιδήμαρχο Πύργου και στενό συνεργάτη του Δημάρχου κ. Βασίλη Παναγόπουλο. Ο τελευταίος φαίνεται να βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα, αφού από τη μία είναι βασική επιδίωξη και του ίδιου η ενότητα του
Συνδυασμού, και από την άλλη δεν φαίνεται να αισθάνεται έτοιμος με δεδομένη την πίεση του χρόνου να αναλάβει τέτοια ευθύνη.

Μια ημέρα νωρίτερα εξ άλλου σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν ορισμένοι εκ των συμβούλων σε δημοτικό διαμέρισμα του Βώλακα πρότειναν ευθέως στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καννή Στάθη να πάρει την υπόθεση συνέχισης της παράταξης στα χέρια του. Ωστόσο ο κ. Καννής δεν αποδέχτηκε την πρόταση αφού σκέπτεται και σοβαρά το ενδεχόμενο να μην εμπλακεί και να αποσυρθεί…

ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Στο μεταξύ οι συνεργάτες του κ. Παρασκευόπουλου αναζητούν λύσεις που στη δεδομένη χρονική συγκυρία, θα μπορούσαν να δώσουν άλλα πρόσωπα τα οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στις εκλογές.

Έτσι, την περ. Παρασκευή τρεις από αυτούς μετέφεραν κοινή πρόταση στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Χαράλαμπο Καφύρα να ηγηθεί αυτός της παράταξης.

Ο κ. Καφύρας ωστόσο δεν θέλησε να αναμιχθεί στο νέο αυτό τοπίο που δρομολόγησε η αποχώρηση του Δημάρχου, καθόσον ούτε την πρόταση αυτή θεώρησε επίσημη, ούτε ασφαλώς κάνει όποια συζήτηση, χωρίς τη συναίνεση όλων των ομόκεντρων πολιτικών δυνάμεων.

Επίσης, στη συγκέντρωση του Σαββάτου οι παρευρισκόμενοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πρότειναν την συνεργασία με τον κ. Αντώνη Καράμπελα ο οποίος έχει ήδη προχωρήσει τη δική του υποψηφιότητα. Εκτίμησαν σε αυτή την περίπτωση ότι ο κ. Καράμπελας μπορεί με τον χαρακτήρα και την εμπειρία που διαθέτει να δημιουργήσει και με τις δικές του παρεμβάσεις και συνεργασίες συνθήκες εκλογικής επιτυχίας στον δήμο Πύργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Καράμπελα και περιμένουν όπως και ο ίδιος άλλωστε να δουν τις περαιτέρω εξελίξεις, ενώ κάποιοι άλλοι διαμήνυσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση ένταξής τους στην παράταξη του κ. Καράμπελα. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκτενώς σήμερα προκειμένου να ληφθεί οριστική απόφαση.

ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ

Σήμερα εξ άλλου και χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση θα πραγματοποιηθεί νέα κρίσιμη συνάντηση με τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων. Είναι μια συνάντηση από το αποτέλεσμα της οποίας θα βγουν πολλά συμπεράσματα για τις επόμενες κινήσεις, αφού ο Συνδυασμός του απερχόμενου Δημάρχου στηρίζεται και «κρύβει» μεγάλο βαθμό από τη δύναμή του στα πρόσωπα των δημοτικών διαμερισμάτων του Καλλικρατικού Δήμου. Εκεί λοιπόν θα ληφθούν σοβαρά οι απόψεις, αλλά και γενικότερα η στάση που θα κρατήσουν οι Πρόεδροι απέναντι στις εξελίξεις…

Στη συνέχεια ο Μάκης Παρασκευόπουλος θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θα διανείμει δήλωσή του στα ΜΜΕ.

ΤΙ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΙ ΦΟΒΗΘΗΚΕ…

Όλοι οι στενοί  συνεργάτες του Μάκη Παρασκευόπουλου γνώριζαν τον εξ αρχής δισταγμό του να ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει μια νέα θητεία.

Ο δισταγμός αυτός οφείλετο κυρίως σε δύο παράγοντες.

1. Το ενδεχόμενο διεκδίκησης του Δήμου από τον σημερινό πρόεδρο ΕΒΕ κ. Κώστα Νικολούτσο δημιούργησαν στον σημερινό Δήμαρχο Πύργου σοβαρές επιφυλάξεις για ένα νικηφόρο τελικό  αποτέλεσμα.

Είναι γνωστό ότι ο Μάκης Παρασκευόπουλος εξέφραζε και δημοσίως  την  άποψή του ότι ο κ. Νικολούτσος  «είναι ένας σοβαρός άνθρωπος και επιτυχημένος επιχειρηματίας».

2. Ο «συνωστισμός»  υποψηφιοτήτων προσώπων που όλοι αντλούσαν τελικά εκλογικές  δυνάμεις από την δεξαμενή  της δικής του παράταξης.

Αυτοί οι δυο παράγοντες,  συνδυαζόμενοι με την   εκτίμησή  του ότι η  συρρίκνωση του συνολικού ποσοστού ψηφοφόρων της παράταξής του  ενισχύεται και από ένα νέο «παίκτη» , τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ –  πολιτική τάση που δεν υπήρχε   απέναντί του στις προηγούμενες εκλογές – τον έκαναν να είναι πολύ επιφυλακτικός, αθροίζοντας και αφαιρώντας από το συνολικό ποσοστό εκλογέων του,  τα πιθανά επί μέρους ποσοστά των 3+1  διεκδικητών των γειτνιαζόντων  πολιτικών χώρων.

Μετά την απόφαση  Νικολούτσου να μην ασχοληθεί  με τα δημοτικά και την εκ παραλλήλου απόφαση του Γαβρίλη Λιατσή να ασχοληθεί εκ νέου με τα δημοτικά πράγματα,  τα νέα αυτά δεδομένα  αναζωπύρωσαν επιθυμία του να είναι υποψήφιος  (άλλωστε είναι γνωστή  η αντιπαράθεση των δύο ανδρών)  και αποτέλεσαν κριτήριο για τον Μάκη Παρασκευόπουλο για υποβολή  μιας τρίτης υποψηφιότητας εκ μέρους του.

Οι μετέπειτα εξελίξεις όμως φαίνεται  ότι αναζωπύρωσαν τους αρχικούς του φόβους και αυτές ήταν οι οριστικές  αποφάσεις του Γιάννη Αργυρόπουλου και Αντώνη Καράμπελα να είναι υποψήφιοι στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Αυτές οι δύο υποψηφιότητες καθώς και η κάθοδος του Τάκη Αντωνακόπουλου, αλλά και  η επιπρόσθετη  κάθοδος  – επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ – να κατέβει με δικό του υποψήφιο, την κα Καλάκου,  τον έπεισαν ότι τα περιθώρια νίκης είναι λίαν περιορισμένα.

Τη  «χαριστική βολή» για την απόφαση αποχώρησης έδωσε  και η προσωπική περιπέτεια της υγείας του, η οποία τον απομόνωσε επί 2 εβδομάδες σχεδόν στην οικία του, μη έχοντας τη δυνατότητα να παρέμβει και να δρομολογήσει ο ίδιος θετικές εξελίξεις για την παράταξή του και τον ίδιο.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΩΚΟΥ

Την προηγούμενη Τετάρτη το βράδυ ο Δήμαρχος Πύργου δέχθηκε την επίσκεψη στην οικία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος κ. Σώκου.

Ο κ. Σώκος του ζήτησε να ηγηθεί της παράταξής του στο γεωγραφικό τμήμα της Ηλείας, πρόταση στην οποία  ο Μάκης Παρασκευόπουλος απάντησε ότι τον τιμά αλλά  «προέχει  ο δήμος και το μέλλον της παράταξής του».

Την επόμενη ημέρα κάλεσε τους πλέον στενούς συνεργάτες του, στην οικία του και τους έκανε γνωστή την συγκεκριμένη πρόταση.

Τελικά συμφώνησαν ότι  την Κυριακή το βράδυ (χθες)  θα καλέσει την παράταξη και θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις.

Όλη η επικαιρότητα