Εκπαίδευση

Η Ευρώπη είμαστε εμείς…

003.jpg
Ακούστε το άρθρο

   Τις Ευρωπαϊκές ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά τους, σε θέματα εκπαίδευσης αλλά και εργασίας, είχαν την ευκαιρία να «δουν» οι μαθητές του 1ου Λυκείου Πύργου, στην ενδιαφέρουσα συνάντηση που είχαν χθες το πρωί, με τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα Λεωνίδα Αντωνακόπουλο και τον αναπληρωτή του, Άρη Περουλάκη.

   Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Back to School», όπου πάνω από 100 Έλληνες, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιστρέφουν στο σχολείο για μια μέρα, μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στα παιδιά, ακούν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους και τους δίνουν χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για το δικό τους μέλλον και την εξέλιξη, στην Ευρώπη. Αυτό ακριβώς έκαναν και οι δυο ομιλητές, τους οποίους προλόγισε ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Πύργου, Νίκος Μάστορας, ενημερώνοντας τα παιδιά ότι ο κ.Αντωνακόπουλος, δεν έλκει απλά την καταγωγή του από την Ηλεία και τον Πύργο, εδώ γεννήθηκε, εδώ μεγάλωσε και κρατά ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο, παρά τις αυξημένες του υποχρεώσεις στην Ευρώπη.

Ευκαιρίες και προοπτικές στους νέους ανθρώπους

   Ο Πύργιος Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στον Πύργο, ακόμα και για την ενασχόλησή του με τον Πανηλειακό. Αναφερόμενος στις ευκαιρίες της Ευρώπης, μετέφερε τις εμπειρίες του για την επαγγελματική του διαδρομή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μίλησε για τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το «Erasmus+», ενώ ιδιαίτερη αναφορά, έγινε από τον ίδιο και από τον αναπληρωτή Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άρη Περουλάκη στις ευκαιρίες εργασίας και καριέρας μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η ανέλιξη, όπως εξήγησε μάλιστα ο τελευταίος, δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένου του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει, καθώς όλοι οι νέοι των 28 κρατών-μελών της Ευρωζώνης έχουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες. Και μπορεί να μην είναι απλό, αλλά – σημείωσε – δεν είναι ακατόρθωτο. Κατέληξε, λέγοντας – και αυτό είναι που πρέπει να μείνει στα παιδιά – ότι, στη ζωή, η εξέλιξη είναι κάτι που είναι μπροστά τους και πρέπει να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. «Η ζωή θέλει ευελιξία και προσπάθεια, θέλει να επιχειρήσεις και αυτά που φαίνονται αδύνατα…», κατέληξε, θυμίζοντας ότι «Η Ευρώπη είναι πρώτα εμείς και μετά οι άλλοι…».

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα