Ηλεία

Οι Γορτύνιοι τίμησαν στον Πύργο τον ήρωά τους

Ακούστε το άρθρο

Το καθιερωμένο κατ’ έτος μνημόσυνο του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη τέλεσαν προσφάτως τα μέλη και οι φίλοι του συνδέσμου των εν Ηλεία Γορτυνίων «ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε’» χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποδείξουν για ακόμα μια φορά τη σπουδαιότητα αυτής της ιστορικής μορφής που βοήθησε τα μέγιστα κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Ειδικότερα, μετά το τέλος του μνημοσύνου στη μνήμη του μεγάλου ήρωα του ’21, ο φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας ανέλαβε να εξιστορήσει τα κατορθώματα του «Γέρου του Μοριά» όπως ήταν γνωστός, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που διαδραμάτισε κατά τη διάρκεια της επανάστασης και στο τεράστιο θάρρος που επέδειξε ενάντια στον τουρκικό κλοιό. Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στον Ανδριάντα του Ήρωα στην πλατεία της 25ης Μαρτίου (πλατεία ΟΤΕ) από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Γιώργο Μπράμο. Ο κ. Μπράμος σε δήλωσή του μετά την κατάθεση στεφανιού, τόνισε πως αποτελεί υποχρέωση να τιμάται η μνήμη του απελευθερωτή της Ελλάδας, ενώ τον χαρακτήρισε ως «βασικό συντελεστή» για την απελευθέρωση της Ελλάδας μιας και η μαχητικότητά του και η στρατηγική του ήταν αυτή που ξύπνησαν το ελληνικό έθνος και το οδήγησαν προς την ελευθερία.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών το Δ.Σ. του συνδέσμου των εν Ηλεία Γορτυνίων «ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε’» με επικεφαλής τον πρόεδρο Γεώργιο Μπράμο και τον γραμματέα Γεώργιο Αντωνόπουλο, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Πύργου Λάμπης Αριστειδόπουλος, Γιάννης Παπαδημητρίου και Μαρίνος Αχτύπης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Χαράλαμπος Μπράμος, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Ν. Ηλείας Νίκος Παναγιωτακόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ Ηλείας πλοίαρχος ε.α. Ζώης Υφαντής, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΑ Ν. Ηλείας Σωτήρης Γαραντζιώτης, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής «Απόλλων» Πύργου Αθανάσιος Δασκόπουλος και πλήθος φίλων Γορτύνιων και πολίτες.

Όλη η επικαιρότητα