Γυναίκα Έρευνα

Οι γυναίκες που δουλεύουν πολύ κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη συγκριτικά με τους άντρες

Ακούστε το άρθρο

Οι γυναίκες που εργάζονται πολλές ώρες, είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη, κάτι που τελικά δεν ισχύει για τους άντρες. Μία έρευνα ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που δούλευαν περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, συγκριτικά με εκείνες που εργάζονταν 35-40 ώρες. Οι άντρες δεν είχαν τις ίδιες πιθανότητες, αλλά παρέμεναν επιρρεπείς σε προβλήματα αν δούλευαν τα Σαββατοκύριακα. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η φυλετική διαφορά έχει να κάνει με το βάρος που νιώθουν οι γυναίκες με τις υποχρεώσεις του σπιτιού, είτε εργάζονται είτε όχι.

Η επικεφαλής της μελέτης, Τζιλ Γουέστον, από το UCL, είπε ότι τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη των γυναικών που δουλεύουν πολλές ώρες. ‘Αν και δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για τα ακριβή αίτια, ξέρουμε ότι είναι πολλές οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν το έξτρα βάρος των ευθυνών του σπιτιού, σε συνδυασμό με τη δουλειά. Ελπίζουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα θα ενθαρρύνουν τους εργοδότες στο να σκεφτούν πώς μπορούν να μειώσουν αυτό το φορτίο αυξάνοντας την υποστήριξη μέσα στο χώρο εργασίας. Οι καλύτερες εργασιακές εφαρμογές θα ωφελήσουν όλα τα φύλα αλλά και τον εργοδότη’.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι παντρεμένες γυναίκες με παιδιά έτειναν να δουλεύουν λιγότερο από τις αδέσμευτες, σε αντίθεση με τους παντρεμένους μπαμπάδες, που δούλευαν περισσότερο από τους ελεύθερους. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι γυναίκες που δούλευαν περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα, είχαν 7,3% περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, με βασικότερο το αίσθημα της ανικανότητας. Η δουλειά το Σαββατοκύριακο έχει συνδεθεί με υψηλότερο ρίσκο κατάθλιψης και στα δύο φύλα, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό κατάθλιψης στις γυναίκες είναι ελαφρώς μεγαλύτερο.

via

Όλη η επικαιρότητα